A forgalom lassításával tiltakoztak Háromszéken az autópálya leendő nyomvonala ellen

A szerző felvételeiA háromszéki Illyefalva és Aldoboly, illetve a Brassó megyei Vámoshid szinte minden járműtulajdonosa útra kelt hétvégén. Traktoraikkal, autóikkal kilométeres konvojban vonultak fel az A13-as autópálya településeik közvetlen közelében kijelölt nyomvonala ellen tiltakozva.

A korábbi puskaporos hangulatú falugyűlést követően a tiltakozók küldöttsége tárgyalásokat folytatott az illetékes hatóságokkal, ám a Brassót Bákóval Háromszéken át összekötő autópálya megrendelője a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaságt (CNAIR) nem mutat hajlandóságok a nyomvonal megváltoztatására, amit azzal is indokolnak, hogy egy új nyomvonal kijelölése lassítaná a folyamatot és elvesztődne az erre szánt uniós támogatás.

„Az volt a cél, hogy tiltakozásunk a holdról is látszódjon, de Sepsiszentgyörgyről és Bukarestből mindenképpen. Ezt el is értük” – állapította meg a Maszol érdeklődésére Benkő Árpád a szombati tiltakozás egyik kezdeményezője. Az illyefalviak, aldobolyiak és vámoshidiak traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel és autókkal sorakoztak fel a közúton, a tiltakozók konvoja Sepsiszentgyörgy határától jóval a szentkirályi letérőn túl nyúlt. A több mint egy kilométeres konvoj végigvonult Illyefalván, Aldobolyon, Vámoshídon, majd a szászhermányi körforgalomnál visszafordultak a kiindulópontig, így órákon keresztül lassították a forgalmat az érintett útszakaszon.

Benkő Árpád arról számolt be, hogy beadványukra késve, de választ kaptak az autópályát építtető Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaságtól (CNAIR). A négy oldalas válaszlevélben a beruházó ugyan nem mondja ki egyértelműen, hogy változtat vagy sem a kijelölt nyomvonalon, ám hosszasan sorakoztatja fel az érveket a jelenlegi változat mellett. Az illyefalvi tüntetés szervezője érdeklődésünkre leszögezte: nincsenek az autópálya ellen és nem is az egész nyomvonal ellen tiltakoznak, mindössze azt kérik, hogy módosítsák azt a 15 kilométeres szakaszt, amely rendkívül közel vezet el a házaikhoz és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől.

Hosszú, elhúzódó pereskedéssel akadályoznák az autópálya építést

Benkő Árpád elmondta: ha a megrendelő országos hatóságnak valóban fontos lenne az A13-as autópálya megépítése a következő három évben, akkor nem akadékoskodna a nyomvonal módosításával. Az illyefalviak, aldobolyiak és vámoshidiak perek sokaságának indításával fogják ellehetetleníteni az autópálya megépítését, szögezte le Benkő Árpád, aki szerint külön támadnak meg a projekttel kapcsolatos minden okiratot és addig húzzák így az időt, amíg sikerül elérni a céljukat.

Első körben az építtető CNAIR-nak, a mezőgazdasági minisztériumnak, a kormánynak, és a két érintett megye vezetőinek is küldenek figyelmeztető levelet, hogy a továbbiakban ne költsenek egy lejt sem az autópálya projektre, mert ha kell az Európai Bíróságon akadályozzák a megépítését, számolt be a tiltakozás szervezője. Hozzátette: több tiltakozást egyelőre nem terveznek, a mostanival arra szerettek volna rámutatni, hogy az érintettek felháborodása nem lankad.

Fodor Imre, Illyefalva polgármestere - aki maga is részt vett a tiltakozáson – a Maszol érdeklődésére elmondta: támogatja a megmozdulást és sérelmezi, hogy a CNAIR válaszlevelében azt állítja, hogy a nyomvonal kijelölése előtt konzultáltak a helyi közösségekkel. Az illyefalvi polgármester rámutatott: két egyeztetés történt a polgármesterekkel, a 2020 decemberi találkozón még szó sem volt jelenlegi nyomvonalról, az elkerülte Illyefalvát majd a második, 2021 júniusi egyeztetésen szembesült a végül elfogadott nyomvonallal és ott több érvet is felhozott az ellen, hogy Illyefalvát és Aldobolyt érintse az autópálya és az oda tervezett le és feljáró.

Az illyefalviak, aldobolyiak és vámoshidiak azért elégedetlenek mert a leendő autópálya túl közel halad el a házaikhoz, elvágja a gazdákat a földjeik nagy részétől, és rontana az életminőségükön a zaj- és a környezetszennyezés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?