banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Háromszéki egészségügy: nem tökéletes, de jó irányba tart

Nem tökéletes a háromszéki egészségügyi rendszer, de jó irányba tart a fejlesztése, állapította meg Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint fontos a jelenlegi állapot, van javítanivaló, de azt is nézni kell, hogy honnan indult és hova tart az egészségügy fejlesztése. A megyei önkormányzathoz tartozó sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban idén három beruházás fejeződhet be: az új sürgősségi osztály és a tüdőkórház építése, illetve a régi kórházépület korszerűsítése.

A háromszéki önkormányzat alárendeltségében működő intézmények közül a legnagyobb a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház, ahol 960 személy dolgozik, mondta Tamás Sándor, aki szerint a sürgősségi osztályon tavalyi több mint 36 ezer beteget láttak el, vagyis naponta átlag 100-an kérnek segítséget a sürgősségen.

Növelik az ellátási kapacitást és különválasztják a felnőtt és gyermek sürgősséget

Henning László a megyei tanács alelnöke arról számolt be, hogy három hónap múlva átvehetik az új sürgősségi osztály épületét, azt követi az orvosi eszközök beszerelése és az új létesítmény akkreditálása, így remények szerint még idén sikerül beüzemelni az új sürgősséget. Fotók: Tamás Sándor Facebook oldala Az új épületszárny 685 négyzetméteres, így a jelenleg használt 320 négyzetméterrel együtt több mint 1000 négyzetméterre nő a sürgősségi osztály alapterülete.

Azért volt szükség a bővítésre és korszerűsítésre, hogy már a sürgősségen lehessen életmentő vizsgálatokat elvégezni, tehermentesítve ezáltal a kórház egyéb osztályait. A beruházással külön választják a felnőtt- és a gyereksürgősséget, az épület előtt 6-8 mentőautó is megállhat egyszerre, a hozzáférési útvonalakat úgy alakítják ki, hogy akadálymentesen tudják a betegfelvételt, ellátást elvégezni.

Leromlott ingatlanokból új kórházépületbe költözik a tüdőbetegek ellátása

Jelenleg Sepsiszentgyörgy két különböző pontján, betegellátásra alkalmatlan épületekben zajlik a tüdőbetegek ellátása, ezt az áldatlan állapotot szünteti meg az épülő tüdőkórház, ahol 34 beteget tudnak ellátni egyidőben és lesz járóbeteg-rendelő, röntgen központ és laboratórium is. A tüdőkórház építését az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozza és az építést is az állami vállalat felügyeli, de Tamás Sándor szerint idén átadják az új kórházépületet.

Sürgetik a régi kórházépület bővítésének befejezését

Néhány éve építőtelep a sepsiszentgyörgyi kórház régi épülete, amelynek befejezéséhez a bukaresti kormánynak kellene mintegy 26 millió lejes pénzforrást biztosítania, ha megkapják a szükséges összeget, a munkálatokat idén sikerült befejezni, mondta Henning László alelnök. A felújítás után a sepsiszentgyörgyi kórház régi épületében a jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon.A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik meg, így a meglévő osztályok mellett helyet kap a rekuperációs és rehabilitációs osztály is. Emellett újonnan hoznak létre egy intenzív terápiás osztályt az ideggyógyászat keretén belül, korszerűsítik a szemészet műtőblokkját és elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot.

Hullámzó a kórház egészségügyi személyzetének helyzete

Tamás Sándor szerint a sepsiszentgyörgyi kórház fejlesztése három részből áll: a fizikai építkezés, az orvosi eszközök és a felszerelések beszerzése, valamint a humánerőforrás, vagyis az orvosok, asszisztensek, kisegítő személyzet foglalkoztatása.Fotó: Török EteleA megyei tanács alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 960 személy dolgozik, mondta Tamás Sándor, aki szerint a kórház vezetősége az elmúlt tíz év alatt több mint száz orvost szerződtetett. Van egy fluktuáció, mert egyesek elmentek, mert különböző okok miatt nem tetszett ezért folyamatos az átalakulás és van fejlődés, összegzett a tanácselnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?