banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Recept a sikerhez – huszadik tanévét indítja a csíkszeredai Sapientia

Újra személyes jelenléttel történhet az oktatás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán az ősszel induló 2021–2022-es tanévben. A kívül belül megújult intézménybe a beiratkozás július 12. és 21. között zajlik, az oktatáson való részvételnek nem feltétele az oltási igazolás, ám a beoltott diákok előnyt élvezhetnek a kollégiumi helyek kiosztásánál.

A napokban zárul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának felvételi tájékoztató kampánya. Az egyetemi beiratkozásról, a képzésekről sajtótájékoztatón számolt be az intézmény vezetősége kedden Csíkszeredában. Amint Pap Levente dékánhelyettes elmondta: az éves felvételi tájékoztató kampány végéhez közeledik az egyetem, amelyet hagyományosan egy filmmel zárnak le.

„Ebben a filmben összegezzük az üzenetünket, a koncepciónkat, és bemutatjuk az oktatási kínálatunkat. Idén hosszabb kampányt zárunk le, a három esztendővel ezelőtt elindított A tudomány íze elnevezésű projekt-sorozatot” – emelte ki a vezető. Pap Levente megjegyezte: az egyetem október 3-án ünnepli alapításának 20 éves évfordulóját.

Lázár Ede, az egyetem dékánja beszámolt arról, hogy a Sapientia csíkszeredai karán nem változott az elmúlt évekhez képest a képzési kínálat. „Négy területen: gazdasági, humán, társadalom és mérnök szakokon kínálunk 13 alapképzést és 5 mesterképzést. Ez összesen 322 tandíjmentes és 249 tandíjas helyet jelent. A tandíj értéke továbbra is 250 euró egy tanévre, ez évek óta nem változott. A mesterképzéseken 500 euró a tandíj továbbra is” – sorolta a dékán.

Újdonságot jelentene a képzési kínálatban a sepsiszentgyörgyi helyszínen indítandó testnevelés és sport szak edzőképző szaka. Az új képzésnek két hete történt meg az akkreditációs felmérése és jelenleg várják ennek eredményét. Jó esetben az őszi pótfelvételi időszakában lehet majd jelentkezni erre a szakra, amely a csíkszeredai kar gondozásában működik majd, tudtuk meg.

Megnyílik a kollégium

Az egyetemre a jelentkezés továbbra is online formában történik július 12. és 21. között. „A rendszer rugalmas, mindenki nyugodtan regisztráljon és akár a későbbiekben is feltöltheti a szükséges iratokat. Az eredményeket július 23-án függesztjük ki, a beiratkozás során lehet majd az adatokat pontosítani” – emelte ki Lázár Ede.

Az egyetem szándéka szerint ősztől teljes egészében jelenléti oktatás zajlik, amely a kollégium megnyitását is feltételezi. A kollégiumi férőhelyek száma bővült, 300 fő elhelyezése megoldott, ami azt jelenti, hogy az igények 90-95 százalékát ki tudják elégíteni, hangzott el. „Biztosan nem lesz elvárás és feltétel az oltási bizonylat, de örülnénk, ha a hallgatóink minél nagyobb számban oltatnák be magukat. Lehet, hogy ez akár a kollégiumi jelentkezésnél is előnyt fog jelenteni” – mutatott rá a dékán. Hozzáfűzte: az egyetem oktatói csaknem 100 százalékban megkapták az oltást.

Egyelőre nem indul ápolóképzés

A korábban bejelentett felsőfokú ápolóképzéssel kapcsolatosan a Maszol érdeklődésére Lázár Ede elmondta: a budapesti Semmelweis Egyetem kezdeményezésére jönne létre a csíkszeredai karon. Mint arról a dékán beszámolt: bár jól haladtak az akkreditációs iratok előkészítésével, végül a folyamat elakadt. A szak ősszel biztosan nem fog elindulni, az egyetem vezetőségének reményei szerint egy év múlva talán sikerülhet elkezdeni a képzést. „Ezt kifejezetten sajnáljuk. Láttuk a helyi érdeklődést, ennek a jelentőségét az itteni társadalomban. Reméljük, a finanszírozási és akkreditációs kérdések a jövőben megoldódnak” – fűzte hozzá.

A keddi eseményen a sajtó képviselői megismerkedhettek az egyetem felújított épületével. Mint elhangzott: az egyetemi oktatás megkezdésére a 2018-ban elkezdett épületrekonstrukció főbb munkálatai befejeződnek. A kivitelezés első szakasza egyébként már 2014-ben elkezdődött. „Több fázisban történt a felújítás. Számítottunk arra, hogy nehéz lesz a működés alatt elvégezni a munkát. A cél az volt, hogy a korábbi szállodai jelleget funkcionalitásában és megjelenésében is korszerű egyetemmé alakítsuk át” – emelte ki Lázár Ede.

Bodor Zsolt dékánhelyettes az építkezés részleteivel kapcsolatosan elmondta: a felújításnak a legvégső szakaszába értek. „A munkálatok bel- és kültéri átalakításokkal is jártak. Áthelyeztük a főbejáratot, de kiemelhetem a tetőtér beépítését is, ami több mint 800 négyzetméter hasznos felületet jelent. Bővült és megújult a nagy előadóterem, ahol több mint 180 személyt tudunk fogadni. A bentlakásban 90 szoba áll a diákok rendelkezésére, amiből 70 három-, a többi négyágyas. Minden szoba saját fürdővel rendelkezik, szintenként konyha és mosási lehetőség is van” – részletezte Bodor Zsolt. A felújítások utolsó három éves szakasza mintegy 4,5 millió euróba került és teljes egészében magyar állami finanszírozásból valósult meg – tette hozzá.

A sajtóeseményen bemutatták a Sapientia idei felvételi kampánylezáró filmjét. Az alkotás készítője, Köllő Ildikó elmondta: az egyperces kampányfilm a „recept a sikerhez” tematikát járja körbe. „A recepthez szükséges hozzávalók különböző kreatív módon jelennek meg a film különböző jeleneteiben és fogódzót adnak a friss diákoknak a sikeres egyetemi évekhez” – emelte ki az alkotó.

(Borítókép: a Sapientia felújított csíkszeredai épülete | a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?