Százezres menekülthullámot indíthat el a szudáni polgárháború

Már több tízezren hagyták el az otthonaikat, s a közeljövőben várhatóan további százezrek kelnek majd útra.

Kaotikus helyzet alakult ki Szudánban, mivel az április 15-én kirobbant fegyveres konfliktus miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, hogy az országon belül vagy a szomszédos országokba találjanak menedéket - jelentette ki pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.Fotó: Agerpres/EPA

Matthew Saltmarsh arra számít, hogy a közeljövőben további százezrek menekülhetnek el Szudánból. A hadiesemények függvényében úgy látja, folytatódhat a szudániak menekülése a szomszédos országokba; de az is elképzelhető, hogy a Szudánban tartózkodó menekültek térjenek vissza hazájukba, vagy távozzanak harmadik országba.

A szóvivő elmondta, hogy Szudánban már a konfliktus kezdete előtt is sok menekült élt. Az UNHCR adatai szerint jelenleg 3,7 millió országon belüli menekült van, akik döntő többsége Darfúr régió nyugati részében tartózkodik. A legtöbben, mintegy 800 ezren Dél-Szudánból, 125 ezren Eritreából, 58 ezren pedig Etiópiából érkeztek. A Nemzetközi Migrációs Hivatal (OIM) úgy tudja, hogy jelenleg legalább 75 ezer ember igyekszik menedéket találni az országon belül.

A szomszédos országok menekültügyi helyzetére kitérve Saltmarsh arról tájékoztatott, hogy Csádban már eddig is meghaladta a 400 ezret a szudáni menekültek száma; április 15-e óta 42 ezren érkeztek, és becslésük szerint a legrosszabb esetben 100 ezerre is emelkedhet a számuk.

Egyiptomban eddig 16 ezer újonnan érkezett menekültet regisztráltak. Közülük 14 ezren szudániak, akik a már eddig is négy millió ott élő honfitársaik számát gyarapítják. Etiópiába több mint 3500 menekült érkezett a hétvégén, de nemcsak Szudánból, hanem további 34 országból; az ott regisztrált emberek több mint egyharmada török. A Közép-Afrikai Köztársaságba 700-an, főleg nők és gyerekek érkeztek. A líbiai hatóságok viszont arról számoltak be, hogy Líbiában nem emelkedett számottevően a Szudánból érkező menekültek száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?