Ukrajnai háború: az energetikai és élelmiszerbiztonságért tüntettek a szakszervezetek Bukarestben

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) több ezer tagja tüntetett szerdán Bukarestben energetikai- és élelmiszerbiztonsági, az ukrajnai háború negatív hatásait ellensúlyozó kormányzati intézkedéseket követelve.

A „Magunkra hagyva saját hazánkban” jelmondattal szervezett megmozdulásra a BNS 35 tagszervezetének képviselői érkeztek Bukarestbe az ország minden tájáról. Dumitru Costin, a BNS elnöke arról beszélt: az ukrajnai háború nemcsak emberéleteket követel, hanem a gazdaságban is áldozatokat szed, a növekvő energiaárak miatt munkahelyek is veszélybe kerülnek, a lakosságot a tomboló infláció közepette az elszegényedés fenyegeti.Fotó: Blocul Național Sindical/Facebook

A szakszervezeti tömb petíciójában úgy értékelte: az orosz energiaforrásoktól való függetlenedési törekvések rátevődnek az árliberalizációra, ezek együttes hatása pedig olyan magas energiaárakat eredményez, amelyek sürgős kormányzati beavatkozást igényelnek. Az érdekképviselet beruházásokat sürgetett az energetikai szektorban, ugyanakkor élelmiszerbiztonsági stratégia kidolgozását is követeli a kormánytól, hogy legalább az alapélelmiszerek árát féken lehessen tartani.

A BNS egy másik kérése az, hogy a kormány a hadsereg korszerűsítését használja fel a hazai védelmi ipar újjáélesztésére, és ne a szociális intézkedésektől vonja el a fegyverkezésre fordítandó pénzt.

Marius Budai munkaügyi miniszter kiment a tüntetők közé, és azt ígérte: a kormány megvédi a kiszolgáltatott, nehéz helyzetbe kerülő állampolgárokat, a szociális intézkedésekre pedig az uniós helyreállítási alapból különítenek el forrásokat. A tüntetők a kormány székháza elől a parlament elé vonultak, majd a demonstráció koradélután incidens nélkül véget ért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?