Szűkülő gázpiac: drasztikusan lecsökkent a háztartási fogyasztóknak szóló ajánlatok száma

Tavaly ilyenkor 110 lej/MWh volt a legjobb ajánlat, most 640 lej/MWh.

Egy év alatt negyedére csökkent a lakossági gázszolgáltatók száma, hívja fel a figyelmet az Intelligens Energia Egyesület (AEI). Tavaly még mintegy 80 cég akart földgázt eladni háztartási használatra, míg jelenleg, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) árösszehasonlítójában csak 20 szolgáltató ajánlatai szerepelnek.Egyre nehezebb a dolga annak, aki szolgáltatót akar váltani/Fotó: Agerpres

Az energetikai szakembereket tömörítő civil szervezet állítása megfelel a valóságnak. Január 6-án az ANRE árösszehasonlítója szerint a marosvásárhelyiek 43 ajánlat közül választhatnak, azonban ezek közül 8 az E.ON-é, 6 a CEZ-é, míg az ENGIE-nek 2, az Enelnek pedig szintén 6 ajánlata van.

Ez nagyban beszűkíti azon kisfogyasztók lehetőségeit, akik, élve a szabadpiac lehetőségével, szolgáltatót szeretnének váltani. Ennél is aggasztóbb, hogy az aktuális ajánlatok árai csillagászatiak. Egy évvel korábban 110 lej/MWh volt a legkedvezőbb lakossági ajánlat. 2021 decemberében már 420 lej/MWh volt a legjobb ár, jelenleg pedig 640,68 lej/MWh, ami közel hatszorosa az egy évvel korábbinak.  

Március végéig 370 lej/MWh-s árplafon van érvényben, vagyis ennél drágábban egyetlen cég sem számlázhat a lakosságnak, azonban ez az érték három és félszerese az egy évvel ezelőtti legjobb ajánlatnak. Az Intelligens Energia Egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy december végén módosították az energiaszolgáltatásra vonatkozó törvényt, ami megnehezíti a szolgáltató lecserélést, egyes esetekben ugyanis az ügyfélnek fizetnie kell ezért.

Az egyesület különösen aggasztónak találja, hogy miközben a Román Árutőzsdén a gáz ára a decemberi 884,515 lej/MWh-ról 461,492 lej/MWh-ra csökkent, a legnagyobb hazai szolgáltató, az ENGIE legjobb aktuális ajánlata 1 292,65 lej/MWh.

Az AEI pesszimista az energiaárak idei alakulását illetően. „A piacon jelen levő szolgáltatók számának a csökkenése, a szolgáltatóváltás útjába állított új jogi- és pénzügyi korlátok, az áram- és a gázpiac peres ügyeinek alternatív megoldását lehetővé tevő intézmény hiánya, amihez hozzáadódik a gáz- és az áramfogyasztók mélységes csalódása, akiket folyamatosan félrevezettek az elmúlt évben az árak tekintetében alkotják azt a receptet, ami nem teszi lehetővé, hogy 2022-ben csökkenjen a gáz és a villanyáram ára” – olvasható a civil szakmai szervezet állásfoglalásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?