A tavalyi ár négyszereséért importáltuk a gázt januárban

Idén dolgozni kezdenek a fekete-tengeri szondák, várhatóan csökkenni fog az import mennyisége.

Nem az Ukrajnában dúló háború verte fel a gáz árát, Románia már januárban csillagászati áron vásárolta az energiahordozót Oroszországból. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint az év első hónapjában az import gáz átlagára 1 000 köbméterenként 747 dollár volt, míg egy hónappal korábban csak 444 dollár. A korábbi csúcsot az október jelentette 604 dollárral.Tavaly megugrott az import mennyisége | Fotó: Máramaros Megyei Tanács

2021 januárjában még csak 186 dollár/1 000 köbméter volt az orosz gáz ára, egy év alatt tehát négyszeresére drágult. Júniusban és júliusban még olcsóbb volt az energiahordozó, 167, illetve 169 dollárba került.

Tavaly 12,2 milliárd köbméter volt az országos fogyasztás, aminek a javát, 8,6 milliárd köbmétert, a hazai termelés adta. Idén az OMV Petrom várhatóan 10,2 százalékkal kevesebb gázt hoz felszínre, mint tavaly, 3,7 milliárd köbméter helyett csak 3,3 milliárdot. A másik nagy ágazati vállalat, a Romgaz egyelőre nem közölte az idei termelési előrejelzést, az azonban biztosnak tűnik, hogy nem tudja kompenzálni a OMV Petromnál várható csökkenést.

Jó hír, hogy 2022 folyamán megindul a nyíltvízi kitermelés a Fekete-tengeren. „A Midia Gas Development (MGD) projekt megvalósítása elérte a 90 százalékot. Valamennyi partner konstruktív közreműködésével az év második negyedévében megindul a termelés” – közölte a közelmúltban a projekt tulajdonosa, az amerikai Black Sea Oil & Gas.

Az MGD éves termelési kapacitása 1 milliárd köbméter lesz, ami az országos fogyasztás kb. 8 százalékának felel meg. Ezt a gázmennyiséget a hazai piacvezető szolgáltató, az Engie már évekre előre lekötötte. Az eredeti tervek szerint a kitermelést már 2021-ben meg kellett volna kezdeni, azonban el kellett halasztani, mivel a szárazföldi gázkezelő állomás építése a tervezettnél sokkal lassabban haladt.

Kapcsolódók

Kimaradt?