Hátrányos helyzetű fiatalokon segítenek Maros megyében

Dicsőszentmártoni és marosvásárhelyi hátrányos helyzetű fiatalok képzésére, az elhelyezkedéshez szükséges kompetenciák elsajátítására indít programot az Alpha Transilvana Alapítvány, amely Siker és önállóság című, 2014-ben benyújtott projektjét ismertette az újságírók előtt.

Az uniós pályázat értéke 390 ezer euró.

A 2015. márciusa és 2016. áprilisa közötti időszakban zajló program 180 hátrányos helyzetű fiatalnak nyújt segítséget, köztük 80 roma fiatalnak, olyanoknak, akik nem jártak iskolába, vagy nem sajátították el azokat a képességeket, amelyek egy munkahely betöltéséhez nélkülözhetetlenek.

Az Alpha Transilvana a projekt során a Divers és a Buckner alapítványokkal működik együtt, valamennyinek nagy tapasztalata van a hátrányos fiatalokkal történő foglalkozások terén. A júniusban kezdődő programról Koreck Mária, a Divers és Dacian Moldovan, a Buckner alapítvány vezetője, valamint Banga Erzsébet projektmenedzser beszélt.

A célcsoportot önálló életre nevelik, írni-olvasni tanítják őket, olyan szabadidős tevékenységeket szerveznek számukra, amelyek szintén a képességeik fejlesztését szolgálják. A projekt része annak a 65 önkéntesnek a felkészítése is, akik az elkövetkezendő tíz hónap alatt részt vesznek a fiatalok oktatásában és nevelésében, a szülők és hozzátartozók tájékoztatásában, tanácsadásban. 

Ezen kívül tíz marosvásárhelyi és hét dicsőszentmártoni iskolában folytatnak kampányt A tanuló biztonsága címmel, amely során a fiatalkori bűnözés és az áldozattá válás megelőzését hangsúlyozzák. A program utolsó, befejező részét képezi az a tanulmány, amelyet a tapasztalataik, a fiatalok szükségleteinek feltérképezésének alapján készítenek el.

Banga Erzsébet projektmenedzser elmondta, az első négy hónap a felkészülésre, az oktatási-nevelési eszközök beszerzéséhez, a program résztvevőinek a kiválogatására, a helyszín berendezésére szükséges. A roma fiatalokat Marosvásárhelyről és Dicsőszentmártonból a Divers és a Buckner alapítványok együttműködésével, a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetűeket az Alpha Transilvana saját nyilvántartásából választják ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?