Több ezer őshonos gyümölcsfát osztottak szét Háromszéken

Közel 4000 őshonos gyümölcsfacsemetét osztottak szét a háromszéki falvakban.

Sikerrel zárult az „Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének” program, idén is több ezer őshonos gyümölcsfával gazdagodtak a háromszéki vidéki családok. Tíz falu - Lemhény, Nyújtód, Zabola, Gidófalva, Olasztelek, Miklósvár, Magyarhermány, Haraly, Szitabodza és Zágonbárkány - kapott összesen 3800 facsemetét.

A szétosztást civil szervezetek és a polgármesteri hivatalok segítették. Többféle alma, szilva, körte, birs és meggy fajtából lehetett válogatni, összesen 28 féléből. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ügyvezetője, Bereczki Kinga értékelte, hogy az általuk felajánlott facsemete mennyiség mellé a nagyszámú igénylést látva a helyi önkormányzatok, partner szervezetek is önrészt vállaltak. Az őshonos gyümölcsfa csemetéket Nagyenyed mellől, Felvincről és Székelyudvarhelyről, megbízható forrásból vásárolták meg.

A facsemete vásárlásokat a közösségi kártya alapból finanszírozták, mondta Bereczki Kinga, aki emlékeztetett, hogy az 1960-as évekig még elterjedtek voltak gyümölcsösök a vidéki iskolák és templomok kertjeiben, így a gyerekek megtanulhatták a fák gondozását. Időközben viszont ezek a gyümölcsösök megszűntek, több őshonos gyümölcsfa is eltűnt. Az „Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének” program célja, hogy visszatelepítsék az őshonos fafajtákat Háromszékre, erősítsék a családi gazdaságokat és népszerűsítsék az egészséges táplálkozást.

Kapcsolódók

Kimaradt?