Ezek az európai országok függnek leginkább az orosz gáztól

A cseppfolyósított gáz lehet az orosz gázimport egyik alternatívája.

Magyarország és Ausztria van kiszolgáltatva leginkább Oroszországnak energetikailag az Európai Unió tagországai közül. Az orosz gázipari tröszt, a Gazprom adatai szerint 2020-ban Magyarország fogyasztása 10,2 milliárd köbméter volt, Oroszországból pedig 8,6 milliárd köbmétert importált, ami a teljes mennyiség 85 százaléka.A cseppfolyósított gáz kiválthatná az orosz földgáz egy részét | Fotó: Wikipedia

Ausztria 8,5 milliárd köbméter földgázt fogyasztott, de lényegesen többet, 13,2 milliárd köbmétert importált, a különbséget pedig exportálta. Finnország gázszükségletének 81 százalékát fedezi Oroszországból, Németország és Görögország 53, Lengyelország 45, Hollandia 32, Olaszország pedig 31 százalékát. Románia esetében ez az arány 8 százalék volt 2020-ban, tavaly azonban kb. 10 százalékra nőtt.

A legtöbb gázt Németországba exportálja a Gazprom, 2020-ban 45,8 milliárd köbmétert. „Az utóbbi napok történései megmutatták, hogy egy felelős és jövőorientált energetikai politika nem csupán a környezet és a gazdaság számára meghatározó. Meghatározó a biztonságunk számára is” – jelentette ki Olaf Scholz kancellár azt követően, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Azért, hogy csökkentse függését az orosz gáztól, Németország a nagyon közeli jövőben két cseppfolyósított gázterminált épít, jelentette be a német kancellár. Németország az Egyesült Államokból, Szaúd-Arábiából, Katarból és az Egyesült Arab Emirátusokból importálhat cseppfolyósított gázt. Ez a  négy ország adja a világ termelésének hozzávetőleg 38 százalékát.

Az orosz gáztól való függőség csökkentésének fontossága egy ideje már téma az EU-ban, most azonban rendkívüli aktualitást kapott. „Az Európai Uniós szintjén sok orosz gázt és sok orosz kőolajat vásárolunk, Putyin elnök pedig fogja a mi pénzünket, és agresszióvá alakítja” – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?