Több száz alumíniumipari dolgozó tüntetésen követelte az energiaárak korlátozását

Több száz alumíniumipari dolgozó tüntetett csütörtökön az Olt megyei Slatinán a megyei prefektúra épülete előtt, követelve az energiaárak korlátozását a nagy, ipari fogyasztók számára is.

Fotó: Alro Slatina Facebook-csoportA román média jelentése szerint mintegy négyszázan vettek részt a tiltakozó megmozduláson. A résztvevők az ország egyetlen alumíniumgyára, az Alro Slatina dolgozói voltak. Az ország legnagyobb energia-felhasználójának számító üzem vezetősége bejelentette a tavalyi év végén, hogy a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt fokozatosan csökkenti a termelést. Az üzem öt elektrolíziscsarnokából kettőt már bezárt, de egy harmadikat is le fog állítani, így csak kettő működik majd. A mintegy 2700 dolgozót foglalkoztató üzem több száz munkást kényszerszabadságra küldött, amely azt jelenti, hogy az alkalmazottak bérük 75 százalékát kapják meg.

A tüntetők elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az Alro nem kap állami támogatást az energiaköltségek fedezésére, és jelezték, féltik munkahelyüket. A dolgozóknak ez volt a negyedik tüntetésük az idén, korábban a kormány épülete előtt is tiltakoztak. A dolgozók érdekeit védő szakszervezetek azzal vádolták meg az energiát termelő és viszonteladó cégeket, hogy mesterségesen magasan tartják az energia árát.

A bukaresti értéktőzsdén jegyzett és az orosz tulajdonú Vimetco nemzetközi csoporthoz tartozó Alro vezetősége közölte, hogy leghamarabb 2023-ban állhat vissza a teljes kapacitású termelés, ha csökkennek az energiaárak.

Kapcsolódók

Kimaradt?