Háromszéken az RMDSZ megnyerte a négy magyar várost és a megyei önkormányzatot

Az óvatos bizakodás jellemzi a hangulatot a háromszéki RMDSZ-ben. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben berendezett eredményváró eseményen urnazárásra összegyűltek az RMDSZ politikusai és jelöltek, akik több kivetítőn követik az exit poll eredményeket, illetve lesik a részvételi adatokat és a településekről lassan csordogáló eredményeket.

Kovászna megyében nyertünk, állapította meg a Maszol érdeklődésére Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke, aki szerint most leginkább az a kérdés vár válaszra, hogy az erdélyi magyaroknak lesz-e képviselete az Európa Parlamentben. Az exit poll eredmények ugyanis 5 százalékon mérik az RMDSZ-t, ami a hibahatár közelében van.

Fotók: Török Etele

Tamás Sándor: 12 éve nem volt ilyen magas a szavazókedv Háromszéken

„Mind a négy háromszéki magyar város polgármesteri tisztségét és tanácsbeli többségét megnyertük és nyilván ez igaz a megyei tanácsra is”, jelentette be valamivel 23 óra után Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke. Ez azt jelenti, hogy a háromszéki önkormányzat élén folytatja Tamás Sándor és újabb négy évre kap polgármesteri mandátumot Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József és Baróton Benedek Huszár János.

Kovászna megyében a helyhatósági és európai parlamenti választásokon nem volt ilyen magas részvétel mint most, állapította meg Tamás Sándor. Urnazárásra a helyhatósági választásokon 91 044 voksot adtak le a háromszékiek. Ez a választási hatóság adatai szerint 50,72 százalékos részvételt jelent, ami enyhén nagyobb mint az országos átlag. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere érdeklődésünkre elmagyarázta, hogy ez a hivatalosan közölt részvételi arány Háromszék valós lakosságra súlyozva  úgy fordítható le, hogy a szavazópolgárok 64 százaléka leadta voksát.

Fotók: Török Etele

Ennek az a magyarázata, hogy a hivatalos választói névjegyzékben azok is szerepelnek, akik már nem élnek Háromszéken. Ez egyébként igaz az egész ország választói névjegyzékére. Tamás Sándor szerint az, hogy az illetékes hatóságok nem tették rendbe a választói névjegyzéket, irreális adatokat eredményezett. Példaként említette, hogy Sepsiszentgyörgy lakossága a népszámlálási adatok szerint 50 060 személy, miközben a választói névjegyzékben a háromszéki megyeszékhelyen 51 114 személyt vártak az urnákhoz. Hasonló Kézdivásárhelyen, ahol a népszámlálási adatok szerint 16 000 fő a város lakossága, és a választói névjegyzékben ugyancsak 16 000 szavazójoggal rendelkező polgárral számolt a hatóság.

A Kovászna megyei választói iroda nem birkózott meg a mozgóurna igénylésekkel

Háromszéken vasárnap nagy számban igényeltek mozgóurnát, összesen 2300 erre vonatkozó kérést iktattak a választási irodánál, ám a visszajelzések szerint nem mindenkihez értek el, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a következőkben ezt a problémát írásban is jelzik a választási hatóságnál. Tudomásunk szerint a hatóságok nem voltak felkészülve nagyszámú mozgóurna igénylésre, és nem volt elég rendőr vagy csendőr, aki elkísérje a választási bizottság tagjait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?