A húszéves Sapientia-egyetemet ünnepelték Csíkszeredában

Kétnapos rendezvénnyel ünnepelték a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának huszadik évfordulóját Csíkszeredában. Szombaton kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel, míg vasárnap díszünnepséggel és díjátadásokkal ünnepelték a magyar nyelvű magánegyetem jubileumát.

Húsz évvel ezelőtt, 2001. október 3-án kezdte el tanulmányait az első évfolyam a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Ezen a dátumon 2012 óta szervezik meg minden évben az Egyetem Napját. Az idei ünnepség első napján, szombaton az egyetem munkatársai és diákjai mellett a városlakókat is várták az egyetem parkolójába. Bemutatták az intézmény nevét viselő jégkorong-csapat 2021/2022-es keretét, majd a Smoothnoise, Szabó Balázs és Bandája és DJ Venom muzsikájára bulizhatott a közönség.

Vasárnap az egyetem nagyaulájában gyűlt össze az felsőoktatási intézmény vezetősége, világi és egyházi elöljárók, politikusok, hogy köszöntsék a húszéves egyetemet.

Elsőként Tonk Márton rektor köszöntötte a megjelenteket. Az egyetemi vezető visszatekintett a Sapientia alapítását megelőző évekre, majd felidézte az egyetem létrehozásában címszerepet vállalókat, de megemlítette a „fejcsóválókat, kétkedőket” és az „ellendrukkereket” is. Tonk Márton elmondta: az elmúlt 30 év romániai magyarságot érintő legfontosabb történései között helyet kapott a Sapientia megalapítása is.Tonk Márton | Fotók: Gönczy Tamás/RMDSZ

„Ma már a Romániában magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatók egynegyede a Sapientián, egyharmada pedig az önálló magánegyetemi hálózatban tanul. A nemzetközi rangsorokban Románia mintegy 100 jegyzett egyeteme közül 20 év működés után a Sapientia a huszadik hely körül áll rangos állami egyetemeket utasítva maga mögé. És persze, nincs szándékunk itt megállni” – emelte ki a rektor. Hozzátette: A Sapientia és az önálló magyar felsőoktatás kérdése ma már vitán felüli közösségi ügy, egy sorban a legfontosabb kihívásokkal, mint a gyermekvállalás, a család, a gazdaságélénkítés.

A magyar kormány részéről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte az ünneplőket. „Most, 2021-ben nincs olyan nap a Kárpát-medencében, amikor ne ünnepelhetnénk együtt egy óvoda, iskola, templom, művelődési ház, sportlétesítmény, vagy más magyar közösségi tér megújítását, létrehozását. Érdemes minden egyes alkalommal végiggondolnunk ennek jelentőségét, vagyis azt, mindezek milyen mindennapi kérdésekre adnak választ” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: az egyetem alapításáért, fenntartásáért folytatott küzdelem nem volt hiábavaló, a Sapientia versenyképességével, minőségével mind a román, mind pedig a Kárpát-medencei egységes magyar oktatási térben megkerülhetetlenné vált, kivívta magának a megfelelő helyet.Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, az RMDSZ miniszterelnök-helyettese kiemelte: Erdélyben az egyetem alapítás vissza-visszatérő tevékenység. „A tündérkertben ártó szellemek is élnek, akikkel évszázadok óta folyamatosan harcolni kell minden intézményünkért. A mostani ünnep azt mutatja azonban, hogy az erdélyi magyar közösség elmúlt húsz évének egyik legmerészebb és legnagyobb vállalkozását, az önálló magyar egyetem létrehozását az ellenünk munkálkodó szellemek sem tudták meggátolni. A Sapientia sikertörténet lett erős közösséggel, iránymutató értelmiségiekkel, akik képesek önállóan gondolkodni, véleményt formálni, és a kritikai gondolkodást sem tartják ördögtől valónak. Köszönet ezért a munkáért még egyszer!” – fogalmazott a politikus.

Kiemelte: a kormányprogram kialakításakor kitértek arra is, hogy az állami költségvetésből magánegyetemek is kaphassanak finanszírozást. Megemlítette: a kormánykoalícióban kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy erre szükség van, de úgy gondolja: meggyőzhetők az ellenzők. „A Sapientia egyetem megérdemli, többszörösen bebizonyította, hogy a román állami költségvetési forrásokra is nem csak igényt tarthat, hanem jogosultságot is kell kapnia” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke visszaemlékezett az erdélyi magyar felsőoktatás történetére. „Különböző korokban megfogalmazódott az az igény, hogy anyanyelvi felsőoktatás nélkül nem lehet Erdélyben teljes életet élni” – emelte ki az egyházi vezető. A püspök köszöntője végén megáldotta a Sapientia új tanévére átépített, modernizált épületét is.

A jubileumi ünnepség utolsó momentumaként díjakat adtak át az egyetem múltjában és jelenében meghatározó személyiségeknek. Bocskai István-díjban részesült Dr. Dávid László egyetemi tanár, az egyetem volt rektora. A Sapientia vezetőtanácsa Dr. Szendrő Péternek, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökének doctor honoris causa címet, Dr. Jakab Sámuelnek pedig tiszteletbeli professzor címet adományozott. A Sapientia kiváló oktatója díjat Dr. Máthé István docens kapta.

Kapcsolódók

Kimaradt?