Háromszéki autópálya: a tervező megtorpant, a tiltakozók kitartanak

Bár a Brassó és Bákó közti, Háromszéket is átszelő A13-as jelzésű autópálya egy ásónyommal sincs közelebb a megvalósításhoz, sőt már tervezése is akadályokba ütközött, a háromszéki Illyefalván és a Brassó megyei Vámoshídon újra fellángoltak az ellenérzések. Ennek oka, hogy a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésével megbízott Search Corporation vállalat szerződésbontást kért a megrendelő közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságtól (CNAIR).

A tervező cég arra hivatkozott, hogy nem tudja fedezni az autópálya nyomvonalán szükséges földtani munkálatok – geológiai fúrások – költségeit. Mivel a megrendelőnek új versenytárgyalást kell kiírnia a tervező cég kiválasztására, az illyefalviak és vámoshídiak az alkalmat kihasználva kérik, hogy a megrendelő és az új tervező ne ragaszkodjon a már kijelölt nyomvonalhoz, hanem térítse el azt a településeik területéről.

Egy korábbi falugyűlésen | A szerző felvételei

A tiltakozók hangadói, Benkő Árpád Jenő illyefalvi önkormányzati képviselő és a vámoshídiakat képviselő Mihai Pop környezetvédelmi mérnök szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az új tervező cég kiválasztására kiírt közbeszerzés úgy van előkészítve, hogy nem módosul az A13-as autópálya Illyefalvát és Vámoshidat átszelő szakasza, amely a panaszosok szerint rendkívül közel húzódik a házaikhoz és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől. A tiltakozók arra kérik a majdani tervezőt, hogy a terepen gyűjtött adatok alapján készítsen új tanulmányokat és módosítsa a kijelölt nyomvonalat, ugyanakkor kérik, hogy ezeknél a folyamatoknál a panaszosok képviselői lehessenek jelen megfigyelőként.

Benkő Árpád Jenő kifejtette: elfogadnák, hogy nincs más választás, ha településeik egy völgyben lennének, ám van elég hely ahhoz, hogy településeiktől eltérítsék a majdani autópályát. Leszögezte, hogy nem az A13-as autópálya teljes, 170 kilométeres nyomvonala ellen tiltakoznak, hanem az Illyefalvát és Vámoshidat érintő 15-20 kilométeres szakasz módosítását kérik. Mihai Pop hozzátette: ha meggyőzik őket, hogy a jelenlegi az egyetlen megvalósítható változat, akkor toleránsak lesznek, de egy íróasztal mellett összecsapott dokumentumot nem fogadnak el.

Benkő Árpád Jenő újra kilátásba helyezte, ha nem változik a majdani autópálya nyomvonala, akkor a tiltakozók minden vonatkozó dokumentumot bíróságon fognak megtámadni. Mint arról beszámoltunk az illyefalvi és vámoshídi tiltakozók eddig falugyűlést, forgalomlassító tiltakozást szerveztek és több fórumon iktattak petícióikat.

A jelenlegi nyomvonal szerint az A13-as jelzésű, Brassó és Bákó közti autópálya 76 kilométeren szelné át Kovászna megyét, Illyefalva község területén, Aldobolynál lépne be Háromszékre és Berecknél hagyná el a megyét. A tervezéssel még 2020-ban megbízott Search Corporation és Primacons Group társulás azt vállalta, hogy 20 millió lej ellenében 2023 nyarára végez a munkájával, azaz 18 hónap alatt elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt és további 8 hónap alatt a műszaki terveket. A projekt már ebben a fázisban megbicsaklott, ugyanis a cég szerződésbontást kért. A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) abban bízik, hogy még idén új tervezőt találnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?