Tamás Sándor: A magyarellenességre a magyar szavazat a jó válasz

Háromszéken a magyar közönnyel kell megbirkózni, figyelmeztet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének vezetője szerint most életbevágóan fontos, hogy az erdélyi magyarság erőt mutasson fel június 9-én, mert ha az AUR egyszer beteszi a lábát az önkormányzatokba, az Európai Parlamentbe, visszafordíthatatlanul megváltozik a romániai politika.

– Magyar közöny – román AUR, ennek a kettősnek a legyőzését tűzték ki célul Háromszéken. Hogyan lehet ezt elérni?

– Emberről emberre, településről településre járjuk a megyét, magyarázzuk, hogy miért baj az, ha az AUR megveti a lábát megyénkben – egyébként magyar emberek is vannak jelöltjeik között – és miért baj az, ha országosan olyan eredményt érnek el, hogy akár kormányra is kerülhetnek.

– Miért lenne baj ez? Román szélsőségesek mindig voltak és lesznek… 

– Abban igaza van, hogy választások környékén mindig felerősödnek a magyarellenes hangok Romániában, ebből a szempontból valóban nincs újdonság. Ami viszont nagyon más az AUR-ban, hogy kizárólag román és ortodox Romániát képzelnek el, szerintük mi „magyarul beszélő román testvérek” vagyunk. Aki nem így látja, annak mennie kell, annak a vesztét akarják. Annyira elvakultak ebben a kérdésben, hogy nem okozott gondot az sem, hogy az úzvölgyi temetőben hőseink sírján táncoljanak.

A parlamentben nemcsak verbálisan agresszívak, ha úgy látják jónak, akár a tetlegesség is belefér nekik. És híveik is legalább ennyire harcra készek. Nem mellékes az sem, hogy az ortodox egyház is támogatja őket hallgatólagosan. Ha mindezt összevetjük, valóban visszafordíthatatlan folyamat indul el, amennyiben meghaladják a 20 százalékot a választáson.

– Az AUR-hívek tehát harcosak, tettre készek, mit mondhatunk el a háromszéki magyarokról?

– Hogy sokan hátra dőltek. Közönyösek. Nem lesz könnyű a megmérettetés, hiszen a mi megyénkben 19 olyan községünk van, ahol egyetlen jelölt, az RMDSZ jelöltje indul a választáson. Tehát ők 10 szavazattal is polgármesterek lesznek. Nekünk nem ellenféllel, hanem a közönnyel kell megharcolnunk. Számos településen vázoltam, hogy miért kell érteni, ismerni a nagyobb összefüggéseket, miért kell a mi kicsi magyar világunkból időnként kitekinteni. Akikkel találkoztunk és beszélgettünk, megértették. De mondani kell tovább, hogy minél többen megértsék. Ha egyszer az AUR beteszi a lábát az önkormányzatokba, az Európai Parlamentbe, nehéz lesz visszafordítani, és félő, hogy év végére akár kormányra is kerülhetnek Romániában.

– De hogyan befolyásolja ez az emberek mindennapjait?

– A jót könnyű megszokni. Persze, mindig van helye a még jobbnak, de ha megnézzük, összességében ma Székelyföldön jobb élni, mint sok más helyen a tágabb régióban – elég ha csak a kárpátaljai magyarokra gondolunk, és azt se felejtsük, hogy kilométerben mérve Beregszász, de még a Krím félsziget is közelebb van hozzánk, mint Budapest. A jólét, a jól lét mindig valamihez mérten magas vagy alacsony. Az elmúlt években Háromszék láthatóan fejlődött, jó a közhangulat, van bizalom az RMDSZ irányába. Kicsi magyar világban élünk. De ami előny, az hátrány is tud lenni. Az AUR, ha bekerül a döntéshozatalba, akkor azonnal támadni fogja a kicsi magyar világunkat, a magyar iskolát, a magyar feliratokat, nemzeti szimbólumainkat. 

– Sokszor mondják, hogy sorsfordító nap június 9-e?  Hogyan lehet sorsfordító egy választás?

– Vannak a történelemben olyan kiemelt pillanatok, amelyek átalakítják a világ további menetét. A június 9-ei választás is ilyen, nemcsak településeink vezetését, hanem az Európai Unió irányát is meghatározza. Nekünk nem mindegy, hogy fontos marad-e a mi értékrendünknek megfelelő európai keresztény világnézet, hogy a kelet-európai térségek felzárkóztatására megmaradnak-e a források, és még sorolhatnám azokat a kérdéseket, amelyek Brüsszelben dőlnek el. Mondjuk ki azt is, hogy amerre elindult az Európai Unió, az nem a mi közösségünknek kedvez. De szerencsére sokan vannak, akik még hozzánk hasonlóan gondolkodnak a Kárpát-medencében és Európában is. Nekünk velük kell szövetséget kötni. Ami biztos, hogy a változások idejét éljük, a kérdés az, hogy velünk vagy nélkülünk történnek meg ezek a változások. Ezért is kell erősnek lenni, hogy jelezzük, velünk, erdélyi magyarokkal számolni kell. Tudjuk, hogy a román szavazók több mint 70 százaléka elmegy választani. Nekünk erre mi a válaszunk? Szerintünk egyetlen jó válasz lehetséges: hogy a magyarok még többen részt vesznek a választáson, és a magyar összefogásra, az RMDSZ-re szavaznak.

(Támogatott tartalom.)

Comandat de UDMR, Realizat de Fundatia Progress. Cod AEP 23240001.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?