Agrártudomány az élhető jövőhöz: 17. konferencia a marosvásárhelyi Sapientián

Tizenhetedik alkalommal tartják meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem agrártudományi konferenciáját. Az idei online rendezvény az Agrártudomány az élhető jövőhöz címet viseli.

A rendezvény december pénteken 10 órakor kezdődik, az online felületre húsz perccel a kezdés előtt kell regisztrálni és belépni. A konferencia szervesen csatlakozik az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) főszervezésében történő Magyar Tudomány Napja Erdélyben, „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz” mottójú huszadik fórumához.

„Több mint másfél évtizede a Sapientia EMTE agrár jellegű felsőfokú képzésében veszek részt mint a Kertészmérnöki Tanszék oktatója. Mind a Marosvásárhelyi Karon, mind a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ szakképzéseiben tevékenykedem. Mindkét intézményben kifejtett tevékenységemnek célja az agrárértelmiség utánpótlásának biztosítása, amelyhez a konferencia is hozzájárul” – jelentette ki a Maszolnak dr. Nyárádi Imre-István dékánhelyettes.

Fotók: Sapientia EMTE

„A konferencia célkitűzései közé tartozik megismertetni az agrártudományt mindennapi életünkben, valamint az élhető jövő alakításában betöltött szerepét, szakmai közösség formálása és az együttműködések elősegítése” – nyilatkozta dr. Bíró Boróka-Júlia egyetemi oktató, az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesületének elnöke. Hozzátette, az egyetem prioritásai közé tartozik a fiatalok tudományos érdeklődésének ösztönzése és kutatómunkába való bevonása, a magyar tudományos szaknyelv ápolása, valamint az agráriumot elősegítő interdiszciplinaritás ösztönzése

„A konferencia által úgymond házhoz szállítjuk az agrártudományt. Mivel az esemény online térben zajlik és nyitott mindenki számára, az egyetemen kívüli személyek is csatlakozhatnak, ezáltal is szélesebb hallgatósághoz juthat el ennek az ágazatnak a bemutatása”– közölte kérdésünkre dr. Fazakas Csaba főszervező, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszékének egyetemi adjunktusa.

A rendezvény Pap Andrea, dr. Biró-Janka Béla és dr. Nyárádi Imre-István A fény és különböző serkentőanyagok hatása egyes mentafajok magtételeinek csírázására és terméshozamára című bemutatójával kezdődik, ezt követően dr. Jakab Sámuel egyetemi tanárt honorálja Farkas Zoltán az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztályának képviselője. Az esemény Máté Balázs, drd. Molnár Katalin, dr. Nyárádi Imre-István, dr. Biró-Janka Béla Gyergyószentmiklós térségében felhasznált egyes őszi búza vetőmagtételek minőségi vizsgálata című előadásával zárul. A konferencia teljes programjáról, további előadóiról az egyetem Facebook-oldalán vagy a tanszék honlapján lehet érdeklődni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?