banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Több ezer őshonos gyümölcsfát ültettek Háromszéken

Visszatelepítik a háromszéki falvakba az eltűnőben lévő őshonos gyümölcsfákat. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) idén is folytatja a két éve elkezdett őshonos gyümölcsfa ültető akcióját, ebben a hónapban 2600 facsemetét osztottak szét több Kovászna megyei faluban.

Az „Egy fa a jövő nemzedéknek” programban idén Árkos, Barátos, Kézdi-Polyán, Szitabodza, Vargyas, Torja és Zalánpatak lakói kaptak adományba, családonként három őshonos gyümölcsfa-csemetét.

Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezetője szerint azért tartották fontosnak a program elindítását, mert sok háromszéki gyümölcsös kiöregedett, és az őshonos fajokat kiszorították az idegen gyümölcsfák, ezért támogatják a hagyományos gyümölcsök újratelepítését, ugyanakkor népszerűsítik az egészséges táplálkozást és a természethez való felelősségteljes viszonyulást.

Háromszéken az 1960-as évekig szinte minden vidéki iskola vagy templomkert mellett kiterjedt gyümölcsösök voltak, ahol a gyerekek megtanulhatták hogyan ültessék, gondozzák ezeket a fákat, milyen fajták jellemzőek erre a vidékre. Ezek a gyümölcsösök közben kivesztek, több őshonos fajta eltűnt, az alapítvány ezt a folyamatot szeretné visszafordítani – mondta Bereczki Kinga.

A program támogatására a Háromszéki Közösségi Alapítvány saját faiskolát hozott létre Köröspatakon, a számításaik szerint tíz év alatt tudják az egész Kovászna megyét lefödni őshonos gyümölcsfa csemetékkel. Ezidő alatt mintegy 15.000 fát osztanának szét.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?