Kamarai elnök: Háromszék gazdasága kitört a járvány fogságából, és lendületet vett

Egy járvány és korlátozások által sújtott év után, tavaly lendületet vettek a háromszéki vállalkozások, és az üzleti forgalmat, a nyereséget és az alkalmazottak számát tekintve is bepótolták a korábbi veszteséget – állapította meg Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a nemrég összesített, 2021-es könyvelési mérlegek sarokszámai alapján készített elemzést a háromszéki gazdaság állapotáról.

Tavaly az aktív háromszéki cégek csak 77 százaléka, szám szerint 5074 vállalkozás nyújtotta be az adóhatósághoz az egyébként kötelező éves könyvelési mérlegét. Gyakorlatilag 1519 háromszéki vállalkozás kockáztat pénzbüntetést és felszámolást, mert nem tett eleget törvényes kötelezettségének. Édler András kifejtette: a háromszéki gazdaság elsöprő arányban, 99,8 százalékban a kis- és középvállalkozásokra támaszkodik, éppen arra a vállalkozói rétegre, amelybe a kormány „belerúgott” az adótörvénykönyv módosításával.

A cégek egy alkalmazottra jutó nyereségét, azaz a termelékenységüket vizsgálva az derült ki, hogy Háromszéken a mikrovállalkozások teljesítenek a legjobban, ugyanis egy alkalmazottra átlag 8275 euró nyereséget jelentettek, a kisvállalkozások esetében ez az átlag 7000 euró, a közepes vállalkozások esetében 5617 euró, a nagyvállalkozások esetében pedig csak 1262 euró. Ugyanakkor kiderült, hogy a cégek közel fele (45 százalék) Sepsiszentgyörgyön, azaz a megyeközpontban van bejegyezve. A számok azt mutatják, hogy a cégek kétharmada városon, míg egyharmaduk vidéken működik.Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke | A szerző felvételei

A tavalyi könyvelési mérlegek alapján a háromszéki cégek forgalma 15,89 százalékkal, a bruttó nyereségük növekedése 28,15 százalékkal, míg az alkalmazottak száma 0,40 százalékkal nőtt egy év alatt – számolt be Édler András, aki szerint az üzleti forgalom tekintetében az ipar területén tevékenykedő cégek vezetnek, ugyanis ezek teszik ki a háromszéki vállalatok összforgalmának 34,87 százalékát. Ezt követi 33,32 százalékkal a kereskedelem, 15,16 százalékkal a szolgáltatások terén működő cégek, a megye gazdaságának 7,01 százalékát teszik ki az építőipari vállalkozások, míg az üzleti forgalom 5,47 százaléka a mezőgazdaság-erdőgazdálkodás, illetve halászat területén, 2,52 százalék a turizmusban és 1,65 százaléka kutatás-fejlesztés terén lett megvalósítva.

Az üzleti forgalom szempontjából Kovászna megye legeredményesebb tíz vállalkozása sorrendben a Baróton bejegyzett tejgyár (Fabrica de Lapte Brașov), a sepsiszentgyörgyi Dunapack Rambox, a Bertis, a kézdivásárhelyi Nexxon, a rétyi HS Timber Productions, a sepsiszentgyörgyi Walor, a kézdivásárhelyi Zarah Moden, a sepsiszentgyörgyi Hope Sped, a Lucifer és a Depo. Az 5074 háromszéki cég által megvalósított 8 milliárd lejes összforgalomból az első tíz vállalkozás valósított meg közel 2 milliárdot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tavalyi a tíz legnyereségesebb vállalkozás listájának élén a sepsiszentgyörgyi Combridge informatikai-távközlési cég áll, 12,3 millió lejes bruttó profittal. Második a Grand Hotel Bálványost működtető vállalkozás, amelynek tavalyi nyeresége 11,8 millió lej volt. Következik a kökösi Viastein cég 11,6 millió, a rétyi HS Timber Productions 10,2 millió, a Conico építkezési cég 9,4 millió, a barcarozsnyói Dinó-parkot működtető sepsiszentgyörgyi HCR cég 9,1 millió, a sepsiszentgyörgyi Walor cég 8,4 millió, a Bertikris cég 8,1 millió, a Depo barkácsáruházat működtető Compact cég 7,9 millió és a kézdivásárhelyi Skat Kart vállalkozás 7,2 millió lejes nyereséggel. Miközben az 5074 háromszéki cég össznyeresége tavaly 786,5 millió lej volt, ennek 12,26 százalékát a top tízben lévő cégek könyvelték el.

Ugyanakkor kiderült, hogy a Kovászna megyében bejegyzett magánvállalkozások összesen 26 123 személyt foglalkoztattak tavaly, 105-tel többet, mint egy évvel azelőtt. Édler András rámutatott, hogy ebben az összesítésben nincsenek benne a más megyékben bejegyzett cégek háromszéki kirendeltségeinél dolgozók, illetve a közalkalmazottak, viszont nincs is olyan adatbázis, amiből egyértelműen kiderülne, pontosan mekkora a foglalkoztatottság.A szépmezői ipari park irodaháza | Illusztráció/Kovács Zsolt

Kovászna megyében a tíz legnagyobb munkaadónak számító magánvállalkozás sorrendben a kézdivásárhelyi New Fashion textilipari vállalkozás 695 alkalmazottal, a sepsiszentgyörgyi Bertis 616 munkavállalóval, a kézdivásárhelyi Zarah Moden 557 alkalmazottal, továbbá 539 munkavállalója van a rétyi HS Timber Productions fafeldolgozónak, 509-en dolgoznak a sepsiszentgyörgyi Ready Garment Technology cégnél, 441 személynek ad munkát a baróti Fabrica de lapte Brașov, 376 alkalmazottja van a kézdivásárhelyi Secuiana gyárnak. A sepsiszentgyörgyi Közüzemek 294 személyt foglalkoztat, a megyeszékhelyi Dunapack Rambox-nál 287-en dolgoznak míg a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat 276 személyt foglalkoztat. A háromszéki magánvállalkozások alkalmazottainak 17,5 százalékát az első tíz legnagyobb cég foglalkoztatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?