Magyar bölcsődét és óvodát avattak Besztercén

A magyar állam támogatásával magyar evangélikus bölcsődét és óvodát avattak pénteken Besztercén.

Az intézményt megáldó Adorjáni Dezső evangélikus püspök megemlítette, a nyugat-európai testvéregyházak gyakran lemondanak az iskoláikról, karitatív intézményeikről, és átruházzák az államra a feladatokat. „Mi építő és épülő keresztény közösségek vagyunk" – jelentette ki. Luther Mártont idézte, aki már a 16. században a gyermekek jogának és kötelességének tekintette a tanulást.

Adorjáni Dezső szerint a felekezeti oktatásra azért van szükség, mert ennek a középpontjában nem az ember, hanem Isten áll. „Isten igazi megismerése megfelelő viszonyba állítja az embert az általa érzékelt valósággal" – jelentette ki a püspök.

Grezsa István, az óvodafejlesztésért is felelős magyarországi miniszteri biztos elmondta: szerte a Kárpát-medencében 179 új óvoda épült és 713-at újítottak fel a magyar állam támogatásával. Erdélyben 103 új óvoda építését és 356 felújítását finanszírozták. Úgy vélte: a program arra is jó, hogy Magyarország folyamatosan békejobbot tudjon nyújtani a szomszédaiknak. Általa ugyanis az az ország gyarapodik, amelyben az intézmények megépülnek.

Ünnepélyes keretek között adták át Besztercén ma, a Kárpátmedencei óvodafejlesztési program keretében, Magyarország...

Közzétette: Rmdsz Beszterce-Naszód – 2021. október 1., péntek

Hasonló szellemben szólt az avatót követő hálaadó istentisztelet végén Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondta: a szoros együttműködés, amelyet Magyarország Szerbiával, Szlovákiával és Horvátországgal alakított ki az elmúlt évtizedben, jó az országoknak, a nemzeteknek és a nemzeti közösségeknek is. „Ugyanezt a kezet felajánljuk Romániának is. A kereszténységben egyek vagyunk. Sokkal több dolog van, ami összeköt, mint ami szétválaszt bennünket" – jelentette ki. Az államtitkár azt a meggyőződését hangoztatta, hogy ez a térség ellen tud állni „Nyugat-Európa szörnyű izmusainak”, és a nyugati világot is visszavezeti a kereszténységhez.

Az óvodaavatást Ioan Turc, Beszterce polgármestere és Stelian Dolha, Beszterce-Naszód megye prefektusa is köszöntötte és példamutatónak tartotta. Utóbbi úgy vélte: az óvodáknak és bölcsődéknek kihatásuk lehet a demográfiai folyamatokra is. Décsei Attila alprefektus, az RMDSZ Beszterce megyei szervezetének elnöke kijelentette: a szórványban élő besztercei magyar közösség nem mond le arról a törekvéséről, hogy a városban önálló magyar iskolát is létesítsen. Úgy vélte: az önálló iskola elengedhetetlen ahhoz, hogy lelassítsák a magyar közösség asszimilációját. A 67 ezer lakosú Besztercén a 2011-es népszámláláson a lakosság 5,7 százaléka vallotta magát magyarnak.

(Nyitókép forrása: MTI/Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?