Cseppfolyósított földgázzal, biomasszával és hőszigeteléssel függetlenítené magát az EU az orosz gáztól

A REPowerEU tervezet szerint 2030-ra lenne elérhető az energetikai függetlenség.

Tervezetet dolgozott ki az Európai Bizottság az orosz gáztól való függőség megszüntetésére. A REPowerEU címet viselő dokumentum szerzői szerint ez a célkitűzés az évtized végére valósítható meg.A szélerőművektől is sokat vár az EU | Fotó: Pexels/Narcisa Aciko

Az Oroszországgal szembeni energetikai függetlenség elérésének legfontosabb eszköze a cseppfolyósított földgáz, amiből a jelenlegi mennyiségnél éves szinten 50-60 milliárd köbméterrel többet importálhatnának az EU-tagállamok. Ehhez fejleszteni kell a kikötői terminálokat és növelni a tárolási kapacitást.

Növelni lehet a vezetéken érkező import mennyiségét is, hozzávetőleg évi 10 milliárd köbméterrel. Az EU Norvégiából, Algériából és Azerbajdzsánból vásárolhat a jelenleginél több földgázt.

Az Európai Bizottság szerint nagy lehetőségek rejlenek a biomasszában is, a mezőgazdasági hulladékok energetikai hasznosítása évi 17 milliárd köbméter orosz gázt válthat ki. A hidrogén is hozzájárulhat az orosz gáztól való függés csökkentéséhez. Ha 2030-ig sikerül 5,6 millió tonnára növelni az EU hidrogén termelését, akkor legkevesebb 9 milliárd köbméterrel csökkenteni lehet a gázimportot.

A lakóházak hőszigetelése révén szezononként 58 milliárd köbméterrel kevesebb gázt kellene fűtésre felhasználni. Amennyiben az EU-ban valamennyi lakás téli hőmérsékletét 1 C fokkal csökkentenék, az 10 milliárd köbméter gáz megtakarítását tenné lehetővé.

A tervek szerint 2025-ig meg kellene duplázni, 2030-ig pedig megtriplázni a szél- és a napenergia hasznosítása révén előállított villanyáram mennyiségét. Ez 439 ezer MW szélenergiát és 370 ezer MW napenergiát jelent, ami 150 milliárd köbméter földgázt válthatna ki. A fogyasztást már idén lehetne csökkenteni 2,5 milliárd köbméterrel, ha sikerülne beüzemelni 15 ezer MW áramtermelési kapacitást.

A REPowerEU szerint évente 10 millió új hőszivattyút üzembe helyezésével 10 milliárd köbméter gázról mondhatnánk le.

Az Európai Unió gázimportja az elmúlt években a 175-200 milliárd köbméteres intervallumban mozgott.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?