banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Magyarországra áramló szennyezett folyóvíz miatt tiltakozik a Jobbik, azonban lemaradt egy lépéssel

Petícióval és három zsák kommunális hulladékkal tiltakozott a budapesti román nagykövetség előtt a Jobbik három politikusa, mondván, a szomszédos országból évtizedek óta hoznak át szemetet a folyók a határ magyar oldalára.

Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja arról beszélt: nemcsak a környezetet károsítja, de a magyar szerveknek milliárdos nagyságrendű kiadásokat jelent, hogy „több száz kilométeren keresztül szennyezik és megmérgezik a jövőnket, megmérgezik országunkat a román szomszédaink”.

Fotó: Kiss Gábor

Hozzátette: azért választották ezt a megoldást a tiltakozásra, mert a román kormány környezetvédelmi minisztere nem állt velük szóba, amikor a problémáról kívántak tárgyalni vele, emellett a két éve tett büntető feljelentésük eredményei sem látszanak, hiszen tudomásuk szerint a tanúk meghallgatásáig sem jutott el az ügy.

Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője azt emelte ki: a történések számos nemzetközi jogelv és szerződés megsértését jelentik, ezért petíciójukban arra szólítják fel Romániát, hogy számolja fel területén az illegális szemétlerakókat, és biztosítsa, hogy megfelelő minőségű víz érkezzen Magyarországra.

A jövő nemzedékekkel szemben fennálló felelősségre hívta fel a figyelmet Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke, azt hangsúlyozva, ez a szennyezés élővizeik károsítását jelenti.

Hozzátette, a megoldáshoz partnerségre van szükség, és egyetlen állam sem tekinthet a Kárpát-medencére „egyfajta szemétlerakóként”.

A Jobbik egy lépéssel lemaradt

A jelek szerint magyarországi országyűlési válaszátsok kampánya idején a jobbikos képviselőkhöz nem jutott el a híre annak, hogy a romániai környezetvédelmi minisztérium és a területi vízügyi igazgatóságok konkrét lépéseket tettek idén annak érdekében, hogy minél kevesebb mennyiségű úszó szemét jusson át Magyarországra Románia területéről.

Bihar megyében a Fekete-Körösön, az Ér patakon és a Berettyó folyón, Kolozs megyében a Nagy-Szamoson Mikeháza határában és a Beszterce-Naszód megyei Bethlennél, Máramaros megyében a Lápos folyón, valamint Szatmárnémeti közelében a Szamoson telepítenek hulladékgyűjtő rendszert, amelyeknek a terveit a Román Országos Vízügyi Hatóság szakemberei készítették el, jelentette be még március derekán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Fotó forrása: Tánczos Barna Facebook-oldala

A víz világnapján, március 22-én a tárcavezető elmondta: „Ez jó alkalom arra, hogy azokra a megoldásokra koncentráljunk, amelyekkel megvédhetjük ezt a felbecsülhetetlen erőforrást, felléphetünk a felszíni és felszín alatti vizek megóvásáért. Nem véletlenül vagyunk Szatmárnémetiben, hiszen elkezdtük annak a nagyszabású projektnek a megvalósítását, amellyel megállítjuk a környező vízgyűjtő medencékben felgyűlő úszó hulladék továbbjutását. A romániai folyóvizeinken lefolyó hulladék nemcsak helyben, hanem Magyarország számára is komoly gondot okoz, ami miatt az elmúlt években diplomáciai kellemetlenségeink is voltak. A tervezett 11 vízszűrő rendszerből az elsőt tavaly ősszel a Bihar megyei Tulkán üzembe helyeztük”, mondta éppen egy hónapja Tánczos Barna, azóta pedig Nagyváradon is átadták és működtetik az újabb tisztítóállomást.

A miniszter hozzátette: további hulladékkollektorok tervei is készen állnak a megépítésre a Szamos-Tisza és a Körösök vízgyűjtő medencéjében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?