FRISSÍTVE – Átadták a magyar kormány támogatásával épült aradi magyar bölcsődét

FRISSÍTVE: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Grezsa István, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztosa jelenlétében adtak át kedd délben a magyar kormány támogatásával épült új magyar óvodát Aradon.

A kisgyerekes családok igényét elégítettr ki ezzel a magyar kormány és az építkezés lebonyolítását magára vállaló református egyház, eddig ugyanis Aradon nem volt magyar bölcsőde.

Az új oktatási intézmény egy óvodai és két bölcsődei csoportnak, összesen mintegy 60 magyar gyereknek nyújt majd ősztől kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. Bár egyházi építésű intézmény, közoktatási célokat fog szolgálni: a Csiky Gergely Főgimnázium szervezeti egységében, az iskolához tartozó Kincskereső óvoda tagozataként működik majd, és az önkormányzat fedezi a működési költségeket.

Az 1500 négyzetméteres telek az iskola bentlakásának tőszomszédságában található, az új épület hasznos területe 722 négyzetméter, a beruházás értéke 280 millió forint.

Az Arad-belvárosi református templomban tartott keddi óvoda- és bölcsődeavató ünnepségen Csűry István püspök a jövendő pillérének nevezte az új intézményt, ahol a gyermekeket arra nevelik, hogy családalapítást vállaló, nemzetükhöz, hitükhöz ragaszkodó felnőttekké váljanak.Csűrí István református püspök | A szerző felvételei

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos üdvözlő beszédében elmondta: a magyarságot istenhez, családhoz és hazához való ragaszkodása őrizte meg történelme során, és a 21. században is azt tartja modernnek, ami hagyományos. Hozzátette: a megmaradást szolgálja az öt éve indult óvodafejlesztési program, amelynek keretében a magyar kormány 179 új óvoda és bölcsőde felépítését, 713 intézmény felújítását támogatta szerte a Kárpát-medencében, ezt szolgálja a 400 újonnan kialakított játszótér, és az a több mint 1500 játéksarok, amelyeket azokba az óvodákba küldtek, ahova még magyar gyermekek járnak.

A miniszeri biztos hangsúlyozta: kiemelt helyszíne az óvodaprogramnak minden nagyvárosi szórványközösség, ahol fokozott az asszimiláció veszélye. Rámutatott: „az iparvárossá duzzasztott” Aradon nem volt eddig magyar bölcsőde, az új intézménnyel pedig minda a magyar, mind a vegyes családok gyermekei számára lehetőséget biztosítanak az anyanyelv megőrzésére.Grezsa István, Csűry István, Tóth Csaba Arad megyei prefektus és Bognár Levente vágta át a szalagot

Bognár Levente RMDSZ-es önkormányzati képviselő, volt alpolgármester a városvezetés üdvözletét és garanciáit tolmácsolta beszédében: bár az önkormányzati intézményekben közel harminc százalékos leépítés lesz, az új bölcsőde megkapja az igényel hat új állást, hogy megkezdhesse működését, és közoktatási intézményként a neki járó költségvetési támogatás is biztosítva lesz. Bognár szerint „szimbolikus hely” az új bölcsőde és a római katolikus egyház tulajdonában lévő régi kollégiumi épület, hiszen azzal, hogy egymás mellett találhatók „sajátos szombiózist” alakítottak ki, és megoldást találtak arra a problémára, hogy eddig a bentlakás udvara csak az éppelete át volt megközelíthető, de most már akár haszongépjárművel is behajthatnak az udvarra.Új, kétszintes épületben várják ősztől a bölcsődéseket és a Kincskereső óvoda kiscsoportját

Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója elmondta: nagy igény volt már a bölcsődére, mert bár a Kincskereső óvodában az alsó korhatár alatt is vettek be gyerekeket, az utóbbi években helyhiány miatt már kénytelenek voltak visszautasítani családokat. A kisgyerekes családok számára nagy segítségnek nevezte a bölcsődét, és hozzátette, hogy már dolgoznak azon, hogy szeptemberben megfelelő számú és képesítésű alkalmazottal kezdje meg működését az intézmény.

Hálóterem kiságyakkal Áldás a szalagvágás előtt Az óvodások műsorral készültek a meghívottaknak A berendezés is vadonatúj Épületbejárás

Kapcsolódók

Kimaradt?