Akkreditálták a magyar nyelvű agrármérnöki képzést Sepsiszentgyörgyön

A harmadik sikeresen végző évfolyam után a napokban akkreditálták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakát, jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Nyárádi István.

Az egyetem dékánhelyettese, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója meggyőződését fejezte ki, hogy a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) akkreditálása által megnő a közösség bizalma is a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi agrármérnöki képzése iránt, illetve terveik között szerepel, hogy 2024-ig elnyerjék az önálló státust.

Nyárádi István felidézte, hogy Erdély egyetlen magyar nyelvű agrármérnöki szakát Sepsiszentgyörgyön 2015-ben indították és törvény szerint a második végzős évfolyam után lehet benyújtani az akkreditációs kérelmet, amit tavaly decemberben meg is tettek. A szakhatósági vizsgálat február 16–18. között zajlott a helyszínen és az ARACIS február 27-én teljes bizalmi minősítéssel akkreditálta a szakot. Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a lehetséges leghosszabb időtartam, azaz öt év múlva lesz az újabb időszakos ellenőrzés.

A Maszol érdeklődésére az igazgató elmondta: a sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakon 2019-ben államvizsgázott az első évfolyam és a 15 hallgató közül 11-en szereztek oklevelet, a többiek a következő évfolyammal vizsgáztak sikeresen, így 2020-ban további 10 hallgató szerzett diplomát és tavaly 9 diák államvizsgázott sikeresen. A tanulmányi központ igazgatója szerint az a legfontosabb, hogy végzőseik többsége a szakmában dolgozik. A tavalyi végzősök közül csak 30 százalék helyezkedett el az agrárium területén, ennek oka, hogy közülük többen továbbtanulnak.Nyárádi István dékánhelyettes | Fotó: Kovács Zsolt

Az agrármérnöki szakon jelenleg 38 tanár oktat, míg a 2018-ban indított erdőmérnöki szakon 15 oktató dolgozik, ott a tanári kar folyamatosan bővül és ott is készülnek az akkreditáció megszerzésére. Nyárádi István szerint az is cél, hogy diákjaik közül kineveljék az oktatókat, ám többéves folyamat, amíg hallgatóik megszerzik a doktori fokozatot.

Nyárádi István érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy a Sapientia egyetem agrármérnöki szaka több tízhektárnyi tangazdasággal is rendelkezik, amely három pilléren működik. Egyrészt az egyetem Csíki utcai székhelyének belső udvarán, egyhektáros területen vannak tankertek, fóliasátor. Ennek főként szemléltető szerepe van és a laboratóriumi elemzésekhez szükséges növényeket biztosítja.

Emellett 11 hektáros területet van egyrészt a város Csíkszereda felőli kijárata mellett a jövendőbeli egyetemi campus területén, illetve egy kisebb terület a Csíki negyedben, ezeket a diákok és tanárok közösen művelik meg az egyetem tulajdonában lévő gazdag gépparkkal. A harmadik pillér pedig a Sapientia Alapítvány több mint 100 hektáros területe, amit egy magán mezőgazdász vállalkozó bérel, és korszerű technológiával gazdálkodik, ám a szerződés értelmében az egyetemnek teljes rálátása van a folyamatra. Az erdőmérnöki szaknak pedig több mint 10 hektár saját erdője van, de a közbirtokossági erdőkben is gyakorlatoznak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?