Jelentősen emelik a víz- és csatornaszolgáltatás árát Háromszéken

A villamosenergia árának emelkedése miatt kényszerülnek díjszabást emelni, mivel a víz és a szennyvízrendszer több száz pumpával működik, mondta el a Maszol érdeklődésére Kozsokár Attila. A regionális szolgáltató igazgatója szerint a Közüzemek negyedik hónapja veszteségesen működik, számításaik szerint az energiaárak emelkedése éves szinten tízmillió lejes mínuszt jelent.

Veszteségeiket áremeléssel próbálják csökkenteni, ezért a cég 27 százalékos emelést kért, amihez hozzáadódik még 8 százalék körüli inflációs kulcs is. Kozsokár Attila szerint az új díjszabásban köbméterenként 70 banit befektetési alapba helyeznek el, amelyből évente 3,3 millió lejt gyűjtenek, ezt a víz- és szennyvízrendszer fejlesztésére költik.

Fotó: Pixabay

A díjszabás emelését már jóváhagyta az érintett települések önkormányzatainak többsége, bár volt, aki ellene szavazott. Az áremelés életbe lépéséhez még meg kell kapniuk a közszolgáltatások árát szabályzó bukaresti hatóság jóváhagyását is. Amint ez megtörténik, a háromszékiek köbméterenként 12 lej körüli árat fizetnek a vízért és a csatornázásért.

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek 18 háromszéki közigazgatási egységben, több mint 100 000 személynek biztosítja a vezetékes vizet és csatornázási szolgáltatást. A sepsiszentgyörgyiek, kézdivásárhelyiek, kovásznaiak, bodzafordulóiak, illetve több község – Árkos, Bodok, Barátos, Gidófalva, Gelence, Uzon, Illyefalva, Köröspatak, Páké, Telek, Szentkatolna, Szentlélek, Szitabodza és Zágonbárkány – lakóinak kell hamarosan többet fizetniük a Közüzemek szolgáltatásaiért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?