Magyar állami támogatással felújított óvodát adtak át Csíkszeredában

A magyar állam támogatásával megnagyobbított és felújított óvodát avattak Csíkszeredában kedden, a pedagógusok világnapján. A bővítés és felújítás mintegy 2,15 millió lejbe került.

A csíkszeredai Kis herceg hosszú programos óvoda épületére 555 négyzetméter hasznos felületű új szintet építettek, így az épület 250 gyermek ellátására vált alkalmassá. Az intézményt egy új szint ráépítésével bővítették, ugyanakkor átszínezték a teljes homlokzatot, és az épületet füstjelző berendezéssel szerelték fel. A munkálatok elvégzésében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) volt a magyar állam partnere, a beruházás értéke közel 2,15 millió lejt tett ki.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepségen mondott beszédében kijelentette: az óvodafejlesztési program a gazdaságfejlesztési program mellett Trianon óta a legnagyobb méretű rendszerszintű nemzetpolitikai beavatkozás a Kárpát-medencében. Megjegyezte: a program keretében Erdélyben 103 új óvoda épül, és 376 óvodát újítanak fel, emellett játszótereket, fejlesztő játékokat adnak át az óvodáknak, és képzést nyújtanak az óvodapedagógusoknak.

„Amit itt látunk, az a jövő. A benne zajló oktatás a gyerekeinknek adja meg azt az indulást, ami életpályára helyezi őket. Anyanyelvi oktatásunk egyik alapja az óvodai oktatás" – fogalmazott az átadó ünnepségen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Az elöljáró köszönetet mondott a hargitai megyeszékhelyen dolgozó pedagógusoknak elkötelezett munkavégzésükért.

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a szövetség céljaként említette a magyar családokban nevelkedő óvodás gyermekek segítését abban, hogy minél jobb oktatási környezetben tanulhassanak, minél képzettebb szakemberek felügyelete mellett. Megjegyezte: az RMPSZ koordinálásával 64 óvoda, bölcsőde épült vagy újult meg, 221 játszótér létesült, és 236 fejlesztési csomag jutott erdélyi óvodákba. Hasonlóan fontosnak tartotta azt, hogy az 1070 erdélyi óvodában tevékenykedő magyar pedagógusok közül több mint 2300-an vehettek részt a szövetség által szervezett képzéseken.

A csíkszeredai avatóünnepséget a Kis herceg óvodában tanuló, népviseletbe öltözött gyermekek előadása, az épület egyházi megáldása és a szalagvágás zárta.

(Borítókép: Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége)

Kapcsolódók

Kimaradt?