Kelemen Hunor: utolsó pillanatban jelentették be a választások összevonását

Nem antidemokratikus az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonása, de nagyon későn jelentették be, szögezte le Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kedden este kifejtette, jobb lett volna, ha az összevonást korábban eldöntik a kormánypártok, és nem az utolsó pillanatban jelentik be.

Európában még születtek hasonló döntések, de sok esetben már másfél éve tudják, hogy a választásokat egyszerre fogják megtartani, részletezte a Prima News műsorában a szövetségi elnök. Arra a kérdésre, hogy mennyire erkölcsös ez döntés, Kelemen Hunor azt mondta, hogy a politikában egy kicsit másképp mérik az erkölcsöt, mint a magánéletben. Fotó: Kelemen Hunor Facebook oldala „Mit várna el a hatalmon lévőktől? Megpróbáljanak úgy tenni, hogy ne nyerjenek semmit? A politikában az a logika, hogy választásokat meg kell nyerni, minden demokratikus eszközt be kell vetni a győzelem érdekében. Nincs semmi probléma, csak az idővel van gond, mert nagyon-nagyon későn jelentették be" – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Arra is kitért, hogy a koalíciós pártok döntése, miszerint közös listával indulnak az európai parlamenti választásokon, vagy nagyon jó megoldás, vagy káros, abban az értelemben, hogy a közös lista kevesebbet érhet, mint a külön listák. Szerinte ez bizonyos mértékig logikus lépés volt a kormánypártok részéről, mert nem sok választásuk maradt, miután a másik oldalon megalakult a jobboldali pólus.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerencséje vagy szerencsétlensége, hogy a baloldali pólusban találták magukat, ilyen az élet, tette hozzá az RMDSZ vezetője. Úgy véli, a két párt szövetsége az europarlamenti választásokon rossz megoldás lehet a PNL számára. Nem lehet tudni, erre a két párt választói hogyan fognak reagálni, ez nagyon bonyolult, nehéz megbecsülni, mi fog történni, hiszen az europarlamenti választásokon közös listájuk lesz, de a helyhatósági választásokon sok településen konfliktusba kerülhetnek, vélekedett Kelemen Hunor. Hozzátette, bármit akar a két pártelnök – Marcel Ciolcu és Nicolae Ciucă – a központban, helyi szinten 30 éve súrlódások vannak, melyek nem szűnnek meg néhány hét alatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?