Biró Rozália a fogyatékkal élők beilleszkedéséért szólalt fel

A fogyatékkal élőkkel kapcsolatos tévhiteink címmel adott ki politikai nyilatkozatot szerdán Biró Rozália. A szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottságának elnöke március 21-re, a Down-szindróma világnapjára hívta fel a szenátus tagjainak figyelmét, illetve azokra a korlátokra, amelyek megnehezítik a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését.

„A jelenleg érvényben lévő törvényes keretek havi 84 lejes gyermekpénzt biztosítanak a Down-szindrómás gyermekeknek, ez az összeg, úgy gondolom, elkeserítő” – adott hangot elégedetlenségének Biró Rozália. Rámutatott: a súlyos fogyatékkal élő gyermekek számára szakképzett ápoló vagy állami segély választása mellett dönthetnek a törvényes képviselők. Bár a törvénykezési keretek a helyi önkormányzatokat kötelezik arra, hogy helyi költségvetésből biztosítsák a szakképzett ápolók fizetését, mégis számtalan példa igazolja ennek ellenkezőjét – emelte ki a Bihar megyei szenátor.

„Az egyik legfontosabb feladatunk biztosítani a Down-szindrómás gyerekek számára azt, hogy szakképesítést szerezhessenek és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek: az önbizalmuk növelésével, az integrált nevelés alkalmazásával, megfelelő fejlesztéssel, a családoknak megítélt állami juttatások növelésével, valamint az élhető életkörülmények megteremtésével segíthetünk abban, hogy a fogyatékkal élők sikeresen beilleszkedjenek a családi- és közösségi életbe” – összegzett az RMDSZ Bihar megyei szenátora.

Kimaradt?