Egyre több ország menekíti ki állampolgárait Szudánból

Kanada átmenetileg felfüggeszti diplomáciai tevékenységét Szudánban, a félkatonai egységek és a hadsereg között több mint egy hete dúló összecsapások miatt számos ország menekíti ki állampolgárait a kelet-afrikai országból.

„A szudáni helyzet gyorsan romlott, lehetetlenné téve személyzetünk kartúmi biztonságának a szavatolását. A diplomaták az országon kívül, biztonságos helyről dolgoznak” – írta a Twitteren Mélanie Jolie külügyminiszter vasárnap.

Az olasz külügyminiszter a védelmi tárca közreműködésével vasárnap műveletet indított a Szudánban rekedt olasz és svájci állampolgárok, valamint az Apostoli Szentszék nagykövetségének tagjai – összesen mintegy 200 ember – kimenekítésére. Antonio Tajani külügyminiszter a Rai3 közszolgálati csatornán elmondta, hogy 140 olasz állampolgárral vették fel a kapcsolatot, és „minden lehetőt megtesznek a biztonságuk szavatolása érdekében”. Guido Crosetto védelmi miniszter közölte, hogy a légierő két C-130 repülőgépe már felszállt Dzsibutiból Kartúm felé az olasz hadsereg és a csendőrség különleges egységeinek tagjaival.

Görögország a hadsereg különleges egységeit és repülőgépet küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére – közölte az állami televízióban Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter. Mintegy 150 görög állampolgár közölte, hogy el akarja hagyni az afrikai országot.

Oroszország kartúmi nagykövete az orosz állami médiának azt mondta, hogy a kis híján 300, Szudánban tartózkodó orosz állampolgár közül 140 kíván elutazni. Készülnek az evakuálási tervek, de a harcok miatt egyelőre lehetetlen őket megvalósítani – közölte a nagykövet. Hozzátette, hogy tizenöt ember, közöttük egy nő és egy gyermek egy kartúmi orosz ortodox templomban rekedt, amely közelében összecsapások folynak.

Egyiptom felszólította a Kartúmon kívül tartózkodó állampolgárait, hogy utazzanak Port Szudánba és Vádi Halfába az evakuáláshoz, a Kartúmban lévőket pedig, hogy zárkózzanak be otthonukba, amíg nem javul a helyzet. Mintegy tízezer egyiptomi állampolgár tartózkodik Szudánban.Füstfelhők Kartúm felett | Fotó: Agerpres/EPA

Az indiai kormány két repülőgépet küldött Dzsiddába és egy hadihajót Port Szudánba az indiai állampolgárok kimenekítésére – közölte a külügyminisztérium vasárnap. A tárca szerint a szudáni légtér továbbra is zárva tart a külföldi gépek előtt, a szárazföldi műveletek is kockázatosak és logisztikai kihívást jelentenek. Mindazonáltal indiai médiaértesülés szerint több indiai is volt a szombaton Szaúd-Arábia által 91 szaúdi állampolgár mellett kimenekített 66 különböző állampolgár között.

A belga külügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Belgium még a nap folyamán megkezdi állampolgárai kimenekítését Szudánból – közölte Hadja Lahbib belga külügyminiszter vasárnap. Lahbib Twitter-oldalán közzétett üzenete szerint Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben zajló műveletek keretében menekíti ki állampolgárait a harcok dúlta afrikai országból. A belga külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez idáig 42, Szudánban tartózkodó belga állampolgár jelentkezett, hogy elhagyná az afrikai országot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A brit kormány katonai akcióval kimenekítette diplomatáit és családtagjaikat a harcok dúlta Szudánból – jelentette be vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök. Tájékoztatása szerint a brit fegyveres erők „összetett és gyors” művelettel evakuálták a brit diplomáciai személyzetet az afrikai országból. A műveletben a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett alakulatai is részt vettek.

A kormányfő hangsúlyozta: London folyamatosan dolgozik a Szudánban maradt brit állampolgárok biztonságának garantálásán. Ben Wallace brit védelmi miniszter vasárnap közzétett írásos tájékoztatásában közölte, hogy a brit diplomatákat és hozzátartozóikat a szudáni főváros, Kartúm közelében lévő egyik repülőtérről szállították el. A védelmi miniszter szerint a műveletben a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt.

Ben Wallace egyenes utalást tett tájékoztatásában arra, hogy a diplomatákat kimenekítő brit kontingens Ciprusról indult Szudánba. A miniszter úgy fogalmazott, hogy szeretné kifejezni háláját minden partnernek, „beleértve Ciprust”. Nagy-Britannia két hatalmas támaszpontövezetet tart fenn Ciprus déli partvidékén, mindkét terület szuverén brit térségnek számít.

James Cleverly brit külügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában szintén a kartúmi diplomáciai közösséget ért közvetlen fenyegetésekkel indokolta a katonai műveletet. Közölte, hogy Nagy-Britannia átmenetileg bezárja szudáni nagykövetségét és máshova telepíti a képviselet személyzetét. Cleverly hozzátette: a diplomaták evakuálására a szudáni erőszakcselekmények időleges lanyhulása nyújtott lehetőséget.

Horvátország is megkezdte állampolgárai kimenekítését Szudánból – jelentette be Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter vasárnap. Szlovén állampolgárok nem kértek evakuálást. A száz horvát állampolgárból, akik az afrikai országban tartózkodnak, 21-en kérték evakuálásukat, 19-en közülük kettős állampolgárok – mondta a tárcavezető. A műveletet a kairói francia és a horvát nagykövetség koordinálja – tette hozzá.Az élet megy tovább... | Fotó: Agerpres/EPA

A szlovén külügyminisztérium tájékoztatása szerint három szlovén család tartózkodik jelenleg Szudánban, de egyikük sem kért kimenekítést. Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője elmondta: egy család a fővárosban, Kartúmban, kettő pedig az ország északkeleti részén fekvő Port Szudánban van. A családok azért nem kérték a kimentésüket, mert veszélyes lenne elutazni oda, ahonnan evakuálnák őket – tette hozzá a konzuli szolgálatának vezetője. A minisztérium azt tanácsolja a Szudánban élő szlovéneknek, hogy maradjanak védett helyen. Szlovéniának nincs diplomáciai képviselete Szudánban.

A német hadsereg (Bundeswehr) is megkezdte a német állampolgárok kimenekítését Szudánból – közölték vasárnap Berlinben. A védelmi minisztérium és a külügyminisztérium nyugati partnerországokkal összehangolva végzett akciójának célja a lehető legtöbb német elszállítása a fővárosból, Kartúmból.

Az ARD országos köztelevízió jelentése szerint ez már a második próbálkozás. Először, még szerdán biztonsági okokból megszakítottak egy műveletet. Ezúttal több száz katonát mozgósítottak, a műveleti központot Jordániában alakították ki. A külügyi tárca adatai alapján néhány száz német állampolgár rekedhetett Szudánban. Kimenekítésüket nagyban nehezíti, hogy a bő egy hete tartó harcok éppen a kartúmi nemzetközi repülőtér körül a leghevesebbek. A kartúmi reptér környékén a leghevesebbek a harcok | Fotó: Agerpres/EPA

Igyekeznek tartani a kapcsolatot velük, de a helyzet napról napra nehezebb Kartúmban. Fogytán az ivóvíz és az élelmiszer, az áramkimaradások pedig egyre inkább akadályozzák a kommunikációt.

Volt szövetségesek  harcolnak egymás ellen

Szudánban a 46 millió lakosú északkelet-afrikai országot a 2021-es katonai hatalomátvétel óta uraló két katonai vezető, Abdel Fattáh al-Burháni és korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo szakítása torkollt vérengzésbe. Abdel Fattáh al-Burháni a hadsereg révén, Mohamed Hamdan Dagalo a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet támogatásával igyekszik érvényesíteni akaratát.

A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Besir diktátor rendszerének 2019-es megdöntésekor. Abdel Fattáh al-Burháni – aki a 2021. októberi puccs óta az országot irányító katonai tanács vezetője – azzal vádolja volt társát, hogy a hatalom megszerzésére törekszik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 420-at, a sebesülteké pedig a 3700-at. A harcokban egy iraki állampolgár meghalt, egy egyiptomi nagykövetségi alkalmazott pedig megsebesült. Tízezrek menekültek el más szudáni tartományokba, valamint Csádba és Egyiptomba.

Ferenc pápa vasárnapi Szent Péter téri imájában párbeszédre szólította fel a Szudánban egymással szemben álló erőket. „Sajnos, a helyzet továbbra is súlyos Szudánban, ezért megismétlem a felhívásomat: a lehető leggyorsabban érjen véget az erőszak és térjenek vissza a párbeszéd útjára” – mondta az egyházfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?