Elfogadta a kormány: június 9-én egyszerre tartják a helyhatósági és az EP-választásokat

Elfogadta a kormány pénteki ülésén az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet – közölte az ülést követően a kormányszóvivő.

Mihai Constantin elmondta, a jogszabály szerint mindkét választást június 9-én tartják. A választási időszak március 12-én kezdődik, és a választási eredmények Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított harmadik napon ér véget, emlékeztet az Agerpres.

Mihai Constantin kormányszóvivő | Fotó: Agerpres

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă rámutatott, az AEP, a belügyminisztérium és a külügyi tárca közösen dolgozta ki a sürgősségi rendeletet.

Az Agerpres beszámolója szerint Greblă elmondta, az időközben adódott "technikai változások" miatt akkor is szükség lett volna az EP-választások megszervezését módosító jogszabályra, ha nem vonták volna össze a két típusú választást. Az egyik legfontosabb változás az, hogy a külföldi szavazókörökben nem lesznek kézírással vezetett pótlisták, a választási részvételt monitorozó informatikai rendszert fogják használni - közölte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?