A mítoszok világába kalauzol a Sapientia legújabb podcastja

A mitikus minták gyakran gyanútlanul ott rejlenek hétköznapi cselekvéseink mögött is, és meghatározzák lépéseinket. Erről szól a Sapientia EMTE legújabb podcastja.

A Sapientia Podcast legújabb részben dr. Mihály Vilma-Irén, egyetemi adjunktus és dr. Hubbes László-Attila, egyetemi docens beszélgetésük során elkalauzolják hallgatóikat a mítoszok világába. Az adás során igyekeznek rávilágítani arra a kérdésre, hogy miként értelmezhető a mítosz egykor és ma.

„A ma embere a hétköznapokban laikusan, ha a mítoszokról beszél, akkor elsősorban a régi történetekre, a görög és római mítoszokra gondol, vagy gyakran a szót a mese, a fikció szinonimájaként használja. A mítoszok, a mitikus történetek a kezdetektől jelenünkig átszövik a legkülönbözőbb élettereket, a történeteket, a mentalitást” – fogalmaztak az adás beharangozójában.

Mint kifejtették: a mitikus történetekkel és hőseikkel nemcsak az irodalomban, a filmvásznon vagy a számítógépes játékokban találkozhatunk, hanem a mitikus minták gyakran gyanútlanul ott rejlenek hétköznapi cselekvéseink mögött is és meghatározzák lépéseinket. Így a politikai választások, tüntetések, gazdasági folyamatok, válságok, háborús helyzetek, terrorcselekmények, csodatermékeket hirdető reklámok, álhírek mind, mind átvitt értelemben mitikus történeteknek számítanak – állítják a műsor készítői. A teljes rész elérhető az egyetem Spotify-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?