Az egyiptomi vörös félhold segélyközpontot létesített a szudáni határon

Fotó: Agerpres/EPAA szudáni válság miatt készültségben van a nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete, amely hétfőn kiadott sajtóközleménye szerint segélyközpontot létesített a Szudánnal közös határ egyik átkelőhelyénél.

Az arkíni határállomáson érkező több ezer menekülő között a szudániak mellett egyiptomiak és más nemzetiségűek is vannak. Számukról hivatalos adatok nincsenek, becslések szerint azonban eddig akár 50-80 ezren is bejutottak az országba a két szárazföldi határállomásnál. Számuk exponenciálisan emelkedhet, mivel tömegek tartanak a határ felé.

A segélyközpont a menekülőknek igyekszik a szükséges szolgáltatásokat biztosítani. Gyógyszert, élelmet, telefonos és online kommunikációs lehetőséget kínál, valamint elsősegélyt nyújt a rászorulóknak, és megszervezik továbbutazásukat is. A helyi szervezet kapcsolatban áll a vöröskereszt és a vörös félhold nemzetközi központjával, szudáni partnerével, valamint a két ország külképviseletével is.

Egyiptomban hivatalosan mintegy 300 ezer menekültet tartanak nyilván. Rajtuk kívül nagyjából 9 millió külföldi él az országban, akik közül 4 millió a szudáni és félmillió a dél-szudáni - közölte az Arab News szaúdi hírportállal Naela Gabr, az illegális migráció és embercsempészet megelőzését szolgáló nemzeti bizottság elnöke. Hozzátette, hogy az illegális bevándorlók száma Egyiptomban amúgy is rendkívül magas, a jelenlegi időszakban pedig e jelenséget meglehetősen nehezen kezeli az ország. Szavaiból kiderül, hogy a menekültek számának növekedésére számítanak, de utalt arra is, hogy megerősítették a határvédelmet.

A portálnak nyilatkozó elemző, Mohammed esz-Szajed  szerint ha a helyzet romlik, és tartósan polgárháborús körülmények alakulnak ki, mint Szíriában, akkor a menekülők áradatára kell számítani. Amennyiben a szudáni határátlépők száma napi 1500-ról 15 ezerre emelkedik, Egyiptom előtt két lehetőség áll - fogalmazott. Az egyik, hogy ellenőrzés nélkül beengedi a menekülteket, és táborokban helyezi el őket. A másik a menekültpolitika teljes megváltoztatása, vagyis a menedékjog megadása az ezt szabályozó ENSZ-megállapodásokkal összhangban.

A jelenlegi szudáni válság csak súlyosbította a már amúgy is súlyos humanitárius helyzetet az országban. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint körülbelül 15,8 millió szudáni szorul humanitárius segítségre, 10 millióval több mint 2017-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?