banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Zajlik a szavazatszámlálás, érkeznek az első eredmények (PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁS)

Vasárnap reggel 7 órakor megnyíltak, majd rend szerint 22 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A polgárok a helyhatósági és az európai parlamenti választáson adhatták le voksaikat. FRISSÍTÉS: A késő esti órákban javában zajlik a szavazatszámlálás, immár az első eredmények is megérkeznek. 

A Maszolról megtudhatta, hol miképpen zajlott a szavazás, vagy hol milyen szabálytalanság történt a nap folyamán. Rendszeresen közöltük a választási adatokat, de interjúkkal is készültünk a minél teljesebb tájékoztatás érdekében.

Arra külön odafigyelünk, hogy az erdélyi magyar településeken mi történik, különösképpen Szatmárnémetiben, ahol mind a megyeszékhely, mind a megyei tanács vezetéséért újrázik magyar jelölt, Kereskényi Gábor és Pataki Csaba, valamit Marosvásárhelyen, ahol Soós Zoltán függetlenként indul újra az RMDSZ támogatásával, míg a Szövetség színeiben Péter Ferenc próbálja újra elnyerni a megyei tanácselnöki tisztséget.

Hasonlóképpen kiemelt helyszín Székelyudvarhely, ahol Szakács-Paál István (RMDSZ) már bejelentette győzelmét, miután a részleges eredmények apaján nagyarányú győzelmet aratott a székely anyavárosban.

A romániai magyarság szempontjából rendkívüli fontossága volt az ugyancsak vasárnap megszervezett európai parlamenti választásoknak is. Mint ismert, az összefogás jegyében helyet kapott a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő képviselője is az RMDSZ EP-jelöltlistáján.

Az igazi tét most az volt, hogy miképpen alakul a választási részvétel és az összmagyar listával az RMDSZ eléri-e az EP-be jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Kiélezett küzdelem alakult ki a pártok között, némelyek az utolsó pillanatokban mát nem válogattak az eszközökben azért, hogy mozgósítsák szavazótáborukat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
01:57

Orbán Viktor: Gratulálok az RMDSZ-nek, aki öldöklő küzdelemben elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő hajnalban köszönetet mondott az összes választópolgárnak - számolt be az Index.. Mint mondta, 57 százalékos volt a részvétel, a demokrácia köszöni szépen, jól van. „A demokrácia nem csak itt, Budapesten van jól, hanem Romániában is, gratulálok az RMDSZ-nek, aki öldöklő küzdelemben elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot” – jelentette ki Orbán, hozzátéve: „két választást tartottak a mai napon, mind a kettőt megnyertük”

Az EP-választás üzenete Orbán Viktor szerint az, hogy Magyarországon az emberek világosan megüzenték: békét akarnak, illetve megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika. Orbán Viktor kijelentette: fontos, hogy sohase veszítsük el a hitünket abban, hogy van egy erkölcsi természetű egyensúly, jegyezzük meg, hogy a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot. „Az európai parlamenti választásoknak van még egy fontos tanulság van, ez úgy hangzik, hogy akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, azokat megbüntetik a választók, nem kérnek azokból, akik a hazájuk ellen dolgoznak” - mondta a kormányfő.

01:51

Újabb szilágysági RMDSZ-es polgármesterjelöltek újráztak

Elnyerte a szavazók bizalmát Bántó Zoltán Szilágysámson, Demyen István Baksa, Szabó Levente Kémer, Faluvégi Ferenc Kárásztelek, Bernáth István Szilágybagos, Bogdán Ferenc Debren és Boncidai Csaba Szilágyperecsen község polgármestere.

01:44

Csíkszereda: nagyon erős hajrá volt

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke urnazárás után az eredményvárón a Maszolnak azt mondta: nagyon nagy tétje volt a választásoknak, főként azokban a városokban, ahol két-három személy is indult a polgármesteri tisztségért. Meglátása szerint vannak, akiket még nem sikerült megszólítani.

„Nagyon sok tanulság van, amit le kell vonni, és teljes körű összefogásra van szükség. Most látszott meg a legjobban, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk, hogyha vannak belső nézeteltérések, és nem vagyunk képesek időben ezt úgy kezelni, hogy a szavazópolgárok megelégedését tudjuk ezzel elérni. Úgy látom, hogy sikerült kihozni a maximumot, de sajnos nekünk nem elég a maximum, annál többre van szükség” – mondta a megyeelnök.

01:34

Cătălin Drulă egy „másfajta" államfőt akar

 A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă vasárnap este kijelentette: az államelnök-választás nagy tétje az, hogy az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) egy másfajta államfőt adjon az országnak, mivel a polgároknak „elegük van" a politikából. „Az államelnök-választás előtt elkerülhetetlenül valódi vita lesz a román társadalomban arról, hogy milyen elnököt akarunk” - idézte az Agerpres az ellenzéki politikust.
Drulă hangsúlyozta: az Egyesült Jobboldal Szövetség az értékek, az elvek nevében jött létre azzal a küldetéssel, hogy Romániának modern alternatívát adjon. A bukaresti helyhatósági választásokról kijelentette, hogy meggyőződése szerint a jobboldali szövetség által támogatott Nicuşor Dan újabb főpolgármesteri mandátumot nyert, és az ADU megszerezte a fővárosi tanácsosjelölti listákra leadott szavazatok több mint 35 százalékát. Közölte azt is, hogy információi szerint Temesváron szintén sikerült újráznia az ADU jelöltjeként Dominic Fritz polgármesternek, és a jobboldali szövetség a városi tanácsban is megszerezte a mandátumok többségét. 

01:22

Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor nagymértékben övelte előnyét, a szavazatok háromnegyedével vezet

Szatmárnémetiben az eddig feldolgozott adatok szerint már 21 ezer felett jár megszámolt szavazatok száma, amelyből 16254 Kereskényi Gáboré.
Összesen 74 szavazóház van, amelyből 38-ban már megvannak a számolás eredményei. Ezek alapján az RMDSZ polgármesterjelöltje a szavazatok háromnegyedét szerezte meg.
01:18

George Simion nem hisz az exit poll felméréseknek

„Az úgynevezett exit poll felmérések" eredménye távol áll a valóságtól - véli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke. George Simion vasárnap éjszaka azt nyilatkozta, hogy folyamatosan érkeznek hozzá a párhuzamos szavazatszámlálásuk adatai, és "a hírek biztatóak". Kijelentte, hogy meggyőződése szerint a választások hétfő reggelre véglegessé váló eredményei el fognak térni az exit pollok számaitól.
„Ez az első alkalom, amikor egy hazafias, rendszerellenes pártnak mind a 18.000 szavazókörzetben van képviselője. (...) Itt az ideje, hogy a körzeti választási irodák elnökei és a Különleges Távközlési Szolgálat táblagépeit kezelő személyek hagyjanak fel a visszaélésekkel. Mi beszámolunk az éjszaka folyamán a visszaélésekről" - fogalmazott. Az Agerpres által idézett Simion azt is bejelentette, hogy pártja jövő szombaton rendkívüli kongresszust tart Bukarestben, amelyen „az ország legfőbb ellenzéki alakulataként" az AUR bejelenti államfőjelöltjét. 

01:11

Első mandátumát kezdheti a szilágysági Ipp község RMDSZ-es polgármesterjelöltje, Béres Zoltán

Öt ellenfele – USR-s, PSD-s, PNL-s, AUR-os és egy független – volt. Az RMDSZ képviselője több mint 700 szavazatot kapott, a második jelölt csaknem 400-at. Béres Zoltán elmondta: „Együtt sikerült! Köszönöm szépen Ipp község lakosságának a bizalmat. Hiszem, hogy együtt megvalósíthatjuk mindazt, amiért vállaltam ezt a küldetést. Bízunk a jó együttműködésben és hiszünk a következő négy év sikerében”. 

01:09

Bihar: úgy tűnik, most is 21 polgármestere lesz az RMDSZ-nek

Bihar megyében úgy tűnik, hogy a következő önkormányzati ciklusban is huszonegy önkormányzattal marad az RMDSZ a választások után.

Még mindig számolják a szavazatokat, de azt már tudni lehet, hogy miközben visszaszerezték Margittát – ahol a város jelenlegi alpolgármestere, Demián Zsolt megnyerte a polgármesterválasztást –, Székelyhíd megtartása bizonytalanná vált.

00:56

Szatmár megyei eredmények

Szatmár megyében az RMDSZ jelöltje megnyerte a polgármesteri tisztséget Halmiban, Csomaközben, Mezőfényen, Kaplonyban, Kolcs községben, Sárközújlakon, Ákos községben, Börvelyben és Pusztadarócon, ahol a 13 tagú tanács valamennyi tagja RMDSZ-es lesz.

00:54

Krasznán és Sarmaságon is az RMDSZ jelöltje nyert

Szilágyság két nagy községében, Krasznán és Sarmaságon is az RMDSZ jelöltje nyert. Kovács István polgármester illetve Dombi Attila polgármester.

00:37

Szatmárnémeti: Kereskényi Gábor vezet

18 szatmárnémeti szavazókörzet eredményeinek feldolgozása után Kereskényi Gábor, az RMDSZ polgármesterjelöltje a szavazatok 65,33 százalékát birtokolja.

Szatmárnémetiben  egyébként 74 szavazókörzet van.

00:31

A független Nagy Zoltán vezet a gyergyói polgármester-választáson

A gyergyószentmiklósi részeredmények szerint Nagy Zoltán független polgármesterjelölt magabiztosan vezet Len Emil RMDSZ-jelölttel szemben - közölte esti választási műsorában az Erdély TV.  

00:28

Visszanyerte Margittát az RMDSZ

Nem hivatalos adatok szerint a Bihar megyei Margittán az RMDSZ polgármesterjelöltje, Demián Zsolt jelentős győzelmet aratott az eddigi polgármester, a liberális színekben Ilie Bolojan megyei tanácselnök szárnya alatt újrainduló Marcel Sas felett. 

00:27

Nyolcadik mandátumát kezdi szeptemberben Bréda Lajos RMDSZ-es polgármester Varsolcon

„Együtt tovább! – mondta Bréda Lajos, hozzátéve: folytatják a megkezdett munkálatokat Varsolcon, újabb pályázatokat adnak le, és szépítik, gazdagítják a községet. A polgármesternek egy PSD-s és egy AUR-os ellenjelöltje volt, mindkettő kevesebb mint 200, illetve 100 szavazatot kapott. Az RMDSZ-es polgármesterjelölt csaknem 900 szavazattal nyerte meg a választást.

00:26

Részeredmény: a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg eddig Soós Zoltán Marosvásárhelyen

A párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint 12 százalékos feldolgozottságnál a voksok 47 százalékát tudhatja magáénak az újrázó polgármester. Őt követi Dorin Florea volt polgármester, aki a román szavazatok közel felét vitte el, Horatiu Suciu mindössze 5%-on áll.

00:18

Szászrégen és Marosszentgyörgy is megvan

Szászrégenben és Marosszentgyörgyön is nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje. 

00:16

Dominic Fritz marad Temesvár polgármestere

Dominic Fritz, az Egyesült Jobboldal Szövetség elnöke marad Temesvár polgármestere. A részeredmények és a párhuzamos számlálás alapján egyértelművé vált , hogy a városvezető legyőzte a korábbi polgármestert, Nicolae Robut.

00:15

Háromszéken az RMDSZ megnyerte a négy magyar várost és a megyei önkormányzatot

Az óvatos bizakodás jellemzi a hangulatot a háromszéki RMDSZ-ben. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben berendezett eredményváró eseményen urnazárásra összegyűltek az RMDSZ politikusai és jelöltek, akik több kivetítőn követik az exit poll eredményeket, illetve lesik a részvételi adatokat és a településekről lassan csordogáló eredményeket.

Kovászna megyében nyertünk, állapította meg a Maszol érdeklődésére Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke, aki szerint most leginkább az a kérdés vár válaszra, hogy az erdélyi magyaroknak lesz-e képviselete az Európa Parlamentben. Az exit poll eredmények ugyanis 5 százalékon mérik az RMDSZ-t, ami a hibahatár közelében van.

00:07

Az első eredmények: itt nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei

Az RMDSZ polgármesterjelöltjei nyertek a Kovászna megyei Csernátonban, Ozsdolán, a Máramaros megyei Koltón és Hosszúmezőn, a Kolozs megyei Kisbácsban, továbbá Hargita megyében Székelyudvarhelyen és Gyimesbükkön, illetve a Bákó megyei Magyarfaluban.

23:56

Bizakodó a marosvásárhelyi RMDSZ

Kovács Mihály Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke urnazárást követő beszédében köszönetet mondott minden marosvásárhelyinek, aki elment szavazni, különösen a magyar közösségnek, amiért megértette a választás a fontosságát. Ugyanakkor közölte, a magas részvétel azt bizonyítja, hogy a vásárhelyiek éltek demokratikus jogukkal.

Hozzátette, voltak olyanok, akik az utolsó órákban szervezetten vitték szavazni a választásra jogosultak egy jelentős részét, és a nap folyamán is sorozatosan kampánycsend-sértésről kaptak bejelentéseket. Meglátásuk szerint a választás egésze azonban rendben zajlott, ami azt bizonyítja, hogy a marosvasarhelyiek erkölcsi értékrendje a helyén van és nem tűrik, hogy átverjék, megtévesszék őket.

Bővebben ITT. 

23:49

Székelyudvarhely: Szakács-Paál István bejelentette győzelmét

Büszkén jelenthetem, hogy győztünk - mondta Szakács -Paál István, annak a reményének adva hangot, hogy jó gazdái lesznek Székelyudvarhelyen. A neheze csak most kezdődik - összegzett Szinusz.

Fotó: Szász Csaba

23:40

22 órás részvételi adatok: 51,12 az EP-választáson, 49,95 a helyhatóságin

Vasárnap 22 óráig a szavazásra jogosultak 49,95 százaléka adta le szavazatát a helyhatósági választásokon, valamint 51,12 százalék az európai parlamenti választásokon – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból.

23:38

Székelyudvarhelyen toronymagasan vezet az RMDSZ polgármesterjelöltje

Információink szerint Székelyudvarhelyen az RMDSZ párhuzamos számlálása alapján a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok közel 40 százalékos feldolgozottságánál Szakács-Paál István nagy arányban vezet.

Az RMDSZ jelöltjére az eddig megszámolt szavazatok alapján mintegy 6 ezren szavaztak, Gálfi Árpád újrázó polgármesterre 1300-an, míg Ember Attilára 129-en.

23:28

Nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje a szilágysági Váralmás községben

Második mandátumát kezdheti az RMDSZ polgármesterjelöltje, Gál-Máté István, Váralmás polgármestere. „Egy szó mindent elmond: nyertünk! Közös a nyerésünk, egész Váralmás község lakosai, polgárai mellettem voltak, több mint 480 szavazatkülönbséggel nyertem meg a választást, úgyhogy megköszönöm mindenkinek, aki mellettem volt. Folytatjuk a fejlesztést, a folytonosság megmarad”.

Az RMDSZ jelöltjének PNL-s és PSD-s ellenfele volt, előbbi 316 szavazatot, az utóbbi csaknem 40 szavazatot kapott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
22:51

Cseke Attila: amíg nincs végleges eredmény, nem lehetünk biztosak

Visszafogottan, de bizakodva várják a választási eredményeket az RMDSZ nagyváradi székhelyén. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és megyei tanácselnökjelöltje, Bíró Rozália, a nagyváradi polgármesterjelölt, Szabó Ödön parlamenti képviselő vagy épp Kéry Hajnal, önkormányzati tanácsosjelölt együtt követte a figyelemmel, amint az első exit-poll eredmények nyilvánosságra kerülnek.

Bővebben ITT.

22:49

Kelemen Hunor: bízunk abban, hogy az RMDSZ 5 százalék fölötti eredménnyel zárja az EP-választásokat

Az exit poll eredmények kerek számot adtak, 5 százalékot, ami azt jelenti, hogy az előrejelzések szerint közel 500 ezer magyar szavazat érkezett – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Hozzátette, bízunk abban, hogy az RMDSZ 5 százalék fölötti eredménnyel zárja az EP-választásokat.

Kelemen Hunor kiemelte, ami az önkormányzati választásokat illeti, „a mi adataink szerint körülbelül 200 polgármesteri tisztségre számíthatunk, körülbelül ugyanazt az eredményt tudjuk hozni, mint amit 4 évvel ezelőtt.

Bővebben ITT

22:18

Exit poll: Nicuşor Dan hatalmas győzelmet aratott Bukarestben

A CURS-Avantgarde exit poll közvélemény-kutatása szerint a vasárnapi bukaresti főpolgármester-választáson az Egyesült Jobboldal Szövetség jelöltje, Nicuşor Dan a szavaztok 45 százalékát szerezte meg, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Gabriela Firea pedig a 24 százalékát. A harmadik helyre Cristian Popescu-Piedone került 13 százalékkal.

22:03

Az Avangard exit poll eredményei az EP-választásokra

  • PSD-PNL - 54 százalék
  • AUR - 14 szézalék
  • ADU - 11 százalék
  • RMDSZ - 5 százalék

A CURS-Avantgarde közvélemény-kutatása szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség a szavazatok 54%-át, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) a szavazatok 11 %-át, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 14 %-át szerezte meg. Az RMDSZ listájára a választók 5 százaléka szavazott.

22:00

Vége a választásnak

22 órakor lezárult a választás. Kivételes esetekben lehet nyitva tartani szavazóhelyiségeket abban az esetben, ha a választók sorban állnak és arra várnak, hogy leadhassák voksaikat.

A Központi Választási Hatóság (BEC) több közvélemény-kutató céget is akkreditált exit poll felmérések elvégzésére a június 9-i választások napján. E szerint országosan a CURS, az Avangarde, a Sodiso Research és a Megatronic World Productions kérdezi majd a polgárokat a szavazófülkéből való kilépésük után, írja az Agerpres. 

Az exit poll eredményeket közvetlenül urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

21:13

Ennyien szavaztak 21 óráig

21.00 óráig 9 140 834 romániai választópolgár szavazott az európai parlamenti választásokon, a részvételi arány 50,73% volt.

A helyhatósági választásokon eddig 8 773 580 választó szavazott, 48,52%-os részvételi arány mellett.

Az előző, 2019. májusi európai parlamenti választásokon 21 óráig 8 954 959-en szavaztak, ami 49,02%-os részvételi arányt jelent.

Az előző, 2020 szeptemberében tartott helyhatósági választásokon a 21.00 óráig szavazók száma 8 420 741 fő volt, ami 46,02%-os részvételi arányt jelent.

21:09

Háromszéken estére megbicsaklott a szavazókedv

Miután Háromszéken egész nap az országos átlag szerint alakult a választáson való részvétel, az urnazárás előtti utolsó órákban az átlag alá csúszott Kovászna megye, mert a Kárpátokon túli megyékben jelentősen megugrott a szavazókedv.

A választási hatóság jelentése szerint Háromszéken valamivel több mint 88 000 személy adta le voksát a szavazásra jogosult közel 180 ezerből. Ez szerint Kovászna megyében 49 százalékos a részvétel miközben az országos átlag az 50 százalék körül mozog.

21:04

Novák Levente: Nem kényelmesedhetünk el, és mindenkinek el kell mennie szavazni

Novák Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnökének nyilatkozata a szavazati részvételről:

„Alig két órával urnazárás előtt tapasztaltuk, hogy jóval magasabb a részvételi kedv mint 4 évvel ezelőtt. Ez azt is jelenti, hogy nem kényelmesedhetünk el, és mindenkinek el kell mennie szavazni. Ott, ahol jól állunk, azért nem dőlhetünk hátra, mert hamar átbillenhet a mérleg. De ez a két óra arra is elegendő, hogy behozzuk a lemaradást. Kérek tehát mindenkit, aki még nem ment el szavazni, hogy tegye meg. A tét nem más, mint az, hogy milyen lesz a jövőnk. Nem maradhatunk otthon. Még két óra, húzzunk bele, menjenek szavazni. Vigyék el a barátaikat is.”

21:03

Székelyudvarhely túlteljesít

Másfél órával az urnák zárása előtt Székelyudvarhelyen már többen szavaztak, mint négy vagy akár nyolc évvel ezelőtt.

A 2016-os helyhatósági választásokon Székelyudvarhelyen 12 480-an éltek állampolgári jogukkal, 2020-ban közel 13 ezren adták le voksukat a székely anyavárosban. Ebből 12 256 szavazat érkezett a három akkori székelyudvarhelyi polgármesterjelölt valamelyikére.

Idén, másfél órával az urnák zárása előtt már 14 201 székelyudvarhelyi polgár élt a szavazati jogával.

Székelyudvarhelyen köztudottan hármas magyar verseny zajlik az eddigi polgármester, Gálfi Árpád és két kihívója, a Szakács-Paál István (RMDSZ) és Ember Attila (EMSZ) között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
20:35

RMDSZ: veszélybe került az 5 százalék- a Maszol.ro portálról

soma Botond, az RMDSZ szóvivője 20 órai nyilatkozatában kiemelte: a részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyarlakta vidékek ismét kezdenek lemaradni az országos átlagtól, ezért veszélybe került az RMDSZ 5 százalékos választási eredménye, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy bejusson az Európai Parlamentbe.

RMDSZ: Veszélyben az 5 százalék

Csoma Botond szóvivő 20 órai nyilatkozata: Az esti órákban megugrott a román részvétel. Értékelésünk szerint késélen mozog az 5 százalék. A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni. Még két óra áll rendelkezésre, 22 óráig lehet szavazni. Kérem, buzdítsák barátaikat, szomszédaikat is!

Közzétette: Maszol.ro – 2024. június 9., vasárnap

„Az esti órákban megugrott a román részvétel. Értékelésünk szerint késélen mozog az 5 százalék. A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni. Még két óra áll rendelkezésre, 22 óráig lehet szavazni. Kérem, buzdítsák barátaikat, szomszédaikat is!” – fogalmazott Csoma Botond.

20:21

Vincze Loránt: Az erdélyi magyarság számára fontos, hogy részt vegyen azokban a döntésekben

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje - miután leadta szavazat - azt hangsúlyozta, hogy „az erdélyi magyarság számára fontos, hogy részt vegyen azokban a döntésekben, amelyek bármilyen testületben megszületnek, ezért az Európai Parlamentben jelen. kell lenni”.

Vincze Loránt: az erdélyi magyarság számára fontos, hogy részt vegyen azokban a döntésekben

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje - miután leadta szavazat - azt hangsúlyozta, hogy „az erdélyi magyarság számára fontos, hogy részt vegyen azokban a döntésekben, amelyek bármilyen testületben megszületnek, ezért az Európai Parlamentben jelen. kell lenni”.

Közzétette: Maszol.ro – 2024. június 9., vasárnap

„Egy olyan Európára szavaztam, amelyik nem alkalmaz kettős mércét egyetlen tagállam számlájára sem, így Romániában végre el kell érnünk azt, hogy bekerüljünk. teljes mértékben a schengeni övezetbe, az őshonos kisebbségek védelmet élvezzenek Európában, továbbra is jöjjenek azok a támogatások, amelyeknek hatalmas szerepük van a települések fejlesztésében, a gazdák, a vállalkozók, a fiatalok életében” - fogalmazott Vincze Loránt.

20:15

Szilágy megye: 54 százalékos a részvételi arány

A 20 órás részvételi adatok alapján Szilágy megyében a zsobokiak 93,86 százaléka ment el szavazni, a kispetriek 89,41 százaléka, a harmadik helyen Kusaly település áll 85,26 százalékkal.

Hetven százalék fölötti részvételt ért el Bősháza, Szilágyerked és Szilágyszeg. Hatvan százalék feletti a részvételi arány Bürgezden, Désházán, Diósadon, Egrespatakon, Szilágygörcsön, Kárászteleken, Kémeren, Krasznahorváton, Magyarkecelen, Szilágyballán, Szilágypaniton.

Negyven százalék körül már csak a megyeközpont, Zilah szerepel. A megyében eddig összesen 105 179-en (54,88 százalék) szavaztak.

19:51

Maros megye városaiban alacsonyabb a választási részvétel a megyei átlagnál

Maros megyében a városi lakosság választási részvétele a megyei átlag alatt van. A megyeközpontban, Marosvásárhelyen csak pár százalékkal marad le a részvétel a megyei átlagtól, amely fél 8-kor 47 százalékos volt.

A megye többi nagyobb városában jóval alacsonyabb a részvétel, így Segesváron a lakosság 30,7 százaléka, Dicsőszentmártonban 29,7 százalék, Szászrégenben a szavazópolgárok 42,7 százaléka voksolt. Marosludason 44,7 százalékos, Nyárádszeredában 42,8 százalékos, Szovátán 40 százalékos volt a részvétel.

Aki még nem ment el szavazni, este 10 óráig megteheti, hívja fel a figyelmet a Maros Megyei RMDSZ Sajtóirodája.

 
 
 
19:47

Biharban durva magyarellenességgel mozgósítanak a román pártok

„Gyertek, szabaduljunk meg a magyaroktól a hivatalban és menjenek Magyarországra mind! Gyertek szavazni!” – ezt az SMS-üzenetet küldték ki román nyelven több nagyszalontai és nagyváradi szavazónak.

A Maszolt értesítő forrás szerint a telefonszám, amelyről az üzenet érkezett, már nem elérhető.

 

19:31

Csoma Botond: idén jóval nagyobb a szavazási kedv

Romániában most nagyobb a választási kedv mint 2019-ben az európai parlamenti választásokon, és mint 2020-ban az önkormányzati választásokon volt – mondta el Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője. Kiemelte, legalább 500 ezer magyar szavazatra van szükség ahhoz, hogy a magyar közösségnek legyen ereje az önkormányzatokban és legyen hangja Európában.

Csoma Botond kijelentette, a magyar részvétel arányaiban közeledett a román részvételhez, viszont bizonyos helyeken, főleg nagyvárosokban vannak lemaradások. „Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni, hiszen minden szavazat számít” – hangsúlyozta az RMDSZ szóvivője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
19:24

Megnyíltak az utolsó külföldi szavazóhelyiségek az Egyesült Államok nyugati partján

Romániai idő szerint vasárnap 17 órakor az utolsó külképviseleti szavazóhelyiségek is megnyíltak az európai parlamenti választásokra Kanadában és az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján (Los Angeles, Anaheim, San Diego, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Phoenix, Portland, Seattle városokban) - közölte a román külügyminisztérium.

Szintén 17 órakor zárták az urnákat Ausztráliában és Új-Zélandon (Canberra, Melbourne, Adelaide, Perth, Sydney, Surfers Paradise, Auckland városokban), Kínában (Pekingben, Shanghaiban és Hong Kongban), Szingapúron, Malajziában, Japánban, Koreában és a Fülöp-szigeteken. A választási folyamat zökkenőmentesen zajlott, a szavazási idő meghosszabbítása nélkül.

A külföldi szavazókörzetek listáját a román külügyminisztérium honlapján lehet tanulmányozni.

A külföldön tartózkodó román állampolgárok a következő okmányok alapján szavazhatnak az európai parlamenti választásokon: személyazonosító igazolvány; elektronikus személyazonosító igazolvány; ideiglenes személyazonosító igazolvány; személyazonosító igazolvány; diplomata útlevél; diplomata elektronikus útlevél; szolgálati útlevél; szolgálati elektronikus útlevél; egyszerű útlevél; egyszerű elektronikus útlevél; egyszerű ideiglenes útlevél; katonai iskolák tanulói esetében katonai szolgálati igazolvány.

19:01

A 93 éves Juli néni azért szavazott, hogy a fiataloknak legyen élhetőbb jövője

A Fehér megyei, bethlenszentmiklósi Juli néni 93 éves, és családjával együtt ment el szavazni.

„Tudja, hogy a választás szabadsága nem volt mindig adott, és azért szavazott, hogy nekünk, fiataloknak, legyen esélyünk itthon érvényesülni. Ne bízzuk másra közösségünk sorsát! Még 3 órát nyitva vannak a szavazókörzetek! Menjünk el minél többen szavazni” – olvasható a felhívás a Jövőnk a Szórványban Egyesület Facebook-oldalán.

18:53

Háromszéken ismét nő a választási részvétel, kedvet kaptak a városiak

Kovászna megye az országos középmezőnyben van a szavazáson való részvétel tekintetében, és a szavazókedv enyhén nagyobb mint az országos átlag. A választási hatóság 18 órai jelentése szerint Háromszéken mintegy 75 000 személy adta le voksát a szavazásra jogosult közel 180 ezerből. Eszerint Kovászna megyében 41,7 százalékos a részvétel, amely enyhén nagyobb, mint a 40,8 százalékos országos átlag.

Ugyanakkor az látszik, hogy a kora délutáni órákhoz képest megfordult az arány, így városon már kissé nagyobb számban járultak az urnákhoz, mint a vidéken élő Háromszékiek, illetve a háromszéki választók körében valamivel több a férfi mint a nő. A választási hatóság adatai szerint Kovászna megyében a 45 és 64 év közti korosztály a legaktívabb. A szavazókedv tekintetében őket követik a 64 év fölöttiek, míg a 18 és 24 év közti háromszékiek körében a legalacsonyabb a szavazási hajlandóság.

18:52

G4Media: az EP bejutási küszöbének határán az RMDSZ

A G4Media.ro értesülései szerint a pár órával korábbi adatok azt mutatták, hogy a koalíciós pártok közös EP-listája közel 50 százalékos eredénnyel nyerné az európai parlamenti megmérettetést. A PSD-PNL-t az AUR és az USR köré szerveződött Egyesült Jobboldal Szövetség követné, mindkét formáció 20 százalék alatti eredmény érne el. A portál szerint az 5 százalékos választási küszöb határán van az RMDSZ és az SOS Románia, Diana Șoșoacă pártja. A bukaresti főpolgármesteri versenyt Nicușor Dan 15 százalékos előnnyel nyerné meg Gabriela Firea előtt. 

18:48

Máramaros - Pintér Zsolt: Azért szavaztam, hogy jussunk vissza a megyei tanácsba

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei tanácselnökjelöltje vasárnap délután adta le a voksát Nagybányán.

„Azért szavaztam, hogy jussunk vissza a megyei tanácsba, legyünk erősebbek az önkormányzatokban és legyen továbbra is hangunk Európában!” – nyilatkozta Pintér szavazatainak leadását követően.

Fotó forrása: Pintér Zsolt Facebook-oldala

18:41

Csibi Attila Zoltán: A mai nap sokkal fontosabb, mint a helyi viták, mint a helyi sérelmek

„A mai nap sokkal fontosabb, mint a helyi viták, mint a helyi sérelmek. Ma nagyobb a tét, a mai nap arról szól, hogy meg tudjuk védeni Maros megyét, vagy elveszítjük” – mondta Csibi Attila Zoltán, a Maros Megyei RMDSZ elnöke 18 órai Maros megyei szavazói részvétel kapcsán.

„Kevesebb, mint 4 óra áll rendelkezésünkre, hogy leadjunk szavazatunkat. A mai nap sokkal fontosabb, mint a helyi viták, mint a helyi sérelmek. Ma nagyobb a tét, a mai nap arról szól, hogy meg tudjuk védeni Maros megyét, vagy elveszítjük. Dicsőszentmártonban, Ádámoson, Nyárádgálfalván és Makfalván a legalacsonyabb a részvétel megyénkben, míg Gödemesterházán, Mezőkirályfalván és Alsóköhéren a lakosság több mint fele már szavazott! Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni, vigye el családját és barátait is. Ne hagyja utolsó percre" -  fogalmazott a Maros megyei RMDSZ-elnök.

Fotó forrása: Csibi Attila Zoltán Facebook-oldala

 
18:36

Hargita megye: büntetőeljárás választási csalás gyanúja miatt

Büntetőeljárást indított vasárnap a rendőrség választási csalás miatt, miután a gyanú szerint egy szentegyházi szavazókörzetben két, szavazati jogától megfosztott személy is szavazott - tájékoztatott a Hargita megyei kommunikációs központ. Az Agerpres által idézett közlemény szerint a rendőrség kiderítette, hogy egy szentegyházi férfi és egy szentegyházi nő annak ellenére vett részt a választásokon, hogy polgári bírósági ítélettel eltiltották őket a szavazástól. Szintén vasárnap Hargita megyében figyelmeztetésben részesült egy személy, aki a kampány lezárása után is online választási propagandát folytatott.

18:20

Pánik: kígyó zavarta meg a választásokat

Szokatlan incidens történt az egyik Dolj megyei szavazókörzetben. Az emberek egy kígyót fedeztek fel a helyiségben, azonnal értesítették a csendőrséget.

A csendőröket a 112-es számon riasztották, hogy egy kígyó van az egyik szavazóhelyiségben. A helyszínre érkező szakemberek befogták a hüllőt és szabadon engedték.

Az eset miatt senki nem sérült meg, azonban kisebb pánik tört ki a jelenlevők körében.

18:06

Letartóztatták azt a brassói jelöltet, aki halállal fenyegette a körzeti választási iroda elnökét

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap azt a brassói jelöltet, akit hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vettek a vasárnapra virradó éjszaka. A brassói ügyészség tájékoztatása szerint a helyhatósági választásokon induló egyik jelölt péntek este egy e-mailben megfenyegette a Brassó megyei 8-as számú szavazókörzeti választási iroda elnökét, mivel elégedetlen volt egy átala benyújtott petícióra érkezett válasszal. Az emailt az intézmény címére küldte el. Az Agerpres értesülései szerint a Brassó polgármesteri tisztségére függetlenként pályázó Nicolae Florin Dogarról van szó, aki halállal fenyegette a körzeti választási iroda elnökét.

18:03

Hétszáznál több választási incidensről érkezett bejelentés a rendőrséghez

Vasárnap 722 bejelentés érkezett a rendőrséghez választási incidensekről; ezek közül 273 megalapozatlannak bizonyult, 86-ot még ellenőriznek. Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő szerint 114 bírságot róttak ki több mint 126 ezer lej értékben, 112 esetben pedig figyelmeztettek. Ugyanakkor 165 lehetséges bűncselekményt vizsgál a rendőrség. A közúti forgalmat is figyelik a választások napján, több mint 11.200 személyt és 9000 járművet ellenőriztek, 2205 szankciót róttak ki és 40 bűncselekményt állapítottak meg - idézte az Agerpres Monica Dajbogot. 

18:00

Szilágy megye: Zilahon 30 százalék alatti a választási részvétel

Tizenkilenc, zömében magyarok által lakott Szilágy megyei településen meghaladta az 50 százalékot a választási részvétel. A megyeközpont a legvégén szerepel.

A 17 órás részvételi adat alapján ismét Kispetri van az élen 84,7 százalékkal, követi Zsobok település 80,86 százalékkal. Továbbra is Kusaly a harmadik 73,93 százalékkal. 50 százalék feletti eredményt ért el Bősháza, Bürgezd, Désháza, Diósad, Egrespatak, Szilágygörcsön, Ipp, Kárásztelek, Krasznahorvát, Magyarkecel, Szilágyballa, Szilágyborzás, Szilágyerked, Szilágypanit, Szilágyszeg és Vérvölgy.

Harminc százalék alatt már csak a megyeközpont, Zilah szerepel.

A megyében mindezidáig összesen 85 663-an (44,66 százalék) szavaztak.  

17:55

Szatmár megye: túlbuzgó rendőrök megbüntették Érszakácsi RMDSZ-es polgármesterjelöltjét

Rendőri túlkapás történt Érszakácsiban, írja a Szatmár megyei RMDSZ választási hírlevele.

A kistelepülés RMDSZ-es polgármesterjelöltjét 1500 lejre bírságolta a rendőrség, amiért - állításuk szerint -  a szavazóhelyiségtől „483 méterre” a jelöltet ábrázoló választási plakát volt kifüggesztve. A rendőrség a mérést nem tudta engedélyeztetett mérőműszerrel igazolni, teszi hozzá a megyei RMDSZ.

17:54

Botrány a választásokon: egy nő megharapta a rendőrt

Majdnem összeverekedtek a választópolgárok egy rendőrrel Dolj megye egyik szavazókörzetében; egy nő megharapta a rendőrt.

A Digi24 összefoglalója szerint egy férfi agresszívvá vált, mivel sokat kellett várnia, hogy leadhassa a szavazatát. A rendőrnek közbe kellett avatkoznia, még könnygáz-sprayt is bevetett a férfi ellen. Erre az érintett személy felesége odalépett a rendőrhöz és megharapta a kezét.

A férfit és a nőt is őrizetbe vették, testi sértés miatt indítottak nyomozást ellenük.

17:51

Több mint 800 rab szavazott a szamosújvári börtönben

Több mint 800 fogvatartott szavazott a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választáson a  szamosújvári szigorított fegyházban.

A különböző börtönbüntetéseket töltő férfiak és nők éltek a választás jogával. Összesen 830 elítélt szavazott a szamosújvári (Gherla) börtönben a helyi és európai parlamenti választásokon.

„A szamosújvári büntetés-végrehajtási intézet 921 választójoggal rendelkező elítéltje közül 830-an írásban jelezték szavazási szándékukat” – nyilatkozta a Cluj24.ro-nak Elena Cîrlan, a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatóságának (ANP) szóvivője.

17:38

Kereskényi Gábor: Az uszítás ellen magyar szavazatokkal kell küzdenünk

Szatmárnémetiben a választási hangulat jó, a részvétel is úgy alakul, ahogyan Kereskényi Gábor polgármester számolt, tudtuk meg a Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármesterjelöltjétől. 
A részvétel nem magas, de jobb, mint négy évvel ezelőtt volt – akkor ugyanis a koronavírus-járvány miatt valóban kevesen járutak az urnákhoz.
„A választásokkal kapcsolatos jó hangulat persze nem tetszik mindenkinek, az Adrian Cozma aláírásával ellátott úszító sms-üzenet nem tett jót a közösségek. Szerintem az ilyen uszító diskurzusnak nincs helye a közéletben. Elgondolkodtató, hogy a kampány végére minden ellenjelölt elővette a magyar kártyát, a szélsőséges megnyilvánulásoairól híres AUR és a végig a magyarok ellen küzdő PNL mellett még az USR is” – mondta Kereskényi Gábor
A város polgármestere szerint az ilyen uszító viselkedés ellen a megfelelő viselkedés a szavazáson való részvétel, amivel a polgárok jelezhetik: elutasítják ez ilyen magatartást!
17:37

Halottként tartották nyilván a nőt, aki szavazott, ezért most választási csalás miatt indult eljárás ellene

A Brăila megyei Insurăței város rendőrsége büntetőeljárást indított szavazási csalás miatt, miután egy 68 éves nő, aki az adatbázisban elhunytként szerepelt, szavazott a város egyik szavazóhelyiségében.

A Brăila megyei Rendőr-főfelügyelőség szerint az Insurăței városi rendőrség munkatársai hivatalból értesültek arról, hogy egy 68 éves nő olyan személyazonosító igazolvánnyal szavazott, amelynek személyi számát egy elhunyt személynek tulajdonították a város egyik szavazóhelyiségében – számol be a News.ro.

17:36

Választási részvétel: Maros megye a középmezőnyben

Maros megye középmezőnyben van a választási részvétel alapján. Itt délután 5 óráig a választópolgárok 38 százaléka élt szavazati jogával, ez valamivel magasabb, mint az országos átlag.  Dicsőszentmártonban,  Ádámoson és Makfalván a legalacsonyabb a részvétel, 30 százalék alatti, miközben Gödemesterházán, Mezőkirályfalván és Alsóköhéren a lakosság több mint 60 százaléka szavazott.

A magyar többségű települések még mindig lemaradást mutatnak a román többségű helységekhez képest. A szavazóurnák este 10 óráig vannak nyitva, van még ideje mindenkinek elmenni szavazni. Azt javasoljuk, hogy ne hagyják utolsó percre a szavazást, hiszen már most is sorok vannak számos szavazókörzetben, és vigyázzanak arra, hogy megkapják mind az 5 szavazólapot.

17:30

Csoma Botond: mindenkire szükség van, most kell belehúzni

A 16 órás adatok alapján az országos részvétel az európai parlamenti választásokon 32,8 százalék, ami már csak enyhén haladja meg a korábbi, 2019-es EP-választásokon regisztrált részvételt, ami 32 százalék volt – közölte Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője.

Hozzáfűzte, a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyéken belül a magyar településeken is hasonló részvétel becsülhető, viszont vannak lemaradások, például Bihar, Kovászna, Maros megyében, ahol a becslések szerint bizonyos településeken elmarad a magyar részvétel az általánostól.

Csoma Botond felhívta a figyelmet, hogy problémák vannak a nagyobb városokban is, például Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, de Kolozsváron és Nagyváradon is. „Mindenkire szükség van, húzzunk bele, legyen jó a magyar részvétel” – részletezte az RMDSZ szóvivője. 2019-hez képest az ország legtöbb részében – kivételt képez a fővárosi régió – többen mentek el szavazni.

Csoma Botond arra kérte a lakosságot, hogy éljenek szavazati jogukkal és vegyenek részt a választáson.

17:19

Csúnya lebukás: pénzzel akart szavazatokat vásárolni Șoșoacă pártjának egyik tagja

A gyanú szerint pénzzel akarta vasárnap megvesztegetni a választókat az SOS Románia párt egyik tagja az Ilfov megyei Ștefănești de Jos településen.

A feltételezett szavazatvásárlásról telefonos bejelentés révén értesültek a rendőrök, akik a helyszínre érkezve leállították azt az autót, amelyből egy illető állítólag pénzt osztogatott, hogy a választók a megadott személyekre adják le a voksaikat.

A rendőri igazoltatás alkalmával kiderült, hogy az autót Dumitru Claudiu Vicențiu, Diana Șoacă pártjának, az SOS-nek az egyik tagja vezette. A gépjárműben több pénzt tartalmazó borítékot találtak, ugyanakkor listákat is, a választásokon induló jelöltek neveivel.

17:18

Elszámolták: elfogytak a szavazólapok az egyik Kolozs megyei településen, máshonnan kellett „kölcsönözniük”

A Kolozs megyei Alparét (Bobâlna) község egyik szavazóhelyiségében vasárnap délután elfogytak a szavazólapok. A Megyei Választási Iroda (BEJ) elnöke, Ioan Gaga a Cluj24-nek elmondta, hogy a község egy másik szavazóköréből osztották újra a szavazólapokat.

„Döntés született arról, hogy 20 polgármesteri és helyi tanácsi szavazólapot osztanak újra a község egy másik körzetéből. Nem ismerem a részleteket, de valószínűleg több polgár szavazott további listákra. A szavazókörökben a listákon szereplő szavazók számának megfelelő plusz további 10%-nak megfelelő szavazólapot osztanak ki. Az európai parlamenti választásokra és a megyei tanácsra nem kértek további szavazólapokat" - mondta Ioan Gaga.

17:01

Temes megye: a cél a tanácsosok, alpolgármesterek és polgármesterek számának növelése

Temes megyében nagyobb, a Bánság fővárosában, Temesváron pedig némileg alacsonyabb a részvétel a vasárnapi választásokon. A magyarlakta települések között is igen nagy különbségek vannak, ezért egyelőre nehéz bármiféle következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy sikerül-e teljesíteni azt a célt, amit a Temes megyei RMDSZ kitűzött maga elé, mégpedig hogy megtartsa és növelje a tanácsosainak, alpolgármestereinek és polgármestereinek a számát - mondta el a Maszol kérdésére Molnár András, a Temes megyei RMDSZ elnöke.

Kérdésünkre hozzátette, eddig 28 tanácsosa, négy alpolgármestere és egy polgármestere volt a szervezetnek, jelenleg azonban az Igazfalván újrázó polgármester mellett komoly esély van. arra is, hogy Zsombolyán, Végváron, Nagykastélyon és Bálint községben is elnyerjék a polgármesteri tisztséget.

16:51

Eddig 72 498-an szavaztak Szilágy megyében

Szilágy megyében a 16 órás részvételi adat alapján Zsobok település vezet 74 százalékkal, majd Kispetri következik 68,23 százalékkal, továbbra is harmadik a sorban Kusaly település, 65,43 százalékkal.
Ötven százalék feletti van Diósad (54,9 százalék), Magyarkecel (51,81 százalék) és Szilágyszeg (54,6 százalék). Harminc százalék alatt van Zilah és Lecsmér. A megyében mindezidáig összesen 72 498-an (37,8 százalék) szavaztak.
16:48

Olt megyében a leglelkesebbek a szavazók, középmezőnyben a magyarlakta megyék

Továbbra a déli megyék járnak az élen a szavazói részvétel tekintetében. A helyhatósági választásokon a 16 órás adatok szerint Olt megye áll az élen 39,11 százalékos részvétellel, a második Vâlcea (38,85 și Giurgiu (38,62). A sor végén Vaslui megye (24,50 százalék, Bukarest (25,72) és Galac megye (26,00) áll. A magyarlakta megyék közül Kovászna 36,71, Hargita 37,93, Maros 37,72, Szatmár 36,42 százalékos részvételi aránnyal a középmezőnyben tartózkodik.   
Az EP-választáson is Olt vezet (38,78 százalék, majd Vâlcea (38,41) és Giurgiu (38,08) következik. Itt is  Vaslui (24,22), Bukarest (24,39) és Galac (25,79) zárja a sort. Kovászna megyében 36,44, Hargita megyében 37,35, Maros megyében 37,43  Szatmár megyében pedig 36,44 százalékos a részvételi arány.  

16:26

Szavazói részvétel 16 óráig: több 33 százalék az EP-választáson, közel 35 százalék a helyhatósági megmérettetésen

Vasárnap 16 óráig 6.000.506 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 33,24 százaléka adta le a szavazatát az európai parlamenti választásokon - derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból. A helyhatósági választáson 16 óráig 6.236.120 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 34,61 százaléka adta le szavazatát. 

16:24

Fejlődő Hargita megyét szeretne Bíró Barna Botond

Bíró Barna Botond, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje szülőfalujában, a Homoródszentmárton községhez tartozó Városfalván adta le szavazatát vasárnap.

„Egy fejlődő Hargita megyére és egy olyan Európáért szavaztam, ahol az értékteremtő közösségeknek súlya van!” – közölte közösségi oldalán Bíró. A Borboly Csabát 16 év után váltani kívánó tanácselnökjelölt két mandátumot dolgozott a megyei tanács alelnökeként, úgy vélte egyenes gerinccel állnak a közösségeik előtt és kérik a bizalmat a folytatáshoz.

16:24

Szatmár: néhány magyarlakta településen nagyon alacsony a szavazókedv

A Szatmár megyei választási részvételi arány 16 órakor 33,2 százalékos volt, ám több, magyarlakta település is elmarad az országos átlagtól.

A leggyengébben Mezőpetri teljesít, a választási részvétel mindössze 19,4 százalékos. Jóval a megyei átlag alatt van a részvételi arány továbbá Halmiban (21,4 százalék), Hadadon (25 százalék), Túrterebesen (26,9 százalék) és Mikolában (27 százalék) is.

16:17

Élt a változás bővebb kínálatának lehetőségével Ember Attila Székelyudvarhelyen

A változásra, annak bővebb kínálatának kihasználásával a „jó emberekre” adta voksát Ember Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje.

Székelyudvarhelyen, a Bethlen Gábor iskolában berendezett 47-es szavazókörzetben adta le szavazatait Ember Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) polgármesterjelöltje.

A szerző felvétele

„Mivel most Székelyudvarhelyen a változásnak akár több kínálata is létezik, én jó emberekre szavaztam. Olyanokra, akik valóban meg tudnak teremteni egy acsarkodásmentes, békés és munkára koncentráló hangulatot” – közölte a Maszol megkeresésére az EMSZ-es polgármesterjelölt.

Ember megjegyezte, hogy Székelyudvarhelyen vannak jó emberek, és vannak még jobbak. Ő a legjobbakra adta szavazatát.

A székely anyavárosban hárman küzdenek a polgármesteri székért, Gálfi Árpád hivatalban lévő polgármester, aki új színekben, a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltjeként indult egy újabb mandátumért, két kihívóval is számol, Szakács-Paál István (RMDSZ) és Ember Attila (EMSZ) személyében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
16:17

Szilágyi Dóra: Arra szavaztam, hogy változzon Európa, figyeljen oda az erdélyi magyar kisebbségre, figyeljen oda a fiatalokra

Szilágyi Dóra, a Magyar Ifjúsági Értekezlet EP-jelöltje Tasnádon szavazott. Ezt követően. kijelentette: „Ma arra szavaztam, hogy változzon Európa. Figyeljen oda az erdélyi magyar kisebbségre, figyeljen oda a fiatalokra, a mi szükségleteinkre, hogy itthon tervezhessünk jövőt, és ne kelljen külföldre mennünk. Legyünk ma minél többen, hogy együtt alakítsuk a következő évtizedet.”

16:13

Winkler Gyula: Azért szavaztam ma, hogy az Európai Unió támogassa hatékonyabban a mi szülőföldünket,

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetője szavazatának leadása után elmonta: „Azért szavaztam ma, hogy az Európai Unió támogassa hatékonyabban a mi szülőföldünket, legyen több pénz és kevesebb papírmunka, hogy használjuk ki az uniós forrásokat most a felzárkózás évtizedében, és hogy szavatolja Európa az őshonos kisebbségek jogait. Szavazz te is, mert ma minden magyar szavazatra szükség van!”
16:12

Cáfol a rendőrség: nincsenek beépített emberei a pártoknál

Álhíreknek nevezte és cáfolta a Román Rendőrség azokat az információkat, amelyek szerint beépített emberei lennének a pártoknál, akiknek a feladata a választási csalások leleplezése.

A rendőrök a vonatkozó törvényekben előírtak tiszteletben tartásával folytatják tevékenységüket, és nem végeznek fedett munkát a szavazóhelyiségeknél. 

16:09

Eddig több mint 300 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek

Eddig 312 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek országszerte, ebből 114 bejelentés alaptalannak bizonyult, 56-ot még vizsgálnak – tájékoztatott vasárnap délután a belügyminisztérium szóvivője.

Monica Dajbog elmondta, hogy a rendőrség eddig 87 szankciót rótt ki: 42 bírságot összesen több mint 47 ezer lej értékben és 45 figyelmeztetést. Ezen kívül 65 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indítottak vizsgálatot. 

16:03

Szatmár megyében is „elfelejtik” az EP-választás szavazólapját, érdemes résen lenni!

Szatmár megyéből több helyről is jelezték, hogy „kifelejtik” az európai parlamenti választások szavazólapját. A választük mindenhol 5 lapot kell kapjanak. A szavazólapok hátán ott kell lennie az ellenőrző pecsétnek. A mai választáson polgármesterre, helyi tanácsosi listára, megyei tanácselnökre, megyei tanácsosi listára és végül, de cseppet sem utolsó sorban európai parlamenti képviselőkre szavazunk.
A jelenlegi állás szerint a szavazásra jogosultak közül már több mint 32 százaléknyian éltek a. választás lehetőségével, az EP listákra pedig – annak köszönhetően, hogy más megyében is leadhatják a szavazataikat – a részvétel meghaladta a 33 százalékot.
16:00

Szilágy megyében Kispetri vezet a részvétel tekintetében

A 15 órás részvételi adat alapján Szilágy megyében még mindig Kispetri vezet 67,05%-kal, szinte fej-fej mellett követi őt Zsobok település 66,78%-kal, harmadik a sorban Kusaly település, 61,18%-kal. Nincs más 50 százalék feletti eredmény.

Harminc százalék alatt van: Zilah, Szilágysomlyó, Zsibó, Lecsmér, Magyargoroszló, Mocsolya, Somlyóújlak és Szilágyperecsen. A megyében 15 óráig 63.807 (33,26%) szavaztak.

16:00

Novák Levente: elszomorítóak az eredmények

Félidőnél vagyunk. Az adatokat nézve azt látjuk, hogy Maros megye javított a részvételi arányon – jelentette be az RMDSZ Maros megyei szervezetének közösségi oldalán megjelent videóüzenetében Novák Levente.

Novák Levente és Tóth Sándor nyárádszeredai polgármesterjelölt a szavazás után. Fotó forrása: Novák Levente Facebook-oldala

A Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elszomorítónak tartja azonban, hogy a megye magyarlakta településein továbbra sem kiugró a részvétel. “Estig még van néhány óra arra, hogy hallassuk a hangunk. Ne engedjük, hogy a közömbösségünk miatt a következő évek vesztesei legyünk. Mozduljunk meg, menjünk el szavazni, mert most van kezünkben a sorsunk” – bíztatta a választókat a politikus.

15:57

A folytatásra szavazott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

Székelyudvarhelyre, az eredményekre és a munka folytatására szavazott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely új színekben újrainduló polgármestere, a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltje.

Gálfi Árpád, a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltje, Székelyudvarhely hivatalban lévő polgármestere, a saját szavazóbázisának számító Bethlenfalván, a Kipi-Kopi napköziotthonban adta le szavazatát kora délután.

15:56

Előre lepecsételt szavazólapot kapott egy nő Segesváron

A Maros Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint hat darab előre lepecsételt szavazólapot talál a segesvári rendőrség a település egyik szavazókörzetében, a polgármesterjelöltek nevét tartalmazó ívek között. Ebből egyet át is nyújtott a szavazóbiztos egy voksolónak, aki értesítette a hatóságokat.

A rendőrség illetékesei kiszálltak a helyszínre, ahol lefoglalták a bizonyítékokat és választási csalás gyanújával indítottak bűnügyi eljárást – tudtuk meg Luca Alexandra sajtószóvivőtől.

15:49

Feljelentést tett a rendőrségen Turos Lóránd, miután magyarellenes uszítással próbáltak szavazatokat szerezni Szatmárnémetiben

Feljelentést tett a rendőrségen Turos Lóránd, az RMDSZ szenátora, miután vasárnap délelőtt magyarellenes uszítással próbáltak szavazatokat szerezni Szatmár megyében.

„Most iktattam a rendőrségen két feljelentést Szatmárnémetiben és Szatmár megyében. Politikai ellenfeleink magyarellenes uszítással próbálnak szavazatokat szerezni. A rendőrségi feljelentés egy eszköz, de nem ez az orvosság. Magyarellenességre egy orvosság van, rengeteg magyar szavazat” –  jelentette Turos Lóránd, az RMDSZ szenátora.

15:36

Háromszék hozza az országos átlagot

Háromszéken incidensek nélkül zajlik a szavazás. Bár a reggeli órákban Kovászna megyében az országos átlagnál alacsonyabb volt a választási kedv, délre sikerült felzárkózni az országos átlaghoz.

A háromszéki elöljárók közül már sokan leadták voksaikat és másokat is erre buzdítanak. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester így nyilatkozott: „Mi, erdélyi magyarok azt tanultuk szüleinktől és tanárainktól, hogy magyarként kétszer többet kell tanulnunk, dolgoznunk, és kétszer jobban kell teljesítenünk ahhoz, hogy ebben az országban érvényesülni tudjunk. Ugyanakkor ma szavazatunk is kétszer annyit ér, mert egyrészt erősíti a közösségünket, másrészt gyengíti a magyarelleneseket. Távolmaradással soha nem sikerült semmin jó irányba változtatni.”, fogalmazta meg Antal Árpád.

15:34

Kereskényi Gábor: a folytonosságra, Szatmárnémeti fejlődésére szavaztam

Fotó:  Balogh Zsolt

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti újrázó polgármestere szavazatának leadása azt mondta: „Ma délelőtt a családommal együtt, a folytonosságra, Szatmárnémeti fejlődésére szavaztam, és arra, hogy a megyei tanáccsal kéz a kézben, a jövőben is együtt fejlesszük tovább az egész szatmári régiót. Ugyanakkor, azok ellen is szavaztam, akik vissza akarják vezetni Szatmárnémetit a sötét múltba, a stagnálás időszakába, és viszályt szítanak a románok és a magyarok között. Nekünk egy utunk van, és az a közös, együttes fejlődés útja és a megértés Szatmár minden polgára között. Erre biztatok mindenkit, jöjjön el ma, és éljen szavazati jogával!”

15:33

Diaszpóra: csökkent a szavazói kedv 2019-hez képest

A 13 órás szavazói részvételi adatok azt jelzik, hogy a diaszpórát, azaz a külföldön élő román állampolgárok kevésbé hozta lázba az EP-választás, mint öt évvel ezelőtt. Vasárnap 63.365-en  voksoltak külfödön, míg 2019-ben 99.788-an szavaztak. 

15:25

Magasabb az országos szavazókedv mint négy, illetve öt évvel ezelőtt

15 óráig többen szavaztak a helyhatósági, illetve az EP-választásokon, mint a legutóbbi megmérettetéseken. Az önkormányzati választásokon 170 ezerrel többen voksoltak, mint négy évvel ezelőtt, az európai parlamenti választáson pedig 300 ezerrel magasabb az urnákhóz járulók száma 2019-höz képest.  

 

15:19

Közel 30 százalékos a szavazói részvétel 15 óráig

Vasárnap 15 óráig 5.332.077 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 29,59 százaléka adta le a szavazatát az európai parlamenti választásokon - derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból. Városon 2.597.259, vidéken 2.734.818 polgár szavazott.

A helyhatósági választáson az Agerpres beszámolójas zerint 15 óráig 5.164.248 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 28,56 százaléka adta le szavazatát, városon 2.447.582, vidéken 2.716.666 polgár szavazott.

15:15

Csoma Botond: Székelyföldön az országos átlag felett a választási részvétel

A 13 órás adatok alapján az országos átlag továbbra is meghaladja a 2019-es részvételi arányt, a jelentős magyar lakosságú megyékben, így Hargita, Kovászna és Maros megyében az országos átlag fölött van azok aránya, akik eddig éltek a szavazati jogukkal – közölte Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnökjelöltje, a Kolozs megyei szervezet elnöke.

Csoma Botond felhívta rá a figyelmet, hogy tudomásukra jutott: Szatmár megyében olyan üzeneteket kapnak az emberek, hogy menjenek szavazni, mert ezzel kiszoríthatják a magyarokat a közigazgatási intézményekből. Mint fogalmazott, épp ezért kötelességünk élni állampolgári jogunkkal, hiszen a magyargyűlölők ellen csak sok magyar szavazattal lehet fellépni.

Továbbra is problémát jelent, hogy a szavazólapok közül „kimarad” az európai parlamenti választásokhoz szükséges nyomtatvány, így Csoma Botond felhívta rá a figyelmet, hogy szükség esetén igényeljék külön a dokumentumot.

 

14:28

Maros megye területén Szászrégenben a legalacsonyabb a részvételi arány

Szászrégenben  14 óráig a szavazásra jogosultak alig 12 százaléka adta le voksát.  A legtöbben Magyarsároson szavaztak. A voksolók 60,93 százaléka járult az urnákhoz.  Marosvásárhelyen a választói névjegyzékben szereplők 26,21 százaléka voksolt délután két óráig.

Az Állandó Választási hatóság adatai szerint továbbra is a 65 éven felüliek, és azon belül is a nők vezetik a sort, közel 66 ezren szavaztak 14 óráig. A 45-64 évesek korosztályában is nők járultak többen az urnákhoz.  A legalacsonyabb a választói kedv a 18-24 évesek körében. De nem sokkal előzik meg őket a 25-34 vagy 35-44 évesek sem.

14:26

Országos átlag felett a részvétel Székelyföldön

Az Állandó Választási Hatóság honlapja alapján vasárnap 14 óráig országos szinten 25,34 százalék volt a részvételi arány a helyhatósági választásokon, több mint 4,5 millióan adták le a voksukat. Noha a déli megyékben még mindig élen jártak, ekkor már a Hargita (26,57 százalék), Maros (26,28 százalék) és Kovászna (26,25 százalék) megyék az országos átlag feletti aránnyal szerepeltek, A délelőtt még „kullogó” Bihar megye is behozta a lemaradást, és 26,50 százalékra tornázta fel a részvételi jelenlétet. Szatmár, Arad és Temes megyék továbbra is elmaradnak az országos átlagtól.

Kolozs megyében kevéssel 14 óra előtt haladta csak meg a 20 százalékot a részvételi arány, 14 órakor 21,79 százalékon jegyezte. Ami viszont érdekes, hogy jelentősen többen szavaztak a városiak, mint a vidékiek. Brassó megyében is közel kétszer több városi szavazott mind vidéki, de például Bihar vagy Hargita megyék esetében ez az arány épp ellenkező. Maros, Temes, Kovászna megyékben közel azonos, de azért ott is a vidékiek vannak többségben a szavazati részvételt tekintve.

Az európai parlamenti választásokon 14 óráig valamivel több mint 4,7 millióan voksoltak, ami 26,19 százalékos részvételi arányt jelent. Itt is az országos átlag felett állnak a székely megyék.

14:24

Elsőszavazós unokáival ment voksolni Seres Dénes

A Szilágy megyei parlamenti képviselő a magyar érdek, a magyar képviselet mellett szavazott. Idén két elsőszavazós unokája is elkísérte: az egyetemista Váradi Hunor bár nagy vizsga előtt áll, hazajött Marosvásárhelyről, hogy példát mutatva, szavazatával ő is támogassa a magyar képviseletet. Testvére, Váradi Magor, nemrég töltötte be a 18. életévét, így ő is részt vehetett az idei választásokon, mert a magyar fiatalság jövője szempontjából lényeges, hogy ők is elmenjenek szavazni.

14:07

A felméréseket végző kérdezőbiztosok beléphetnek az épületbe, de a szavazóhelyiségekbe nem

A Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap pontosította, hogy a választások napján exit poll felméréseket végző közvélemény-kutató cégek kérdezőbiztosai nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe.

Az akkreditált kérdezőbiztosok beléphetnek abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiséget kialakították – beleértve az oktatási intézmények folyosóit is – de a szavazóhelyiségekbe nem, írta körlevelében a BEC.

13:53

Szilágyság: erős magyar képviseletre szavaztak

Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor szintén az erős magyar képviseletre szavazott, és arra buzdította a szilágysági magyar embereket, hogy mint oly sokszor, ezúttal is bizonyítsák, hogy egy erős, összetartó magyar közösséghez tartoznak.

A kedvezőtlen időjárás, az eső ellenére, Szilágyi Róbert István, Szilágy Megye Tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje is már a délelőtt folyamán elment szavazni. Mint mondta, egy fejlődő Szilágyságra szavazott.

13:41

Bokor Tibor egy fejlődő Kézdivásárhelyre szavazott

Erdély legkeletibb magyar többségű városának, Kézdivásárhelynek az újrázó elöljárója, Bokor Tibor a Benedek Elek óvodában adta le a szavazatát, ahová a felesége társaságában ment voksolni.„Egy dinamikusan fejlődő, emberszerető és emberbarát, ugyanakkor a családi értékeket megőrző Kézdivásárhelyre szavaztam. Arra buzdítok mindenkit, hogy éljen szavazati jogával! Az Európai Unió fontos gyerekeink, unokáink, időseink jövője, ezért ott kell lennünk Brüsszelben is, ahol a sorsunkat érintő döntések születnek. Ma dől el, hogy lesz-e közösségünknek hangja Európában és ereje Erdélyben! Mutassuk fel közösségünk erejét!” – fogalmazott Bokor Tibor. 

13:22

Választási bűncselekményeket vizsgálnak: előre lepecsételt szavazólapok ügyét is

Vasárnap 11 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indított vizsgálatot a rendőrség – számolt be a belügyminisztérium szóvivője.

a szavazóhelyiségek megnyitása óta 73 lehetséges törvénysértésről érkezett bejelentés, 37,6 százalékkal kevesebb, mint az előző európai parlamenti és helyhatósági választások azonos időpontjáig. A bejelentések közül 19 alaptalannak bizonyult, 17-et még ellenőriznek, idézi Monica Dajbog tájékoztatását az Agerpres hírügynökség.

13:05

Vincze Lóránt: A szavazás napja a demokrácia ünnepe

„A szavazás napja a demokrácia ünnepe, az a nap, amikor megerősítjük közösségünk képviseletét” – jelentette ki a szavazóurnáktól való távozáskor Vincze Lóránt EP képviselő.

„Én egy olyan Európára szavaztam, amely nem alkalmaz kettős mércét egyetlen tagállama számlájára sem, így Romániában végre el kell érnünk azt, hogy bekerüljünk teljes mértékben a Schengen-övezetbe, az őshonos kisebbségek védelmet élvezzenek Európában, továbbra is jöjjenek azok a támogatások, amelyeknek hatalmas szerepe van a települések fejlesztésében, a gazdák, a vállalkozók, a fiatalok életében” – hangsúlyozta a jelölt.

12:54

Ezt mondta Soós Zoltán, miután leadtaszavazatát

A szavazás fontosságára és tétjére hívta fel a figyelmet a marosvásárhelyi polgármesterjelölt. 

Ezt mondta Soós Zoltám, miután szavazott

Soós Zoltán, Marosvásárhely függetlenként induló, de az RMDSZ támogatását élvező polgármesterjelöltje a haladásra szavazott, hogy „Marosvásárhelyen és Maros megyében folytassuk az elkezdett munkát, Európában pedig legyen erős hangunk. A város sorsát már megfordítottuk, most meg kell tartanunk az irányt annak érdekében, hogy otthonos, élhető, modern és civilizált városban és megyében éljünk együtt. Ugyanakkor arra is szavaztam, hogy változzon az Európai Unió. A mi helyünk és jövőnk az Unióban van, de úgy gondolom, új szemléletre, új lendületre van szükség” – idézi az elöljárót az RMDSZ közleménye.

Közzétette: Maszol.ro – 2024. június 9., vasárnap
12:50

Figyelem! Néha „kifelejtik” a papírok közül az európai parlamenti választáshoz szükséges szavazólapot

Sokan csupán az önkormányati választáshoz szükséges szavazólapot kapták meg, az európai parlamenti választásokhoz kellő „kimaradt a csomagból”.

Többen jelezték, hogy a négy önkormányzati szavazólap mellé nem kapták meg automatikusan az ötödiket, az EP szavazólapot – hívta fel a figyelmet Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnökjelöltje, a Kolozs megyei szervezet elnöke. Mint fogalmazott, fontos, hogy minden magyar ember leadja a voksát ebben a szekcióban is, ezért arra kéri a szavazókat, hogy nézzék át alaposan a lapjaikat, és ha feltűnik a hiány, azonnal jelezzék, és mindenképpen igényeljét a nyomtatványt.

12:36

Erős Európai Unióra, erős önkormányzatokra szavazott Markó Béla

Ugyanarra a gondolatra vagy eszmére, célra szavazott, mindkét esetben, az önkormányzati és az európai parlamenti választások esetében is - nyilatkozta ma a szavazást követően Markó Béla politikus, író, költő, az RMDSZ előző elnöke.

Mint mondta, arra az együttműködésre, az egyenlő módon való együttlétre szavazott, amely itt helyben és Maros megyében, Marosvásárhelyen vagy Marosszentkirályon nagyon fontos. „Mindannyian érezzük itthon magunkat, magyarok is, románok is, és folytassuk ilyen értelemben azt az otthonkeresést és otthonépítést, amely az elmúlt években valami módon már elindult” - mondta. 

 

12:34

Marosvásárhely: hol maradnak a fiatalok?

A 65 éven felüliek szavaztak ma délig nagyobb számban Marosvásárhelyen. A megyei választási iroda adatai szerint fél egyig a szavazásra jogosultak 19,10 százaléka adta le voksát.

Az 18-25 éves korosztályban a legalacsonyabb a választási kedv. 12 óra 30 percig a férfiak esetében valamivel több mint 550-en a hölgyek nem egészen 500-an voksoltak.

12:19

Rekordszámban mentek el szavazni, de a magyar részvétel elmarad az országos átlaghoz képest

Az erdélyi megyék általánosságban véve a déli megyék alatt állnak a részvételi arány tekintetében, ilyen értelemben a magyar többségű megyék is le vannak maradva. A legmagasabb részvétel Maros- és Szilágy megyékben volt: 8.3%-ra becsülhető azoknak a szavazópolgároknak az aránya, akik eddig az urnákhoz járultak. Ezt követi Szatmár- és Hargita megye 7.6%-os részvételi aránnyal, illetve Kolozs megye 6.9%-al.

A jelentős magyar lakosságú megyék esetében a magyar településeken nagyobb a részvétel, mint  román településeken, bár itt fontos kiemelni, hogy például Hargita megye esetében jelentősen kevesebb is a román település. A magyar részvétel lemaradása leginkább Bihar- és Maros megyékben észlelhető.

12:15

Helyhatósági: déli 12 óráig aválasztók 17,2 százaléka szavazott

Vasárnap 12 óráig 3.103.793 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 17,24%-a adta le szavazatát a helyhatósági választásokon - derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból.

Városon 1.464.629, vidéken 1.652.494 polgár szavazott.

Mozgóurna segítségével 1789-en voksoltak.

12:14

EP-választás: délben már 17,6 százalékos volt a részvétel

Vasárnap 12 óráig 3.176.517 választópolgár (17,63%) adta le a szavazatát az európai parlamenti választásokon - derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból.

Városon 1.521.549, vidéken 1.661.877 polgár szavazott.

Mozgóurnával 1997-en voksoltak.

(Agerpres)

12:08

Antal Árpád: ma nekünk, erdélyi magyaroknak a szavazatunk kétszer annyit ér, mert erősíti a közösségünket és gyengíti a magyarelleneseket

„Mi, erdélyi magyarok azt tanultuk a szüleinktől és tanárainktól, hogy magyarként kétszer többet kell tanulnunk, dolgoznunk, és kétszer jobban kell teljesítenünk ahhoz, hogy ebben az országban érvényesülni tudjunk” - mondta szavazatának leadása után Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal Árpád: ma nekünk, erdélyi magyaroknak a szavazatunk kétszer annyit ér, mert erősíti a közösségünket, másrészt pedig gyengíti a magyarelleneseket

„Mi, erdélyi magyarok azt tanultuk a szüleinktől és tanárainktól, hogy magyarként kétszer többet kell tanulnunk, dolgoznunk, és kétszer jobban kell teljesítenünk ahhoz, hogy ebben az országban érvényesülni tudjunk” - mondta szavazatának leadása után Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Ugyanakkor kijelentette: „ma nekünk, erdélyi magyaroknak a szavazatunk is kétszer annyit ér, mert egyrészt erősíti a közösségünket, másrészt pedig gyengíti a magyarelleneseket. Ezért tartom fontosnak, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, vegyünk részt a választásokon, hiszen. távolmaradással soha nem sikerült semmin jó irányba változtatni. Én ma arra szavaztam, hogy legyen továbbra is hangunk Európában, legyen továbbra is erőnk itthon, Erdélyben, és legyen Sepsiszentgyörgy továbbra is Székelyföld legdinamuksabban fejlődő városa és közössége.”

Közzétette: Maszol.ro – 2024. június 9., vasárnap

Ugyanakkor kijelentette: „ma nekünk, erdélyi magyaroknak a szavazatunk is kétszer annyit ér, mert egyrészt erősíti a közösségünket, másrészt pedig gyengíti a magyarelleneseket. Ezért tartom fontosnak, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, vegyünk részt a választásokon, hiszen. távolmaradással soha nem sikerült semmin jó irányba változtatni. Én ma arra szavaztam, hogy legyen továbbra is hangunk Európában, legyen továbbra is erőnk itthon, Erdélyben, és legyen Sepsiszentgyörgy továbbra is Székelyföld legdinamuksabban fejlődő városa és közössége.” 

11:58

Tamás Sándor: Arra szavaztam, hogy olyan Székelyföldet építsünk, ahol érdemes családot alapítani

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szavazatainak leadása után úgy fogalmazott: az 500 ezer magyar igenre, Székelyföld jövőjére szavazott.

 

11:49

Szabó Ödön: A cselekvést ma a szavazást jelenti

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője Nagyváradon szavazatott. A Maszolnak elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy jelen legyünk ott, ahol rólunk döntenek. „Erős magyar képviselet kell, jelen kell lennünk” – mondta.

Úgy véli, hogy a közösségnek cselekednie kell, „a cselekvést pedig ma a szavazást jelenti.”

11:26

Kelemen Hunor: magyar részvételre lehet számítani, legalább 500 ezer szavazatra van szükség

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szülőfalujában, Csíkkarcfalván szavazott a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választáson. Szerinte magas részvételre lehet számítani, ezért legalább 500 ezer szavzat kell ahhoz, hogy az RMDSZ átlépje az Európai Parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

„Magas lesz a részvétel, ez látható, hiszen kilenc órakor öt százalékos volt az országos részvétel. Egyelőre ennyit tudunk. És azt is látjuk, hogy ha összehasonlítjuk az előző esztendőkkel, akkor nagyjából duplája annak, ami máskor szokott lenni, 2,5-2,6 százalékos szokott lenni. Nem éri el a három százalékot más alkalmakkor, most meg öt százalékot elérte már kilenc órakor. Úgyhogy magas részvételre lehet számítani. Legalább 500 ezer szavzat kell ahhoz, hogy erős hangunk legyen Európában és legyen erőnk a helyi közösségekben” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke. 

 

11:20

Magyarellenes uszítással próbálnak szavazatokat szerezni Szatmár megyében

„Menjetek szavazni, hogy kizárjuk a magyarokat az intézményekből! Szatmárnémetinek egy igazi románra van szüksége!  Adrian Cozma” - ez olvasható abban az sms-ben, amelyet több Szatmár megyei telefonszámra is kiküldtek ismeretlenek.

10:53

Pataki Csaba: Olyanokra szavaztam, akik jövőt akarnak építeni a szatmári közösségnek, akik pozitív gondolatokkal, új tervekkel építették ezt a közösséget

Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke és tanácselnökjelöltje egy olyan csapatra szavazott, amelynek „erős hangja kell legyen Európában, erős hangja kell legyen a megyében és minden településen. Olyanokra szavaztam, akik jövőt akarnak építeni a szatmári közösségnek, akik pozitív gondolatokkal, új tervekkel építették ezt a közösséget. Ma mindenki tehet azért, hogy tovább épüljön Szatmár, tovább építsük gyermekeink számára a jövőt.”

10:49

Élhető Marosvásárhelyre és Maros megyére szavazott Csép Éva Andrea

„Az én Marosvásárhelyem az a város, ahol az idős szüleim biztonságban vannak és odafigyelnek rájuk. Ahol a fiatalok tanulnak és pezsgő, kulturális életet élnek. Ahol a családoknak nem gond megfelelő munkahelyet találni és gyermekeiket felnevelni. Erre a Marosvásárhelyre szavaztam. Egy olyan Maros megyére is, ahol a magyar szó nem szitokszó, hanem ugyanolyan, mint az állam nyelve. Egy olyan otthonra, amelyre külföldről is hazavágyunk. Szavaztam arra az Európára is, amelyben hangunk van, nekünk, erdélyi magyaroknak. Szavazz te is!” – mondta szavazatának leadását követően Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képivselő. 

10:47

Péró Tamás: Olyanok kerüljenek be az Arad megyei önkormányzatokba, akik valóban a magyarok érdekeit képviselik

Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei tanácselnökjelöltje azért szavazott, hogy „legyen erőnk itthon, és legyen hangunk Európában, hogy olyan személyek kerüljenek be az Arad megyei önkormányzatokba, akik valóban a magyarok érdekeit képviselik. Ha van hangunk, akkor erőnk is van!” 

10:43

Másoknak Erdély nem fontos, a magyarlakta települések másodlagosak, mondja Cseke Attila

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és megyei tanácselnökjelöltje Nagyváradon adta le szavazatát. A voksolást követően azt mondta:  „Arra a szervezetre szavaztam, amely az erdélyi települések fejlesztésén dolgozott, bölcsődéket épített, iskolákat újított fel, utakat korszerűsített. Másoknak Erdély nem fontos, a magyarlakta települések másodlagosak. Mindenkit arra kérek, menjen el szavazni. Együtt a kicsiből kihozzuk a nagyot!”

10:41

Faragó Péter: Ma a döntés a kezünkben van

Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke azt mondta, azért szavazott, hogy „nekünk, aradi, erdélyi magyar embereknek legyen hangunk itthon, az önkormányzatokban és Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Ma a döntés a kezünkben van, és tartozunk szüleinknek és gyermekeinknek azzal, hogy őrizzük és erősítjük a magyar közösséget.” 

10:28

A magyarlakta megyékben elmarad a részvétel az országos átlagtól

A tíz órai országos adatok szerint a helyhatósági választásokon a részvételi arány meghaladta a 9,5 százalékot, viszont a magyarlakta megyékben eddig ehhez képest elmarad a választási hajlandóság.

Bővebben ITT.

10:08

Sajátos születésnapi köszöntő

Voksolással köszöntötte születésnapja alkalmából Cseke Attilát, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltjét Meleg Vilmos. A színművész, aki egyben a szövetség egyik alapítója, másokat is szavazásra buzdított.

09:56

Csoma Botond: „Legyen erőnk az önkormányzatokban, legyen hangunk Európában”- a Maszol.ro portálról

„Fontosnak tartom, hogy szavazzunk, mert csak így lehet erőnk az önkormányzatokban, így lehet hangunk Európában. Szükségszerű, hogy legyen egy európai szintű kisebbségvédelmi törvénycsomag, és hogy a településeink továbbra is fejlődjenek, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ma éljen szavazati jogával” – mondta Csoma Botond az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnökjelöltje, a Kolozs megyei szervezte elnöke.

Fotó: Forró-Erős Dóra

09:53

Ludovic Orbán az emberek elégedetlenségében bízik

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke szavazatának leadása után azt mondta: „A szavazás rendkívül fontos, mert szavazatról szavazatra megteremti azt a kritikus tömeget, amely képes jobbra fordítani a dolgokat, ha a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene, ahogyan ma.”

Hozzátette, „nagyon magas részvételre” számít, mert az egész kampány során rengeteg ember elégedetlenségével találkozott.

09:40

Antal Lóránt: ma nincs más alternatívánk, szavaznunk kell!

Antal Lóránt udvaerhelyszéki szenátor azt mondta, miután leadta szavazatát, hogy „ma nincs más alternatívánk, szavaznunk kell! Én is ezt tettem, és ezt kell tegye még több százezer erdélyi magyar ember is, mert ma mindkét kezünkkel választunk. Egyrészt azért pecsételünk, hogy Európa komolyan vegyen minket, hogy a szélsőségesek kiabálása ellenére ki tudjunk állni jogainkért. Hogy ott legyünk, és el tudjuk mondani, hogy mi bizony létezünk, hogy mire van szükségünk, és mire nem. Másrészt pedig helyi vezetőinket választjuk meg. De nem csak őket, hanem egy csapatot is, egy nagy csapatot, amely együtt a magyarokkal megannyi szinten tovább tudja vinni a munkát, ott pedig, ahol kell, új lendületet tud adni városainknak, falvainknak.” 

09:35

Soós Zoltán arra szavazott, hogy „Marosvásárhelyen és Maros megyében folytassuk az elkezdett munkát, Európában pedig legyen erős hangunk"

Soós Zoltán, Marosvásárhely függetlenként induló, de az RMDSZ támogatását élvező polgármesterjelöltje  a haladásra szavazott, hogy „Marosvásárhelyen és Maros megyében folytassuk az elkezdett munkát, Európában pedig legyen erős hangunk. A város sorsát már megfordítottuk, most meg kell tartanunk az irányt annak érdekében, hogy otthonos, élhető, modern és civilizált városban és megyében éljünk együtt. Ugyanakkor arra is szavaztam, hogy változzon az Európai Unió. A mi helyünk és jövőnk az Unióban van, de úgy gondolom, új szemléletre, új lendületre van szükség” – idézi az elöljárót az RMDSZ közleménye. 

Fotó: Rákóczi Kinga

09:32

Márk Endre: Szászrégen jövőjét nem bízhatjuk másokra

Márk Endre, Szászrégen újrázni készüllő RMDSZ-es polgármestere vasárnap reggel kijelentette: „Én már leadtam voksomat a folytatásra, hisz városunk jövőjét nem bízhatjuk másokra. Kérem, szavazzon egy fejlődő Szászrégenre, egy jobb Európára.”

09:23

Klaus Iohannis mindenkit az urnákhoz vár

Klaus Iohannis, a szavazás után: „Ez egy olyan nap, amikor megválasztjuk azokat, akik vezetik azokat a közösségeket, amelyekben élünk, és akik képviselnek minket az EP-ben. Én szavaztam, és mindenkit hívok, hogy jöjjön el szavazni. Ez rendkívül fontos.

09:20

Dacian Cioloş „a hozzáértő, becsületes és szorgalmas emberekre” szavazott

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő vasárnap reggel Zilahon „a hozzáértő, becsületes és szorgalmas emberekre” szavazott a helyi és európai parlamenti választásokon.

„Ma reggel a hozzáértő, tisztességes és szorgalmas emberekre szavaztam, mind a helyhatósági, mind az európai parlamenti választásokon” – mondta Dacian Cioloş.

Arra buzdította polgártársait, hogy menjenek el szavazni, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a polgárokhoz közel álló helyi közigazgatási vezetőket és hozzáértő képviselőket válasszanak az Európai Parlamentbe.

Dacian Cioloş reményét fejezte ki, hogy az emberek tájékozódnak és bölcs döntést hoznak, hangsúlyozva, hogy a mai szavazás nemcsak a jövőre, hanem a jelenre is vonatkozik.

09:17

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátora a fejlődés folytatására szavazott

„Azért szavaztam, hogy Szatmárnémeti és Szatmár megye fejlődése ne álljon meg. S azért szavaztam, hogy Brüsszelben, az Európai Unióban, magyar emberek képviseljenek bennünket, magyar emberek foglalkozzanak a problémáinkkal; azért, hogy hangunk legyen és erőnk legyen az új Európában” – nyilatkozta a szenátor a szavazást követően.

09:15

Részvétel 9 órakor

Vasárnap reggel 9 óráig 900 351 román választópolgár szavazott az európai parlamenti választásokon (4,99%-os részvétel) és 885 384 a helyhatósági választásokon (4,89%-os részvétel).

 

 

09:10

Ha elfogy a tinta a pecsétről...

Több helyről is jelentették, hogy mivel a polgárok öt szavazólapon kell leadják a voksaikat, ezért a pecsétről elfogy a tinta, így a negyedik és ötödik lapra már vagy csak nagyon halványan tudnának pecsételni, vagy félő, hogy sehogy.

Ebben az esetben nyugodtan menjenek vissza a szavazóbiztosok asztalához és mártsák meg újra a pecsétet a tintában. A felkészületlen szavazóházi biztosok lehet, hogy ellenezni akarják majd, de minden szavazó nyugodtan ragaszkodjon ehhez, mert erre lehetőségük van - írja a Szatmár megyei RMDSZ választási sajtószolgálata. 

Az Országos Választási Bizottság (BEC) egyébként korábban azt közölte, hogy éppen a hasonló esetek elkerülése végett idén első alkalommal a szavazófölkékben is elhelyeznek tintatartókat. Úgy látszik, ez nem mindenütt történt meg.  

09:04

Marcel Ciolacu az „erős és egységes romániai hangra” szavazott

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő az urnáktól való távozásakor vasárnap reggel a sajtónak kijelentette, hogy egy jól teljesítő helyi közigazgatásra és az Európai Parlamentben „erős és egységes romániai hangra” szavazott.

Marcel Ciolacu az egyik buzăui általános iskolában adta le a szavazatát. Elmondta, hogy szavazatával a beruházásokat is támogatta. „Autópályákra, iskolákra, kórházakra, Románia újraiparosítására szavaztam” - fogalmazott.

Fotó: Agerpres

A miniszterelnök felszólította a választópolgárokat, hogy vegyenek részt a választásokon, függetlenül attól, hogy kikre szavaznak, mert a magas részvétel növeli a megválasztott tisztségviselők legitimitását.

08:53

Borboly Csaba az urnánál: jogaink megtartására politikai erő nélkül nincs lehetőség

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, tanácsosjelölt az egyik legkorábban szavazó székelyföldi politikus, felesége Borboly Melinda társaságában már reggel 7 órakor leadta szavazatát Csíkszeredában a József Attila Általános Iskola sportcsarnokában berendezett szavazókörzetben.

A megyeelnök Maszolnak nyilatkozva a választások tétjéről szólva kijelentette: a mai napnak sokkal nagyobb a tétje mint egy átlagos választásnak, a tét, hogy képesek vagyunk-e átlépni az 5 százalékos küszöböt és képesek vagyunk-e továbbra is erőt felmutatni, mert látjuk, jól hogy a jogaink megtartására politikai erő nélkül erre nincs lehetőség.

Fotó: Létai Tibor

08:42

Van, ahol már szombaton este megkezdődött a vasárnapi választás

Külföldön romániai idő szerint szombaton 22 órakor kezdődött a szavazás az európai parlamenti választásokon, amikor megnyílt az első külképviseleti szavazóhelyiség az új-zélandi Aucklandben.

Éjfélkor Ausztráliában, később Koreai Köztársaságban, Kínában, Malajziában, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Indonéziában, Srí Lankán, Thaiföldön, Vietnamban, Kazahsztánban, Pakisztánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztán nyíltak meg a román külképviseleti szavazókörzetek, összesítette az Agerpres hírügynökség.

Az időzónaeltérések miatt az európai parlamenti választásokon 34 órán át tart a külföldi szavazás. Utoljára a kanadai Vancouverben és az Egyesült Államok nyugati partján található külképviseleti szavazóhelyiségek zárnak június 10-én, hétfőn romániai idő szerint 8 órakor.

Külföldön csak az EP-választáson lehet szavazni, összesen 915 szavazóhelyiségben.

08:40

Nicolae Ciucă: Nagyon fontos, hogy elmenjünk szavazni, nagyon fontos, hogy ki képvisel minket Brüsszelben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă az urnáktól való távozásakor vasárnap reggel a sajtónak kijelentette, hogy Románia fejlődéséért, az értékek, a hagyományok és a hit megőrzéséért, az egyesült Európában erős Romániáért szavazott, írja az Agerpres

A politikus arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt a választásokon.

„Részt kell venni Románia, a mi jövőnk, mindannyiunk jövője érdekében, amelyik lehet a fejlődés, a biztonság, de lehet a stagnálás vagy a káosz jövője is. Nagyon fontos, hogy elmenjünk szavazni, nagyon fontos, hogy ki képvisel minket Brüsszelben, és nagyon fontos, hogy ki vezeti a közösségeket” - jelentette ki Ciucă.

08:35

EP-választási részvétel reggel 8-kor


Reggel 8 óráig 357 599 választópolgár adta le szavazatát a vasárnapi európai parlamenti választásokon az Állandó Választási Hatóság valós idejű adatai szerint.

A városokban 152 539-en, vidéken 205 060-an szavaztak.

08:28

Szatmárban az országos átlag alatti volt a részvétel az első órában

Reggel 8 óráig a Szatmár megyei szavazásra jogosultak 1,79 százaléka járult az urnák elé, pontosan 5580 személy, ez pedig magasabb, mint 2020-ban.

Országos szinten – ellentétben a négy és nyolc évvel ezelőttiekkel - már nem Olt, hanem Teleorman megyében a legmagasabb a részvételi arány, itt a szavazásra jogosultak 3,56 százaléka szavazott 8 óráig. Országos szinten a részvétel 2 százalék, ami csaknem kicsivel kevesebb, mint 350.000 szavazatot jelent - közölte a Szatmár megyei RMDSZ választási sajtószolgálata. 

08:25

Tánczos Barna: Székelyföld jövőjére szavaztam

Tánczos Barna szenátor szavazata leadása után azt nyilatkozta: „Ma reggel Székelyföld jövőjére szavaztam. Egy olyan erős Székelyföldre, ahol fejlődnek a településeink és a közösség tudja: nem engedheti meg, hogy róla nélküle döntsenek sem az önkormányzatokban, sem Brüsszelben. Ezért sorsdöntő a mai nap. Most erőt kell felmutatnunk, és ma a mi erőnk a szavazatunk. Ezzel a szavazattal tudjuk garantálni azt, hogy erős erdélyi magyar képviselet lesz az Európai Parlamentben és az önkormányzatokban is. Szánjuk rá azt a tíz percet, akár autóval, biciklivel, rollerrel, vigyázva akár a környezetünkre is, és adjuk le a voksunkat.”

Fotó forrása: Tánczos Barna Facebook-oldala

08:22

Biró Rozália: Arra buzdítok mindenkit, hogy aki még nem tette, az menjen el szavazni

Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje azt mondta, azért szavazott, hogy „megkerülhetetlenek legyünk, hogy hallják hangunkat Nagyváradon, Bihar megyében és Európában. Arra buzdítok mindenkit, hogy aki még nem tette, az menjen el szavazni családjának, közösségének, iskolájának, egyházának jövője érdekében, hiszen minden magyar felelős minden magyarért.”

08:21

Péter Ferenc: Minden szavazat egy lépés a siker felé

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke Szovátán adta le szavazatát.

A vokoslást követően azt mondta: „Arra a szervezetre szavaztam, amely a Maros megyei települések fejlesztésén dolgozott. Vízhálózatot épített, utakat javított. Versenyképessé tette az egészségügyi infrastruktúrát. Befektetései révén jelentősen javította az oktatás minőségét. Kulturális intézményeket támogatott. Mindenkit arra kérek, menjen el szavazni. Minden szavazat egy lépés a siker felé.”

Fotó: RMDSZ

08:19

Oláh Emese: Egy otthonos Kolozsvárra szavaztam

Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári polgármestejlöltje azt mondta: „Egy otthonos Kolozsvárra szavaztam, és arra, hogy az Európai Unió rólunk, erdélyi magyarokról is szóljon. Ott kell legyünk, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák. Csak nekünk, magyaroknak fontos a mi ügyünk.”

Fotó: RMDSZ

08:16

Szakács-Paál István székelyudvarhelyi polgármesterjelölt a változásra szavazott

Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje szavazatának leadása után azt nyilatkozta:

„Ma reggel a változásra szavaztam. Arra, hogy városunk a fejlődés útjára lépjen, és ismét elfoglalja vezető és példamutató helyét a térségben gazdasági, oktatási és kulturális szempontból is. Azért szavaztam, hogy nekünk, székelyföldi magyaroknak erős képviseletünk legyen itthon és Európában is. Hogy legyen, aki a mi értékeinket és akaratunkat szem előtt tartva dolgozik nap mint nap. Éljen ön is alkotmányos jogával, és szavazzon egy erős és összetartó magyar közösségre!”

Fotó: Szász Csaba

08:11

George Simion a változásra szavazott, pártja színével egyező pólóban jelent meg a szavazóhelyiségben

George Simion, a szélsőségesen magyarellenes Románok Egyesülésééért Szövetség (AUR) elnöke feleségével együtt a szavazás első órájában érkezett a szavazóhelyiségbe. Simion sárga pólót viselt, az általa vezetett párt, az AUR színét.

Fotó: Agerpres

„Arra kérem a szavazóhelyiségekben lévőket, hogy legyenek rugalmasak. Mi csak tisztességes szavazást akarunk, csak demokratikus választási folyamatot” – mondta Simion.

Az AUR elnöke közölte, hogy az európai parlamenti választásokon Bukarestben szavazott, a helyhatósági választásokra pedig hazatér Vranceába szavazni. „A jövőre szavaztam, a változásra szavaztam” – mondta

08:03

8 óráig már több mint 364 ezren szavaztak

A vasárnapi választás első órájában (7 és 8 óra között) a helyhatósági választáson több mint 364 ezren adták le szavazatukat, ez a választásra jogosultak 2 százalékát jelenti.

Közülük 18 910-en pótlistán szavaztak, 53-an pedig mozgóurna segítségével szavaztak.

365 602 személy a lakóhelyéhez tartozó szavazóhelyiségben adta le szavazatát.

07:54

Országosan négy közvéleménykutató cég készít exit poll-okat

A Központi Választási Hatóság (BEC) több közvélemény-kutató céget is akkreditált exit poll felmérések elvégzésére a június 9-i választások napján.

E szerint országosan a CURS, az Avangarde, a Sodiso Research és a Megatronic World Productions kérdezi majd a polgárokat a szavazófülkéből való kilépésük után, írja az Agerpres

A BEC helyi szintű exit poll felmérések elvégzésére is akkreditált közvélemény-kutató cégeket. Ezek közül a Sodiso Research Maros megyében, a Sondaje Marketing Relaţii Publice a Maros megyei Marosludason, a Sen-Ten Media pedig Nagyszebenben és Medgyesen méri fel a választók preferenciáit.

A BEC határozata szerint a kérdezőbiztosok nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe, munkájukat azok 500 méteres körzetében végezhetik

A felmérések eredményeit csak urnazárást követően hozhatják majd nyilvánosságra. 

07:48

Sok volt a szabályszegés a kampányban, de kevesebb, mint négy éve

A választási kampányban rendbontásból és szabálytalanságból sem volt hiány. Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő közölte a részleteket. 

„A választási kampány kezdete óta 1250 incidensről vagy jogellenes cselekményről érkezett jelentés a választások vonatkozásában, ami átlagosan napi 43 eseményt jelent, szemben a korábbi választásokon tapasztalt napi 46 esettel. Az előző hasonló választások - a 2020-as helyhatósági választások és a 2019-es európai parlamenti választások - kampányai során bejelentett események számához képest 5,5%-os csökkenés tapasztalható. Az összesen 1250 bejelentett eseményből 71 ellenőrzés alatt áll, 158 pedig nem került megerősítésre. 160 panasz nem tartozott a MAI hatáskörébe, ezért azokat illetékes megoldásra más hatóságoknak továbbították: 130-at az Állandó Választási Hatóságnak, 24-et a Központi Választási Hivatalnak, 6-ot pedig a megyei választási irodáknak" - mondta Dajbog.

A leggyakoribb panaszok a választási anyagok megsemmisítésére vagy megrongálására (375 panasz), a választók esetleges megvesztegetésére (156 panasz) és a választási promóciós anyagok törvény által nem engedélyezett helyeken való kihelyezésére (140 panasz) vonatkoztak.

A belügyi alkalmazottak 453 szabálysértést állapítottak meg, 257 bírságot róttak ki mintegy 187 ezer lej értékben és 195 figyelmeztetést adtak ki. Ugyanakkor 412 bűnügyi dossziét készítettek a lehetséges szabálysértésekről.

07:47

Közel 43 ezer rendőr és csendőr felügyeli a rendet

A Belügyminisztérium országszerte mintegy 42 800 alkalmazottat (rendőrt, csendőrt) mozgósított a helyi és parlamenti választások alkalmából a közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a szavazóhelyiségek védelmének biztosítása érdekében.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő szombaton bejelentette, hogy a választási incidensek gyors beavatkozására és kivizsgálására is felkészültek a csapatok.

Emellett közrendvédelmi eszközöket állítanak fel, hogy megelőzzék az esetleges „tömeges negatív eseményeket”.

Országos akciót is szerveznek az emberek szállításának ellenőrzésére, amelyben több mint 1600 rendőr vesz részt mintegy 850 technikai eszközzel.

07:39

EP-választás: 15-en egy helyre

A. romániai európai parlamenti választásokon mandátumonként mintegy 15 jelölt indul. Az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă a minap bejelentette, hogy 494 jelöltet regisztráltak az európai parlamenti választásokra. Közülük 167 nő, ami az összes jelölt 33,81%-át jelenti.

A Központi Választási Hivatal szerint 12 politikai párt és választási szövetség, valamint négy független jelölt vesz részt az európai parlamenti választásokon.

Románia a vasárnapi választások után 33 képviselőt küld az Európai Parlamentbe.

Fotó: Agerpres

Az európai parlamenti választásokon külföldön szombaton romániai idő szerint 22 órakor kezdődött a szavazás, amikor az új-zélandi Aucklandben megnyílt az első szavazóhelyiség.

Az európai parlamenti választások csütörtöktől vasárnapig tartanak az EU összes országában, összesen 720 képviselőt választanak a következő öt évre.

07:35

Ötször közlik a választási részvételi adatokat, de online is követhető

A Központi Választási Hatóság (BEC) vasárnap összesen öt alkalommal számol majd be a választási részvételről.

Az adatokat 10, 13, 16, 19 és 22 órakor közlik majd.

A szavazás napján azonban a nyilvánosságot valós időben is tájékoztatják a lakosság részvételi arányáról azáltal, hogy az Állandó Választási Hatóság honlapján minden szavazóhelyiségre vonatkozóan közzéteszik a rendszerben szereplő választópolgárok számát, illetve azokét, akik az egyes választásokon részt vettek.

07:30

Lépésről lépésre: ez a szavazás menete

A helyhatósági választásokon a román állampolgárok csak abban a szavazókörben szavazhatnak, ahol lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, ha ezt legalább 60 nappal a választások időpontja előtt megállapították.

A választópolgár a regisztráció szerinti szavazóhelyiségben bemutatja személyazonossági okmányát, és a szavazóhelyiség elnökétől öt szavazólapot kap - az európai parlamenti választásra, a megyei tanács elnökének/fővárosi főpolgármesternek, a bukaresti önkormányzat főtanácsának/megyei tanácsának választására, a település polgármesterének és a közigazgatási-területi egység helyi tanácsának/szektortanácsának választására.

Fotó: Agerpres

A választópolgár minden szavazólapra rányomja a bélyegzőt, és első alkalommal egy tintatartót is használhat, ha a bélyegző felhelyezése után a pecsét nem lenne jól látható.

A szavazás után a választópolgár kilép a fülkéből, összehajtja a szavazólapokat és mind az öt szavazólapot a megfelelően megjelölt szavazóurnába helyezi.

A választópolgár ezután leadja a bélyegzőt, és elhagyhatja a szavazóhelyiséget.

Minden szavazóhelyiségben külön szavazóurnát tartanak készenlétben azon polgárok számára, akik nem tudnak eljutni a szavazóhelyiségbe, vagy akiknek nagyobb nehézséget okoz a szavazóhelyiségbe való eljutás. Az igényléseket vasárnap legkésőbb 14 óráig lehet leadni.

07:26

Közel százmillió szavazólapot nyomtattak a mai voksolásra

Az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă közölte, hogy a helyhatósági és az európai parlamenti választásra mintegy 100 millió szavazólapot nyomtattak ki.

„Mintegy 100 millió szavazólapot nyomtattak ki ezekre a választásokra (...) körülbelül 20 millió szavazólapot a június 9-i öt szavazási forduló mindegyikére” – mondta Greblă.

07:24

Százéves jelölt is indult a választásokon

A június 9-ei választásokon 207 389 jelöltet regisztráltak a helyhatósági választásokra és 494-et az európai parlamenti választásokra.

A legfiatalabb jelölt 23, a legidősebb 100 éves.

3186 helyi polgármestert és a főváros főpolgármesterét, 3186 helyi és megyei tanácsost, valamint 33 romániai képviselőt választanak az Európai Parlamentbe.

07:20

Ha nem akarsz sietni, de lemaradni sem szeretnél: eddig szavazhatsz

A szavazás 22 órakor ér véget, de a folyamatot kivételes esetekben 23.59 óráig meghosszabbíthatják a szavazókörzetek elnökei, ha azt tapasztalják, még mindig vannak választók a sorban, akik nem tudták leadni szavazataikat. Éjfélkor a választási informatikai program automatikusan lezárul.

Az éjfél azonban helyi idő szerint értendő, ezért a külföldi szavazóhelyiségek esetében az adott ország időzónáját veszik figyelembe.

07:16

Innen megtudhatod, hogy melyik szavazókörzethez tartozol

Ha nem vagy biztos benne, hogy hová kell menned szavazni, erre a linkre kattintva a családnevet és a személyi számodat (CNP) beírva megtudhatod, hogy melyik szavazókörzethez tartozol.

07:14

Ennyi román állampolgár szaavzhat ma

Vasárnap reggel 7 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ahol közel 19 millió – a választói névjegyzékben szereplő –  választópolgár szavazhat képviselőire az Európai Parlamentben, valamint polgármesterekre, megyei tanácselnökökre, helyi és megyei tanácsosokra.

Romániában 18 955 szavazóhelyiségben élhetnek szavazati jogukkal a polgárok a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon, míg külföldön a külügyminisztérium 915 szavazóhelyiséget szervezett az európai parlamenti választásokra.

A legtöbb szavazóhelyiség az országban Bukarestben, külföldön pedig Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban található.

07:11

A Maszol élő hírfolyammal tudósít a legfontosabb és legfrissebb hírekről!

Maszolról megtudhatja majd, hol miképpen zajlik a szavazás, vagy hol milyen szabálytalanság történik a voksolás során. Rendszeresen közöljük majd a választási adatokat, de interjúkkal is készülünk a minél teljesebb tájékoztatás érdekében.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?