Új urbanisztikai bizonylatot kérnek: módosulhat a majdani háromszéki autópálya nyomvonala

Részsikerként értékelik a Háromszéket átszelő majdani autópálya ellenzői, hogy a megrendelő állami vállalat új urbanisztikai bizonylatokat kért az érintett önkormányzatoktól a kijelölt nyomvonalra vonatkozóan. Az illyefalvi és szászhermányi polgármester már elutasítóan véleményezte azt, és remélik, a megyei tanácsok a jelenlegi nyomvonalra nem állítják ki az új urbanisztikai bizonylatot.

Mint arról beszámoltunk, az A13-as jelzésű, Brassó és Bákó közti majdani autópálya 76 kilométeren szelné át Kovászna megyét és Illyefalva területén, Aldobolynál lépne be a megyébe és Berecknél hagyná el Háromszéket. Az illyefalviak, aldobolyiak és a szomszédos Brassó megyei vámoshídiak azt követelik, hogy módosítsák azt a 15 kilométeres szakaszt, amely rendkívül közel vezet el a házaikhoz és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől. Követelésük nyomatékosítására már szerveztek egy paprikás hangulatú falugyűlést, majd egy traktoros, autós forgalomlassító tiltakozást is, illetve bejelentették, hogy perek sokaságának indításával lehetetlenítik el az autópálya megépítését, ezért külön támadnak meg a projekttel kapcsolatos minden okiratot.

Benkő Árpád, az illyefalviak és Ilie Muscalu, az aldobolyiak hangadója | Fotó: Kovács Zsolt

Benkő Árpád Jenő önkormányzati képviselő, az illyefalviak hangadója a keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az autópálya megrendelője, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) múlt héten fordult az érintett településekhez, hogy állítsanak ki új urbanisztikai bizonylatot az A13-as jelzésű autópálya nyomvonalára. Benkő Árpád Jenő szerint ennek nyomán találkoztak Tamás Sándor háromszéki tanácselnökkel, akiben van hajlandóság arra, hogy a jelenlegi nyomvonalra ne állítsák ki a bizonylatot, ha az érintett polgármesterek negatívan véleményezik a kijelölt nyomvonalat.

Fodor Imre illyefalvi polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: ő negatívan véleményezte a bizonylatot, akárcsak a szomszédos Brassó megyei, szászhermányi – ahová Vámoshíd tartozik – polgármester is.

Illusztráció: Wikipédia

Benkő Árpád Jenő szerint van már erre precedens: Râmnicu Vâlcea kerülőútjának nyomvonalát hasonló módon sikerült megváltoztatni. Ilie Muscalu, az aldobolyiak hangadója arról számolt be, hogy a tervezőcég mérnöke, a szakminisztérium képviselője és érintett polgármesterek bejárták az autópályának kijelölt nyomvonal kifogásolt szakaszát és megtapasztalhatták, hogy a valóság más, mint amit térképeik mutatnak, hiszen nyolc házat kellene lebontani és viaduktokat építeni, miközben az alternatív nyomvonal egy mezőben vezetne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?