Régi épületből korszerű bölcsőde és óvoda valósult meg Uzonban

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának köszönhetően a háromszéki Uzonban is növelik a bölcsődébe és óvodába járó gyerekek számát, miután az egykori református felekezeti iskola épületét sikerült felújítani.

A felújított épület | Fotók: Kocsis B. JánosAz ingatlant vasárnap hálaadó istentisztelet keretében adta át Potápi Árpád János magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Brendus Réka, az államtitkárság erdélyi főosztályának vezetője.

Potápi felidézte, hogy a magyar kormány 2016 végén indította el a Kárpát-medencei óvodaépítési programját, és Uzon önkormányzata gyorsan élt a lehetőséggel s igényelt finanszírozást. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar kormány támogatásával mindeddig 179 új óvodát építettek és 790-et újítottak fel a Kárpát-medencében. Erdélyben eddig 103 óvoda épült és 376 újult meg, és ezek száma egyre növekszik.

Erdélyben az óvodaépítési programot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) koordinálja. A program keretében nemcsak ingatlanokat építenek vagy újítanak fel, hanem azokat korszerű eszközökkel fel is szerelik és játszóteret alakítanak ki. Az a cél, hogy szerte a Kárpát-medencében mintegy 60 ezer magyar gyereket vonzanak be az óvodákba, beleértve a vegyes házasságokban született gyerekeket is, hogy ők is megismerjék a magyar nyelvet és kultúrát. Potápi Árpád János ugyanakkor rámutatott: április 3-án, Magyarországon sorsdöntő választások lesznek, melynek egyik tétje a nemzetpolitika folytatása.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor az uzoni bölcsőde és óvoda átadásakor felidézte, hogy „a magyar nemzet 10-12 éve talpra állt”, azóta „egyenesebb a gerinc és több levegő kerül a tüdőbe”. „Jó, hogy van egy olyan magyar kormány, amelyikre számíthatunk, és amelyik számíthat ránk, székelyekre” – összegzett Tamás Sándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?