Down-szindrómás óvodások fejlesztőközpontját adták át Sepsiszentgyörgyön

Down-szindrómával élő óvodás gyermekek fejlesztőközpontját adták át pénteken Sepsiszentgyörgyön, a létesítményt a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház építette a magyar kormány támogatásával.

Az Irgalmas Samaritánus Keresztyén Oktatási Központ 25, Down-szindrómával élő óvodás gyerek számára biztosít ellátást, korai fejlesztést és számos délelőtti és délutáni foglakozást. A 414 négyzetméteres hasznos területű oktatási központ összértéke 111 millió forint.Fotók: MTI/Kátai Edit

Az avatóünnepségen Adorjáni Dezső evangélikus püspök a szintén lelkész nagyapja virágnemesítő szenvedélyéről beszélt. Elmondta: a nagyapja által nevelt virágpalánták között volt pár ládával, amelyek különös gondozást igényeltek. Ezeket tartotta a legértékesebbeknek. „Ilyen különleges igényű embervirág-palánták kertjét, óvodáját adjuk ma át. A gyerekek szépek, különlegesek, kiemelt figyelmet, több szeretetet igényelnek" – fogalmazott a püspök.

Az egyházi elöljáró köszönetet mondott a magyar kormány illetékeseinek azért, hogy kivételt tettek, és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megépíthették Erdély különleges nevelést igénylő gyermekeinek az első magyar óvodáját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Grezsa István, az óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos köszöntésében elmondta: a program keretében a sepsiszentgyörgyi az egyetlen óvoda, amelyet értelmi fogyatékos gyermekeknek építettek. Úgy vélte: indokolt volt az intézmény létrehozása, mert látják, hogy a határon túli magyar közösségekben hiányoznak a hasonló intézmények. A miniszteri biztos hozzátette: az épülő óvodák mind Bethlen Gábor gondolatának a jegyében születtek. Erdély fejedelme mondta: tegyünk meg mindent, amit meg lehet. Örömtelinek tekintette, hogy Magyarországnak ma már lehetősége van arra, hogy tegyen a határon túli közösségekért.

Az ünnepségen Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter arról beszélt, hogy a sepsiszentgyörgyi óvodába beiratkozó gyermekeknek szükségük van a segítségre. Hozzátette: miniszterként is a lehetőségek teremtését tekinti feladatának, hogy a ma felnövekvő generáció jobb körülmények között sportolhasson, mint az ő generációja.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt hangsúlyozta köszöntésében, hogy a közösség erejét mindig a leggyengébb láncszem ereje mutatja meg. „A mai avatással ezeket a láncszemeket erősítjük" – jelentette ki. Az elöljáró azt is bejelentette, hogy az evangélikus egyház kérésére az önkormányzat megvásárolta a szomszédos telket és épületeket, és át fogja adni az egyháznak, hogy lehessen bővíteni az intézményt.

Kapcsolódók

Kimaradt?