Őshonos gyümölcsfacsemetéket igényelhetnek a sepsiszentgyörgyiek

Háromszéken tíz éve működik az „egy fát a következő nemzedéknek" nevű program. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) idén tavasszal is folytatja a tíz évvel ezelőtt indított faültetőprogramot, és 5000 gyümölcsfacsemetét oszt szét a megye településein, amiből 2000-et ingyen.

Bereczki Kinga, az alapítvány igazgatója felidézte, hogy a 2012-ben azzal a céllal indították a programot, hogy Háromszéken újratelepítsék az egykori gyümölcsösöket, és megmentsék a hagyományos, Erdélyben legalább 150 éve jelen lévő gyümölcsfajtákat. Az elmúlt egy évtized alatt több mint 30 ezer gyümölcsfát osztottak szét és ültettek el Kovászna megyében.

Bereczki Kinga szerint idén Sepsiszentgyörgy önkormányzata partnerként csatlakozott a programhoz, így a megyeszékhelyen tavasszal 1000 facsemetét osztanak szét. A sepsiszentgyörgyi képviselőtestület egy társulási szerződés megkötéséről döntött, eszerint a gyümölcsfacsemeték árának 75 százalékát a helyi önkormányzat, 25 százalékát a HKA állja, azokat ingyen osztják ki az igénylőknek.

A sepsiszentgyörgyiek, akik alma-, meggy-, cseresznye-, körte-, barack- és szilvafacsemetét szeretnének kapni, jelentkezhetnek a városházán vagy a közösségi alapítványnál. Egy személy legtöbb 5 gyümölcsfát igényelhet, ha bizonyítani tudja, hogy van a tulajdonában olyan telek, ami alkalmas a fa elültetésére és vállalja, hogy a csemetéket megfelelően gondozza, és nincs tartozása az önkormányzat felé.

Az igénylést március 24-ig telefonon lehet jelezni a polgármesteri hivatal telefonszámain: a polgármesteri kabinetnek (0267/311–243) vagy a városimázs-irodának (0267/312–000). A facsemetéket március 25. és 31. között előzetes időpontfoglalás alapján a városi kertészettől lehet átvenni.Fotók: Háromszéki Közösségi Alapítvány

Kapcsolódók

Kimaradt?