Infrastruktúra és közösségépítés a veszélyek éveiben – mandátumértékelőt tartott Tamás Sándor

Háromszéken egyensúlyban tartják az infrastruktúrafejlesztést és a közösségépítést, mutatott rá a mandátuma felének értékelőjén Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke kifejtette: nem költségvetési évben, hanem hosszú távú, mandátumokon átívelő fejlesztési és közösségépítő programokban gondolkodnak.

„Egy fejlesztést nem lehet egy költségvetési év alatt kigondolni és kivitelezni ezért a jelenlegi mandátum elején elkészítettük a Háromszék 2030 fejlesztési stratégiát. Tíz év egy olyan értelmes időtáv, amiben lehet tervezni és ügyeket, programokat megvalósítani”, mondta Tamás Sándor, aki szerint Háromszéken nem elkönyvelői, hanem alakítói akarnak lenni a történéseknek.

Lehetőségek és veszélyek éveiben élünk!

A legutóbbi önkormányzati választás óta eltelt két évben a megyefejlesztésben és identitáserősítő, nemzeti ügyekben is új lehetőséget nyitott meg, hogy az RMDSZ kormányon van, állapította meg Tamás Sándor. Hozzátette: egyrészt új finanszírozási lehetőségek nyíltak meg a jelenlegi Európai Uniós költségvetési ciklusban, de jelentős források állnak rendelkezésre az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) és olyan kormányzati pénzforrások is érkeznek, amelyek az RMDSZ kormányzati szerepvállalásából adódnak.

Fotók: a szerző felvételei

A háromszéki tanácselnök arra is rámutatott, hogy a mandátum elején ugyan megtervezték a jövőt és lehetőségek is nyíltak, de az elmúlt két esztendőben a veszélyek éveibe léptünk. Egyrészt 2020-ban beköszöntött a koronavírus-járvány, ami jelentősen átírta a terveket, másrészt idén a szomszédban kitört egy háború. „Mindannyian naponta érezzük a háborúra válaszként adott uniós szankciós rendszerek hatását”, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint az árak folyamatos emelkedése és gazdasági válság miatt nehezített terepen tudják megvalósítani az infrastrukturális fejlesztéseket. „A siránkozás nem megoldás, nem azért vállaltunk munkát, hogy most azt mondjuk, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehet semmit megvalósítani”, összegzett Tamás Sándor.

Infrastruktúrafejlesztések Háromszéken

A Kovászna megye tanácsának alárendeltségébe tartozó Sepsiszentgyörgyi Sürgősségi Kórházban jelenleg három építkezés zajlik, egyrészt bővítik a régi kórházi szárny, a belgyógyászat épületét, másrészt épül egy új felnőtt és gyerek sürgősségi, harmadrészt építenek egy új tüdőkórházat és mindezeket korszerű orvosi berendezésekkel szerelik fel, számolt be Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat összesen 243 kilométernyi megyei út karbantartásáért és felújításáért felel. A jelenleg zajló legnagyobb útkorszerűsítési projekt, a jövő évre befejeződő Erdővidék úthálózatának teljes felújítása, ami Kovászna megye teljes úthálózatának 33 százalékát jelenti, számolt be a tanácselnök. Hozzátette: hasonlóan hosszú ideig, a megálmodásától a kivitelezésig 10 évet tartott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása. Jelenleg Háromszéken van az ország legjobban működő hulladékgazdálkodási rendszere, aminek titka az is, hogy a hulladék begyűjtést teljesen helyi, önkormányzati alárendeltségben lévő cégek működtetik.

Ugyancsak a háromszéki önkormányzat alárendeltségében van a jelenleg teljes átépítés és korszerűsítés alatt álló sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épülete, sorolta Tamás Sándor, aki szerint a Kós Károly által tervezett műemlék épületen 110 éve nem történt ilyen nagy munkálat. A múzeum felújított épületét és udvarát jövő év második felében nyitják meg egy Gábor Áron kiállítással. Emellett jelenleg zajlik a Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítésének újratervezése és jövő évben kiírják a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására és önkormányzati pénzforrásból elkezdődhet a néhány éve abbamaradt munkálat befejezése.

Tamás Sándor arról is beszámolt, hogy 18 millió lejből felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt és a munkálatokat követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum külső kirendeltségeként hozzák létre a székelyföldi lovaskiállítást. Erre európai uniós forrást nyertek amihez 10 millió lejes önrésszel járulnak hozzá. Átalakítják továbbá a megyei tanács által megvásárolt málnásfürdői régi szállodát, amelyet balneológiai képzőközpontot alakítanak ki. Táborokat is korszerűsítenek, így az elmúlt években befejezték a kommandói diáktábor újjáépítését, idén pedig jogilag rendezték a zabolai Csipkés tábor alatti területet és pályáznak az építkezésekre.

Közösségépítés és szociális gondoskodás

Tamás Sándor rámutatott, hogy a háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozik a szociális és gyermekvédelmi rendszer, így naponta több mint 1000 árva gyermekről, 100 idős személyről gondoskodnak, illetve mintegy 5000 fogyatékkal élő személy jogainak érvényesítését segítik.

Az elmúlt években a megyei önkormányzat számos közösségépítő programot indított a helyi önkormányzatokkal közösen, annak érdekében, hogy a vidéken élő családok és fiatalok életminőségén javítsanak: játszótereket építenek, sportbázisokat-, kultúrotthonokat, orvosi rendelőket-, iskolákat és óvodákat, könyvtárakat újítottak fel, iskolatáskát adtak az előkészítő osztályosoknak, after school programot működtetnek és ifjúsági tereket alakítottak ki, sorolta Tamás Sándor, aki szerint a megyei önkormányzat által meghirdetett programok lényege, hogy minden fejezetre évente 25 ezer lejes támogatást biztosítanak, amihez a helyi önkormányzatok ugyanennyivel kell hozzájáruljanak.

A tanácselnök mandátumértékelőjében kiemelte továbbá a sporttámogatásokat, amiknek köszönhetően jó eredményeket érnek el és közösséget építenek a hoki-, a foci- és a kosárlabda- csapatok. Tamás Sándor az identitáserősítő rendezvények közé sorolta a Székely Vágtát, a Perkői Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót és az István a király rockopera székelyföldi előadását. Kovászna megye tanácsa továbbá olyan térségimázs-erősítő rendezvényeket szervezett vagy támogatott mint a Kürtőskalács fesztivál, a Transylvanian Spirit nevű erdélyi pálinkaverseny, a Sepsi Book könyvfesztivál, az oltszemi nemzetközi lovasfogathajtó verseny és a hőlégballon fesztivál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?