Nem támogatják a szakszervezetek a magánnyugdíj-hozzájárulás mértékének növelését

A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a nyugdíj második pillérének járulék növelése csökkenti az első pillérnek juttatott forrásokat.

A Munkaügyi Minisztérium honlapján közvitára bocsátott sürgősségi rendelet-tervezet szerint 2024 januárjától egy százalékponttal, 3,75 század százalékról 4,75 század százalékra emelkedne a nyugdíj második pilléréhez való hozzájárulás.

A munkavállalók által a nyugdíjalaphoz való 25 százalékos hozzájárulásából a megnövelt százalék miatt több pénz menne a magánalapokhoz. Ennek következtében a munkavállaló által az államhoz befizetett hozzájárulásának százalékos aránya csökkenne. Az Alfa Kartell Országos Szövetséghez tartozó szakszervezetek véleménye szerint az állami nyugdíjakat fogja ez negatívan érinteni és – szerintük – ez diszkriminációt okozhat.Fotó forrása: a nyugdíjpénztár internetes oldala

„A projektet kísérő indoklás azonban nem tartalmaz elemzést az intézkedés hatásáról” – érvelte alá Markos György, az Alfa Kartell Maros megyei szervezetének vezetője. Mint fogalmazott, nem látja ugyanazt a módosítási igyekezetet például az állami nyugdíj (az első pillér) esetében. A nyugdíj második pilléréhez való hozzájárulás növelését Románia a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben (PNRR) szereplő kötelezettségvállalással indokolja, de a kormány nem egyeztetett ezzel kapcsolatban az érintettek képviselőivel – mondta az érdekvédelmi bizalmi. „Miután az állam a teljes járulékot ráterheli a munkavállalóra, nem tudja beszedni az összes nyugdíjjárulékot, sőt könnyítéseket is kínál a munkáltatónak, aki visszatartja a járulékot. A munkaadó ugyanis dönthet úgy is, hogy nem utalja át a járulékot, ezért a munkavállalót megfoszthatják a nyugdíjtól az adott időszakra” – részletezte Markos György.

A szakszervezeti képviselők azzal is vádolják az illetékeseket, hogy a nyugdíj második pillérére vonatkozó törvény megjelenése óta, 14 éven keresztül folyamatosan beszedték a járulékot az adófizetőktől, de a kifizetésre nincs előírás, így ezekből az összegekből nyugdíjban senki sem részesült.

„Amikor a törvény érvénybe lépett, azok, akik 35 év alattiak voltak, kötelezően be kellett fizetniük a nyugdíj második pillérébe a hozzájárulást, ugyanakkor azok, akik 35 év felettiek voltak, választhattak, hogy befizetik a második pillérhez a járulékot vagy sem. A döntő többségük azt választotta, hogy nem fizetik be a nyugdíj második pillérébe a juttatást. Maros megyében csaknem 70 százaléka a biztosított személyeknek befizeti a magánnyugdíjalapba az összeget. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a 142 ezer személyből 99 ezren befizetik a járulékot” – részletezte Eugenia Neagoe, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?