Több mint hetven gazdának tartottak gyümölcsfametszési ismertetőt a hétvégén Marosvásárhelyen

Gyümölcsfák télvégi fenntartó metszése címmel tartottak metszési bemutatót a hétvégén a Székely Gazdaegyesületek Szervezetének, az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztályának és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának, Kertészmérnöki Tanszékének közreműködésével.

A rendezvényen csaknem 70 gazda és mezőgazdasági szakember vett részt és célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a metszés fontosságára és rendszerességére. Dr. Bandi Attila egyetemi adjunktus A metszés biológiai alapjai és a különböző metszési módszerek néhány alapszabálya címmel részletes előadást tartott az egybegyűlt szakembereknek.

„A metszés során nem mindegy, milyen fáról van szó, ahhoz, hogy megfelelő munkát végezzünk, fontos ismerni a fát, annak tulajdonságait” – nyilatkozta a Maszolnak dr. Bandi Attila. Mint fogalmazott, fontos tudni, hogy fiatalkorú fáról vagy termőfáról van szó. Ha frissen ültetett gyümölcsfa, akkor koronába metszést kell végezni, koronás oltvány esetében az oldalsó elágazásokat, a központi tengelyt, a sudárt kell megfelelő mértékben visszametszeni, míg a termőkorú fák esetében ki kell ritkítani a termőrészeket, gallyakat és a meghagyott termőgallyakon halszálkásan, jobb és bal irányban kiteríteni a különböző termőrészeket – részletezte a szakember.

Fotók: Benedek Huszár Botond

Az előadás mellett gyakorlati bemutatót is tartottak az érdeklődőknek. Mivel az információáradat bőséges, a gazdáknak oda kell figyelniük arra is, honnan gyűjtik be a metszéssel kapcsolatos tudnivalókat – hívta fel a figyelmet dr. Bandi Attila. Hozzátette, érdemes a szakkönyvek, szakfolyóiratok mellett részt venni szakmai rendezvényeken, bemutatókra eljárni, mint amilyent a hétvégén is tartottak, hiszen ez által a gazda gyakorlati, terepi metszésmódszerekkel ismerkedhet és elméleti tudását is bővítheti.

Az eseményről Szabó Árpád, a Székely Gazdaegyesületek Szervezetének alelnöke a Maszolnak elmondta, a cél az volt, hogy olyan ismereteket kapjanak az érdeklődők, amelyeket a mindennapokban is hatékonyan tudnak alkalmazni.

„Az együttműködésünk a Sapientiával több éve kezdődött, tavasszal metszési bemutatókat, tanfolyamokat szerveztünk közösen. Ez nagyon fontos, hiszen nemcsak a kisgazdákat, hanem a nagyobb területen dolgozó gazdálkodókat is érdekli ez a metszési folyamat, érdekükben áll minél több hasznos információt begyűjteni” – fogalmazott Szabó Árpád. Ez például a gyümölcsfatermesztők esetében meghatározhatja a termés minőségét és mennyiségét – tette hozzá a szakember.

Hangsúlyozta, a metszés elég hosszú időszakban zajlik, különféle növények, fák esetében, de a gyümölcsfametszés a márciusi időszakra esik. A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének kezdeményezése az erdélyi gazdák tudásának bővítését segíti, a gazdálkodók olyan ismeretekkel távozhatnak ezekről a bemutatókról, amelyeket online felületekről nem tudnak elsajátítani – közölte az alelnök.

A Székely Gazda Egyesület további tevékenysége közé tartozik a fiatalgazda program, de az egyetemmel való folyamatos együttműködés is, amelynek keretében legközelebb egy növényvédelemről szóló drónbemutatóban gondolkozik az egyesület az egyetem szakembereivel közösen. Eddig hat helyen sikerült ilyen típusú bemutatót tartaniuk, és várhatóan további hasonló bemutatók lesznek egész évben – tudtuk meg Szabó Árpádtól.

Kapcsolódók

Kimaradt?