Háromszéken drágul az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás díja

Tizennyolc háromszéki közigazgatási egység területén élő mintegy 100 ezer személynek emelkedik hamarosan az ivóvíz és csatornázás díjszabása miután a Közüzemek regionális szolgáltató erre engedélyt kapott a közszolgáltatásokat szabályzó hatóságtól (ANRSC). 

 A szakhatóság jóváhagyása értelmében a Közüzemek Rt. Által szolgáltatott ivóvíz köbméterenkénti ára 4,33 lej lesz áfa nélkül, míg a csatorna díjszabás új ára 3,04 bani lesz áfa nélkül, ezekre az összegekre rászámolják még az általános forgalmi adót. Az új díjszabások akkor lépnek életbe, amikor azt elfogadja az Aquacov közösségfejlesztési egyesülethez tartozó 18 önkormányzat is.

Háromszéken legutóbb 2019-ben emelkedett az ivóvíz és szennyvízcsatorna ára. A Közüzemek regionális szolgáltató azzal indokolta az újabb áremelés szükségességét, hogy az elmúlt időszakban megemelkedtek a fizetésköltségek, az energiaárak és az ülepítő állomások működtetési költségei.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. Vezetője szerint az áremelés elengedhetetlen a vállalat működésének biztosításához, és arra kéri az érintett önkormányzatokat, mihamarabb hagyják jóvá a díjszabás emelését, mivel minden napnyi késlekedés a vállalat működését veszélyezteti.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat képviselője az Aquacov közösségfejlesztési egyesületben, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester úgy nyilatkozott: a szakhatóság által jóváhagyott díjszabásemelés mértéke nem fedezi a Közüzemek kiadási költségeit, ezért úgy tudja, a vállalat vezetősége várhatóan újabb áremelési igénylést is megfogalmaz a szakhatóság irányába.

A Közüzemek Rt. 18 háromszéki közigazgatási egységben, hozzávetőleg 100 ezer személynek biztosítja a vezetékes vizet és csatornaszolgáltatást. A sepsiszentgyörgyiek, kézdivásárhelyiek, kovásznaiak, bodzafordulóiak, illetve több község – Árkos, Bodok, Barátos, Gidófalva, Gelence, Uzon, Illyefalva, Köröspatak, Páké, Telek, Szentkatolna, Szentlélek, Szitabodza és Zágonbárkány – lakóinak kell hamarosan többet fizetniók a Közüzemek szolgáltatásaiért.

(Címlapkép: Pixabay)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?