Háromszéken együttműködnek a magyar pártok: az első próba az aláírásgyűjtés

Megvolt az ideje a küzdelemnek, most megvan az ideje az együttműködésnek, fogalmazta meg Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen a három magyar politikai szervezet – az RMDSZ, az EMSZ és az MPE – megyei vezetői megerősítették együttműködési szándékukat.

A megállapodásuk értelmében az önkormányzati választásokon magyar–magyar verseny lesz, míg az európai parlamenti és az parlamenti választások esetében egységet képviselnek, a két kisebbik magyar párt, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) jelöltjei az RMDSZ listáin kapnak helyet. Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök elmondta: a három politikai szervezet egységesen kéri az erdélyi, háromszéki magyar polgárok támogató aláírását a választásokon való elinduláshoz, és egységesen kérik a magyar közösség támogató szavazatait az EP-, a parlamenti és az államelnök-választásokon.

Évtizedes hagyomány

Tamás Sándor felidézte, hogy Háromszéken az elmúlt 10–15 évben is összefogtak a magyar politikai szervezetek, amikor a magyar közösség képviselete volt a tét. Ilyen volt a székelyek nagy menetelésekor, a kovásznai Benedek Géza kórház névváltoztatásának visszafordításakor, az autonómiatüntetésekkor, amikor az MPP-t megbírságolta a prefektúra, de évente együtt emlékeznek meg a Trianon-évfordulón, együtt dolgoztak a magyarországi választások esetében és összefogás volt a korábbi hazai választásokkor is, sorolta az RMDSZ háromszéki elnöke. 

A szerző felvételei

Tamás Sándor arra figyelmeztet, minden felmérés azt mutatja, hogy a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásokon magas lesz a részvétel, várhatóan a románok kétharmada elmegy szavazni. Ahhoz, hogy a magyar közösség is sikeres legyen, az erdélyi magyaroknak is legalább kétharmada részt kell vegyen a nyár eleji választásokon, fogalmazta meg az RMDSZ háromszéki elnöke, aki szerint ehhez két dolgot kell legyőzni: a magyar közönyt és a román AUR-t.

„Az AUR képviselői ez alkalommal biztosan ott lesznek az Európa Parlamentben, ezen nem tudunk változtatni”, mondta Tamás Sándor, aki szerint a vesztünket jelentené, ha a jövőnk akként alakulna, ahogyan azt az AUR számunkra elképzeli. „Ezért van szükség, hogy a magyaroknak legyen képviselete Brüsszelben” – nyomatékosította.

Csak az összefogás a járható út

2008-ban még nem tudták elképzelni az összefogás lehetőségét, ám az azóta eltelt idő során rájöttek, hogy „amikor veszély van, nincs helye a különutas politizálásnak”, fogalmazta meg Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Erő (MPE) elnöke arról számolt be, hogy a bukaresti parlamentben hihetetlenül magyarellenes a hangulat, ami nemcsak az AUR, hanem a kormánypártok részéről is tapasztalható.

Nincs más lehetőség, össze kell fogni és ott kell legyünk Brüsszelben is, ahol a „fideszes barátaink” mellett még két RMDSZ-es képviselővel lehet erőt felmutatni, mondta az MPE elnöke. Kulcsár-Terza József a sajtótájékoztatón aláírta az RMDSZ európai parlamenti választásokon indulásához szükséges ívet és elmondta, hogy azt párttársai is alá fogják írni, illetve arra buzdítják az erdélyi magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon. 

Nincs helye három magyar pártnak Erdélyben

Kolcza István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Kovászna megyei szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón odaszúrt a mellette ülő Kulcsár-Terza Józsefnek, a legújabb magyar párt, az MPE elnökének, amikor felidézte: az EMNP és az MPP azért fuzionált és jött létre az EMSZ, hogy a „nemzeti oldalt” egyesítsék, mert meggyőződésük, hogy nincs helye három magyar pártnak Erdélyben.

Hozzátette: idén az önkormányzati választásokon – ahol a magyar közösség képviseletét nem veszélyeztetik – mindegyik magyar párt megméretkezik, polgármester- és tanácsosjelölteket állítanak, ám az országos választásokon közös listán indulnak az RMDSZ színei alatt.

Az elvárás

Azt várjuk el partnereinktől, hogy aktívan vegyenek részt az aláírásgyűjtésben, majd a mozgósításban is, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki szerint az induláshoz Háromszéken legkevesebb 30 500 aláírást kell összegyűjteni a következő tíz nap alatt. Az RMDSZ már elkezdte az aláírásgyűjtést. Jogosan várjuk el, hogy az EMSZ és az MPE is részt vegyen az aláírásgyűjtésben.

A Maszol érdeklődésére, hogy a két kisebbik magyar párt miként szervezi meg az aláírások gyűjtését és hány támogató aláírással járulnak hozzá a közös induláshoz, Kulcsár-Terza József és Kolcza István is úgy nyilatkozott, hogy elkezdik az aláírás gyűjtést azokon a településeken, ahol önkormányzati jelölteket indítanak, és ezzel párhuzamosan az RMDSZ EP-jelöltlistájára is gyűjtenek támogató aláírásokat.

„Erre a vállalásra nehéz jövőt építeni”, állapította meg Tamás Sándor, aki rámutatott, az EMSZ és az MPE is szeretne megyei tanácselnökjelöltet állítani, amihez legalább 2000 támogató aláírás összegyűjtésére van szükségük Háromszéken. Adja magát, hogy ugyanennyi támogató aláírással hozzájáruljanak a közös Európa Parlamenti jelöltlistához is, de lehet ennél több is, mondta Tamás Sándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?