Minőségi oktatást a fogyatékkal élőknek is

Az Alpha Transilvania Alapítvány a Dizabnet Hálózattal közösen elsősorban pedagógusoknak, szakembereknek, szülőknek szervezte Marosvásárhelyen azt a konferenciát a fogyatékkal élő gyerekek oktatásáról, az oktatási rendszerbe történő beilleszkedésükről.

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében alig néhány szülő és néhány szakember jelent meg, pedig a péntek délután elhangzottak hasznosak lehettek volna a pedagógusok és az érintett szülők számára is. Mădălina Turza nem csak elméleti tudnivalókról beszélt, de gyakorlati tanácsokat is adott az iskolai beilleszkedésről, a szülő és tanár, a gyerek és tanár közötti kapcsolatról, az oktatási intézményen belüli elvárásokról, a különleges odafigyelést igénylő gyerekekkel szembeni viselkedésről.

Részletesen ismertette, hogy milyen fizikai, szellemi és lelki elvárásoknak kell megfelelnie a tanintézménynek, miként lehet egy fogyatékkal élő gyereket integrálni egy „normál” iskolába, milyen fizikai, szellemi fogyatékkal élő gyerekek vannak, melyek az sajátos igényeik, hogyan kell azokat kezelni. Azt is elmondta, miként viselkedjenek a pedagógusok, hogyan fogadtassák el a speciális szükségletű gyereket a társaikkal, azok szüleivel, melyek azok a gyakorlatok, amelyek másak az ilyen gyerekekkel szemben.

Arról beszélt a szakember, hogy a fogyatékkal élő gyerekes családok nem kapnak semmilyen figyelmet, amíg a gyerek nem iskolaköteles. Amikor a gyerek hét eves lesz, iskolába kell mennie, a szülő tanácstalan marad, és mivel többnyire ezt hallja, speciális iskolába íratja be a gyereket. Nem ismerik a lehetőségeket, de még a jogaikat sem, nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért, útbaigazításért – hangsúlyozta Mădălina Turza.

A jó iskola, nem csak attól jó, hogy kiváló eredményeket mutat fel, jó statisztikákkal büszkélkedik, hanem számos más, a gyerek számára fontos területen is minőséget képes nyújtani. A jó iskola például együttműködik a szülőkkel, folyamatosan tájékoztatja a gyerek előmeneteléről, tekintetbe veszi a szülő tapasztalatát, hozzáértését is, hiszen ő az, aki a legjobban ismeri a gyerekét – magyarázta az előadó.

A jó iskolában a gyerek jól érzi magát. Hogy ezt hogyan lehet megállapítani? – tette fel a kérdést a szakember, aki azonnal meg is válaszolta: minden szülő tudja, mikor boldog a gyereke, elég, ha csak ránéz az arcára. Ahogy azt is a szülő látja a leginkább, hogy szívesen, jókedvűen megy a gyereke az iskolába, vagy szorong, esetleg megpróbál elmaradni, sír, ideges. „A jó iskola kiszámítható, rendszeres, mindig lehet tudni, hogy mi történik ott” – fogalmazott az előadó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?