Magyar állami támogatással felújított óvodákat avattak Kalotaszegen

A magyar állam támogatásával felújított óvodákat avatott fel pénteken Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Kalotaszeg két településén: Nyárszón és Körösfőn.

Nyárszói ünnepi beszédében az államtitkár elmondta: a kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében közel ezer óvoda épül vagy újul meg Magyarország határain kívül, amelyekben magyar nyelven nevelik a gyermekeket. Fontosnak tartotta, hogy a vegyes lakosságú vidékeken vonzóak legyenek a magyar tanintézetek, feleljenek meg a 21. század követelményeinek, a lehetőség szerint oldják meg ezekben a gyermekek étkeztetését és azt, hogy a kicsik délután is bent maradhassanak az óvodában.

Hozzátette: így a vegyes házasságból származó gyermekek számára is vonzóvá válik a magyar óvoda. Aki pedig magyarul kezdett tanulni, az jó eséllyel magyar nyelven folytatja az iskolában is a tanulást.Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök, Potápi Árpád János, Bódis László körösfői polgármester és Antal István, a körösfői Kós Károly iskola igazgatója a nyárszói óvoda avatásán | Fotó: MTI/Kiss Gábor

A felújított nyárszói óvodaépületet Vincze Minya István, a kalotaszegi a kalotaszegi református egyházmegye esperese áldotta meg, aki az egyház által megőrzött jegyzőkönyvből olvasta fel, hogy a településen 1879-ben mondott le az intézményfenntartói jogáról a helyi református gyülekezet, és adta át az iskolaépületet (melyben ma az óvoda működik) a helyi közösségnek. Leszögezte ugyanakkor, hogy az épület csak magyar nyelvű oktatás céljaira használható, és ha a magyar oktatás megszűnne, az adomány visszaszáll az egyházra. Az esperes bocsánatkérések közepette idézte az adományozási jegyzőkönyv utolsó szavait: ha megszűnik az épületben a magyar oktatás „üssön bele a mennykő!".

A nyárszói óvoda felújítását a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) végezte. Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke köszöntőjében elmondta: a szakmai szervezet az óvodafejlesztési program előtt nem foglalkozott építkezésekkel, ennek ellenére elvállalták, hogy mintegy 60 településen elvégezzék az óvodaépítési, - bővítési és - felújítási munkálatokat. Kifejtette: elsősorban olyan településeken lett az RMPSZ a magyar állam partnere az óvodafejlesztési programban, amelyeken önkormányzati tulajdonban levő telekre épül új óvoda, vagy önkormányzati tulajdonban levő óvodát bővítenek ki, újítanak fel.A nyárszói óvoda | Fotó: MTI/Kiss Gábor

Hozzátette, ilyen esetekben csak azt követően indul el a beruházás, hogy szerződést kötöttek a polgármesteri hivatallal, melyet az önkormányzati testület is elfogad. Ebben a legtöbb esetben az áll, hogy az épületben öt évig magyar nyelvű óvodának kell működnie. Hozzátette: a rossz demográfiai helyzet miatt csak kevés esetben sikerült hosszabb időtartamot írni a szerződésbe.

A nyárszói óvodaavató után a Körösfői felújított óvoda átadására került sor. Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság erdélyi főosztályának vezetője pénteken délután Déscichegyen, szombaton pedig Széken és Várfalván vesz részt felújított magyar óvodák átadásain.

A magyar óvodafejlesztési program keretében Erdélyben 103 új óvoda épül, és 376 újul meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?