A tervezettnél kevesebb gázt exportált Európába a Gazprom

A kivitel 5,8 köbméterrel nőtt 2020-hoz viszonyítva, amikor világszerte visszaesett a fogyasztás.

185,1 milliárd köbméter gáz exportált tavaly Oroszország azon államokba, melyek nem tartoztak egykor a Szovjetunióhoz. Ez 5,8 milliárd köbméterrel haladja meg a 2020-as kivitelt, de elmarad a 2019-es és a 2018-as 200 milliárd köbmétertől.  Hiába a saját készlet, Románia erősen függ az orosz gáztól/Fotó: Máramaros Megyei Tanács

Az Európába irányuló gáz mennyisége szintén elmaradt a tervezettől. Az orosz állami gázipari vállalat, a Gazprom 183 milliárd köbmétert szánt Európának, Törökországot is beleértve. Ez biztosan nem teljesült, mivel a 185,1 milliárd köbméterben benne van a Kínának leszállított mennyiség is, ami az év első kilenc hónapjában 7,1 milliárd köbméter volt.

Egyes nyugati politikusok és elemzők azzal vádolják Oroszországot, hogy az export visszafogásával próbálnak meg nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Putyin orosz elnök korábban ezt tagadta, a Gazprom illetékesei pedig ígéretet tettek, hogy a vállalat eleget tesz szerződéses kötelezettségeinek, a német exportot 10,5, az olaszt 20,3, a törököt pedig 63 százalékkal növeli. Az adatok fényében úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg.

A Gazprom közölte, hogy 2021-ben 514,8 milliárd köbméter földgázt termelt ki, többet, mint az elmúlt 13 évben bármikor.

Kapcsolódók

Kimaradt?