Ükapáink építették

Ükapáink építették: Kovászna megye – A bikfalvi hagyományos házak

Bikfalva Uzon község azon települése, amely híres a közel negyven kúriájáról, amelyek több mint 200 éves múltra tekintenek vissza – avatott be Bordás Enikő polgármester hangsúlyozva, hogy fontosnak tartják, hogy az épületek különleges építészeti stílusuk okán az UNESCO világörökségi várólistára kerüljenek a közeljövőben. Ezért igyekeznek a felújítással, amelyre összesen 480 ezer euró áll rendelkezésükre, házanként 60 ezer euró.

„Azáltal, hogy felújítjuk ezeket az épületeket, visszaadjuk mindet a közösségnek, és szebbé, szerethetőbbé tesszük a település arcát, illetve hozzájárulunk a turizmus fejlesztéséhez” – részletezte a polgármester, majd hozzátette, ezáltal nem csupán a falut és Uzon községet fejlesztik, hanem a teljes megyét gazdagítják.

Ükapáink építették – jelképes címet viselő – sorozatunkban szakértők és helybeliek segítségével mutatjuk be az ország legnagyobb örökségvédő programjához csatlakozott erdélyi helyszíneket, köztük Hargita, Szilágy, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szeben, Temes és Fehér megye épített örökségét, azok történetét, és a helyreállításukra készült terveket. Fény derül arra is, hogyan őrzik meg az épületek eredeti stílusát, miközben korszerűsítik ezek infrastruktúráját.

Mint mondta, reménykednek benne, hogy a felújítások következtében a helybeliek jövedelmi forrásra tehetnek szert, így jobb megélhetést biztosíthatnak családjaiknak. A projekt keretében nyolc hagyományos ház újul meg, többségük magántulajdonban lévő, egy közülük az önkormányzaté, egy másik pedig a református egyházé.

Noha törekednek arra, hogy megélhetési lehetőséget teremtsenek a turizmus fellendítése révén, tudják, hogy különféle kritériumoknak kell eleget tenniük. Ahhoz, hogy részt vehessenek a pályázatban, feltétel volt elfogadniuk, hogy rendezik a tulajdonjogot, az épületekben nem folytatnak gazdasági tevékenységet, illetve tíz éven át őrzik, azaz nem adják el az örökséget, amit a turistáknak meg kell mutatniuk, ha érdeklődés van irántuk.

Azonban nem kell külső-belső idegenvezetést vállalniuk, csupán a külső jellegzetességeket kell megmutatniuk, ezért az önkormányzati tulajdonban lévő hagyományos házat úgy újítják fel, hogy az falumúzeumként szolgáljon. Benne a hagyományos népi mesterségeket, a hagyományos népi eszközöket élő tárlattal mutatják be, ezáltal igyekeznek meghozni a településre látogatók kedvét a megyéhez, hogy egyéb különlegességeket is megcsodáljanak, ha már a kúriák földjén járnak.

A házak 480 ezer euróból újulhatnak meg, házanként 60 ezer euróból, és a restaurálásnak ezen a településen is akadnak kihívásai. Főként a jó szakember megtalálása és megtartása okoz nehézségeket, hiszen kulcsfontosságú, hogy az épületek stílusát visszaállítsák, helyrehozzák és ne elrontsák azt. Bordás Enikő polgármester kiemelte, a legtöbb hagyományos ház átesett egy utólagos tatarozáson, vannak épületek, amelyek régi nyílászáróit újakra cserélték, a hagyományos tetőszerkezetet pedig szintén modernizálták. Ezeket mind-mind visszaállítják, ezért is szükséges, hogy a csapatban jó szakemberek dolgozzanak, együtt a restaurátor és az építész.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?