Kettes nyugdíjpillér: 10-ből 9 nyugdíjas az egy összegben történő kifizetést választja

Ezidáig a kettes pillér 64 ezer befizetője ment nyugdíjba.

A kettes nyugdíjpillér 2008-as bevezetése óta körülbelül 64 ezer befizető vonult nyugdíjba 2021 decemberéig. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) tájékoztatása szerint a jogosultak megközelítőleg 90 százaléka egy összegben vette fel a neki járó pénzt, csak minden tizedik választotta a havi részletekben történő folyósítását.Nem szívesen húzzák el a pénz felvételét a befizetők | Fotó: Kis Gábor

A kettes pillér 64 380 nyugdíjba vonult befizetője közül 57 255 kérte egy összegben a neki járó pénzt. Az egyszeri kifizetések értekben 82,6 százalékot tesznek ki a teljes összegből, 566 millió lejt 685 millióból. Ez azt jelenti, hogy a kisebb tőkével rendelkezők hajlamosabbak egy összegben felvenni a pénzüket.

Bár a nyugdíjrendszer megreformálása óta 14 év telt el, még mindig nem létezik egy, a magánnyugdíjak kifizetésére vonatkozó törvény. Az aktuális szabályozás csak a nyugdíjba vonulásig összegyűlt pénz egy összegben történő kifizetését teszi lehetővé vagy a havi részletfizetést, minimum 500 lej értékben, 2-től 60 hónapig terjedő időintervallum alatt. A haszonélvező egy részlet értékét határozhatja meg, aminek alapján az alapkezelő kiszámítja azok számát. Ezen módozatok egyike sem felel a nyugdíj klasszikus meghatározásának, mely élethosszig tartó, havi rendszerességgel történő kifizetéseket feltételez.  

Marius Constantin Budăi munkaügyi miniszter a Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére idén januárban azt közölte, hogy az általa vezetett tárca még dolgozik a jogszabályon. Az ASF azt reagálta a megkeresésre, hogy tanulmányozza a kifizetések módozatait, szem előtt tartva az Európa más országaiban alkalmazott szabályozást.

A kettes nyugdíjpillérnek minden 35 évnél fiatalabb munkavállaló kötelező módon befizetőjévé válik. Jelenleg a bruttó bér 3,75 százaléka folyik be a kettes pillérbe. Hogy a pénz pontosan melyik alapkezelőhöz kerüljön, arról a befizető dönthet, az eljárás részleteiről korábban már írtunk.

A kettes pillérbe befizető majdani nyugdíjasok tőkéje körülbelül 90 milliárd lejt tesz ki, amit az alapkezelők a tőzsdén fialtatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?