Magyar állami kitüntetéseket kaptak háromszéki és brassói személyiségek

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át Sepsiszentgyörgyön három háromszéki és egy brassói személyiségnek. A magas rangú állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Áder János köztársasági elnök adományozta és Tóth László csíkszeredai főkonzul most adta át a díjazottaknak.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Cserey Zoltán Mihály, helytörténész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum volt igazgatója, József Álmos Zoltán, helytörténész, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium nyugalmazott matematikatanára, Hervai Katalin Margit, képzőművész, grafikus, pedagógus, és Nádudvary György Gusztáv Jenő, a Kovászna Megyei Munkaügyi és Társadalomvédelmi Vezérigazgatóság nyugalmazott vezérigazgatója, a Brassói Magyar Dalárda alelnöke.Az első sorban a kitüntetettek és a főkonzul | Fotó: Kovács Zsolt

Tóth László a kitüntetések átadásakor rámutatott: súlyos kihívásokkal tele időszakban élünk amikor nem a hazardírozás, hanem a bölcs és felelős döntések ideje van, és a kitüntetettekhez hasonló személyiségekre van szükség, akik irányt mutatnak és példamutató életpályájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal hozzájárultak a közösség gyarapodásához. Általuk az egész nemzet lett jobb és gazdagabb, fogalmazta meg a főkonzul.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád köszöntőjében kifejtette: az ilyen pillanatokban érezhetjük, hogy az anyaországhoz való kötődés eltéphetetlen és fontos az elmúlt tíz évben megvalósult nemzetegyesítés. „Mindannyian a hazát szolgáljuk” - gratulált a díjazottaknak Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke.

 

Cserey Zoltán Mihály a történelemtudományok és a székelyföldi helytörténeti kutatások területén elért eredményei, valamint a helyi közösséget építő tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést, hangzott el a luadációban, amely szerint ahogyan neve a cserefára utal, történészként egyenes emberi tartása révén maga is tölgyfaember. Hervai Katalin Margit kiváló, érzékeny, egyéni stílusjegyeket hordozó képzőművész és pedagógus, írják a laudációban, a kor lenyomatát örök mementóként láthatjuk és érzékelhetjük művein, melyekkel metafizikus magasságokban emelte az egyéni és közösségi hitet, példamutatást és szenvedést.

József Álmos Zoltán pedagógusi és közösségi tevékenysége, valamint a magyarság múltjának és tárgyi, szellemi értékeinek kutatását és dokumentálását célzó, hiánypótló helytörténeti munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. A laudáció szerint József Álmos azon tanárok közé tartozik, akik az értelmiségre háruló feladatokat minden körülmények között becsülettel teljesítik és hozzájáruljanak környezetük értékeinek feltárásához és terjesztéséhez.

Nádudvary György Gusztáv Jenő a brassói szórványmagyar közösség oszlopos tagjaként végzett szervezői tevékenysége, valamint lelkiismeretes és önzetlen közösségi munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. Laudációja szerint az Erdélyi Kárpát Egyesület brassói  osztályának újjáalapító tagja és egy ideig alelnöke, több mint 25 éve énekel a Brassói Magyar Dalárdában és 2001-től tart ingyenes jogsegélyszolgálatot Brassóban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?