Alkalmazottak nélküli offshore cég az egyik legnagyobb hazai gázimportőr

Az oroszok duplán profitálnak a Romániának eladott gázon, az importot is ők bonyolítják.  

Míg más európai országokban a gázimport nagynevű, részben állami tulajdonban levő vállalatokon keresztül történik, addig Romániában ismeretlen cégecskék foglalkoznak a gazdaság számára kiemelt fontosságú tevékenységgel.Egyre drágábban vesszük az orosz gázt | Fotó: Facebook/Transgaz

Szeptemberben az orosz gáz 70 százaléka az Imex Oil Limited nevű cégen keresztül érkezett. Az Imex Cipruson van bejegyezve, ügyvezetője egy orosz állampolgár, egyetlen alkalmazottja sincs, 2020-ban pedig nem volt árbevétele. A Ziarul Financiar gazdasági napilap érdeklődésére, hogy mi ennek a helyzetnek a magyarázata, Virgil Popescu energiaügyi miniszter semmitmondó választ adott. „Romániában a földgáz importját gazdasági társaságok (szolgáltatók) végzik egy nemzeti szabadpiac keretein belül, mely össze van kapcsolva a régió hasonló piacaival. (…) Az Imex Oil Limited az ANRE által a hatályos törvényi szabályozással összhangban kibocsátott engedéllyel rendelkező szolgáltató” – nyilatkozta a tárcavezető.

Mivel a cég Cipruson van bejegyezve, a tulajdonosi köre nem ismert. Az mindenesetre sokat sejtető, hogy a romániai székhelye ugyanott van, ahol két másik energetikai cég, a Conef  Energy és a Conef Gaz is be van jegyezve, sőt az ügyvezetőjük is közös. A Conef Energy és a Conef Gaz az orosz tulajdonban levő, az egyik legnagyobb európai alumíniumtermelőnek számító slatinai kombinátot működtető Alro csoporthoz tartozik.

Egyedi gyakorlat

Úgy tűnik tehát, hogy Romániában a gázimport teljes egészében orosz ellenőrzés alatt áll, a kormány egyáltalán nem folyik bele, az ártárgyalásba sem. Ez szokatlan gyakorlat az Európai Unióban: Ausztriában az OMV, Bulgáriában a Bulgargaz, Franciaországban az Engie, Olaszországban az Eni, Hollandiában a GazTerra, Lengyelországban pedig a PGNIG bonyolítja a gázimportot, olyan cégek, melyekben az államnak is érdekeltsége van.

Valószínű, hogy a kormányzati beleszólás teljes hiánya is közrejátszik abban, hogy októberben már a csillagászatinak számító 612 dollár/1 000 köbméter áron vásároltuk a gázt a Gazpromtól. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint szeptemberben még csak 324 dollárt fizettünk 1 000 köbméterért.

A tavalyi év első 10 hónapjában Románia 700 millió dollárt meghaladó értékben vásárolt orosz gázt. Ez hozzávetőleg duplája a 2020-as teljes évi import ellenértékének, mennyiségben pedig 35 százalékos volt a növekedés. A belföldi termelés ellenben 12 százalékkal csökkent.

Kapcsolódók

Kimaradt?