Ovi-sport pályát adtak át Széken magyar állami támogatásból

A magyar állam támogatásával épült ovi-sport pályát adtak át csütörtökön a néphagyományairól híres Kolozs megyei Szék községben.

A több mint 196 ezer lejből (14,28 millió forint) elkészült pálya lehetővé teszi, hogy az óvodás gyermekek biztonságban és játékos formában tudják elsajátítani a futball, a kézilabda, a röplabda, a tenisz és a tollaslabda alapjait, és a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is biztosítja a sportolás lehetőségét.

Az eseményen részt vevő Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepség után a közmédiának nyilatkozva elmondta: a sportpálya a korábban már felújított széki óvoda mellé épült.

Fotó: Kiss Gábor/MTI

Megjegyezte: a magyar állam óvodafejlesztési programja az egész Kárpát-medencében a magyar nyelv védelmét szolgálja, hiszen a 3-6 éves gyermekek a mesevilágon keresztül találkoznak a magyar anyanyelv mélységével, szépségével, és így kötődnek a magyar kultúrához is. Azt is fontosnak tartotta, hogy a széki óvodás gyermekek „a templom árnyékában” játszhatnak, és a keresztény szellemben nevelkedhetnek. „A tízparancsolatnál korszerűbb politikai programot ma sem tudnak biztosítani számunkra” – tette hozzá a miniszteri biztos.

Molnár Andrea, a magyarországi Ovisport Közhasznú Alapítvány elnöke a közmédiának elmondta: a sportpályához eszközkészlet és a pedagógusok felkészítése hozzátartozik.

Megjegyezte, a széki a 485. óvoda, amely mellett az elmúlt tíz évben ilyen sportpálya épült. Ezzel közel 60 ezer gyermeket mozgattak meg, és 4500-ra tehető azoknak az óvodapedagógusoknak a száma, akik a képzésükben részt vettek. Hozzátette: a pályákat és a módszert nemcsak a Magyarországgal szomszédos országokban használják és alkalmazzák, hanem immár Albániában és Koszovóban is.

Szerdán a partiumi Egriben, Kaplonyban, Csomaközön és Mezőteremen avattak hasonló óvodai sportpályákat.ű

(A címlapkép a kaplonyi pálya átadásán készült | Fotó: Gerzsa István/Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?