banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Több tízezer őshonos gyümölcsfát telepítettek vissza Háromszéken

A szerző felvételeKözel 30 ezer gyümölcsfa csemetét osztott szét az elmúlt években a Háromszék Közösségi Alapítvány (HKA) az „Egy fa a jövő nemzedéknek” nevű program keretében.

A 2012-ben elindított projekt célja az őshonos gyümölcsfák visszatelepítése és a tervek szerint tíz év alatt tudják lefedni az egész megyét őshonos gyümölcsfa csemetékkel.

Berecki Kinga a HKA ügyvezetője szerint az ambiciózus program keretében szeretnék elérni 40 ezer ingyenesen kiosztott facsemetét. Idén Kovászna megye több településén 5 ezer őshonos gyümölcsfát adtak át azoknak, akik vállalták, hogy elültetik és gondozzák ezeket. A program jövő évben is folytatódik. A civil szervezeti vezető szerint az akció kezdete óta folyamatosan növekszik az igény a facsemeték iránt ezért előfordult már az is, hogy az ingyenesen kiosztott csemeték mellett pénzért is igényeltek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány ez esetben beszerzési áron adta tovább az általa is megvásárolt fákat.

A kezdeményezők abból a felismerésből indították az „Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékéért” programot, hogy Háromszéken az 1960-as évekig szinte minden vidéki iskola vagy templomkert mellett kiterjedt gyümölcsösök voltak, ahol a gyerekek megtanulhatták, hogyan ültessék és gondozzák és azt, hogy milyen fajták jellemzőek a vidékre. Ezek a gyümölcsösök közben kivesztek, ugyanúgy, mint ez a nonformális oktatási, nevelési módja a gyerekeknek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány azt a gyümölcsfa fajtát tekinti őshonosnak, amely legalább 150 éve jelen van Erdélyben, mutatott rá Berecki Kinga.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?